Doe de dingen beter én met meer zelfvertrouwen: 7 tips!
De grote fout die de meeste mensen maken, is onvoldoende in zichzelf te geloven, om de dingen te realiseren die ze écht willen. Daarom: 7 tips!
Iemand wiens zelfbeeld geraakt is, blijkt bereid om 30% meer te betalen voor een designjeans dan iemand met een positief zelfbeeld. De aankoop van luxeproducten zorgt voor een tijdelijk herwinnen van eigenwaarde.
Een lager zelfbeeld kost dus geld. Maar niet alleen door de aanschaf van duurdere producten, zo blijkt.
Ook in je job kan een negatiever zelfbeeld je veel kosten. Zo twijfel je mogelijk aan jezelf, durf je niet ingaan op een vraag voor een ander project of verlies je aan promotiekansen en inkomen. Of je vindt het lastig om (nieuwe) contacten te leggen, worden jij en je prestaties als eerder onzichtbaar beschouwd én zijn het dus je collega’s die met de leukste klusjes gaan lopen.
Naast geld kost het je met andere woorden ook je goed voelen én je welzijn: je bent eerder gespannen, voelt je minder dan de rest en piekert gemakkelijk. Iets wat ook weer een effect heeft op je presteren: je bent minder makkelijk in staat het optimale uit jezelf te halen.
Eigenwaarde en zelfbeeld liggen gelukkig niet vast. Je kan groeien naar meer eigenwaarde en een positiever zelfbeeld. Veel heeft te maken met hoe je naar jezelf kijkt en wat je tegen jezelf zegt.
1. Stop met negatief praten over jezelf
Je hebt er geen voordeel mee om jezelf naar beneden te halen door bijvoorbeeld te vinden dat je het anders moest doen. Je krijgt er alleen twijfel en onzekerheid door.
Ga na of jij jezelf steunt of naar beneden haalt. Hoe je dat weet? Je voelt je slecht als je kritisch bent voor jezelf, je voelt je goed als je jezelf steunt. Probeer steeds achter je eigen keuzes te staan: ‘Ik heb dit besloten en het is oké.’
2. Geef jezelf vaak een compliment
‘Ik voel me niet gewaardeerd’ is een opmerking die vaak de revue passeert. Belangrijk dan is alvast jezelf te leren waarderen. Waardeer de kleine dingen die je doet, de energie die je erin stopt, de intentie waarmee je iets bent gestart. Of het nu het resultaat heeft dat je wil - of niet – je hebt het gedaan.
Waardeer jezelf daarvoor, complimenteer jezelf daarmee. Hou dit een dag vol, opdat je een ander (en beter) mens wordt tegen het einde van de dag. Voor de bescheiden Vlaming: nee, dit heeft niets te maken met arrogantie en eigendunk, wel met jezelf naar waarde schatten. Iemand die zichzelf naar waarde kan schatten, kan ook ten volle stralen, heeft ook het meeste impact op zijn omgeving.
3. Vergelijk jezelf enkel en alleen met de vroegere versie van jezelf
Jezelf vergelijken met anderen is doorgaans destructief. Er is altijd wel iemand beter dan jij. Maak deze vergelijking dus niet, om een minderwaardig gevoel te voorkomen. Interessanter is je huidige ik te vergelijken met je vroegere zelf: waarin ben je gegroeid? Wat kan je nu beter? Waarin ben je sterker geworden? Wat gaat nu makkelijker?
4. Accepteer jezelf zoals je bent
Je lichaam, je intelligentie, je (on)handigheid … je zal het ermee moeten doen, ze zijn eigen aan jezelf. Soms verlang je ernaar iemand anders te zijn, maar dan ga je voorbij aan wie je bent en wat jij in je mars hebt.
Streven naar groei is prima. Maar doe het vanuit een tevredenheid met jezelf, vanuit jezelf willen verrijken, en niet vanuit jezelf niet accepteren of waarderen waar je nu staat. Dat laatste werkt eerder ondermijnend. Je bent wie je bent en dat is prima.
(ik)
Wil je meer tips om je zelfbeeld te versterken? Schrijf je in voor de gratis reeks video’s op www.positiefzelfbeeld.be
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt je uit jezelf te halen wat er in zit en je leven maximaal te leven vanuit zelfvertrouwen en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang een zelfvertrouwen-versterkende creatieve oefening in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).
21 maart 2013De grote fout die de meeste mensen maken, is onvoldoende in zichzelf te geloven, om de dingen te realiseren die ze écht willen. Daarom: 7 tips!
Voor wie de eerste lentezon niet genoeg is om vrolijk door het leven te dartelen, hebben we enkele tips om terug lekker in z’n vel te zitten.
Alfavrouwen, dat zijn meer dominante vrouwen die een 'mannelijke' aanpak voorstaan, verdienen gemiddeld 4 procent meer dan hun 'passievere' collega's.
Enkele recente wetenschappelijke studies hebben een aantal manieren naar voren gebracht die het zelfvertrouwen van de (onzekere) mens kunnen verhogen.
En toch zouden ze ook op het werk beter met hoge hakken rondlopen, beweert een Duits schoenenmerk. Want hoger hakken zou het loon doen stijgen...
Volgens onderzoekers verklaart hun theorie mogelijk het gebrek aan ethiek in de financiële sector,die de Amerikaanse economie bijna tot de ondergang leidde.
Blijft je hoofd ook maar malen en malen? Dat betekent dat je te veel denkt als een oermens. Met deze eenvoudige tips krijgt je zelfvertrouwen een boost.
Verdien je in een bepaalde Vlaamse provincie meer of minder dan in een andere? Ja, zo blijkt! Zo ziet een loonbrief uit Limburg er uit...
Sophie en Philippe kozen voor ABB omwille van het innovatieve karakter en de variatie: “Elke dag is anders.”