Ben jij klaar om te solliciteren als je vandaag je droomjob vindt?
Wat als iemand je vandaag je droomjob aanbiedt? Ben je dan klaar om meteen je slag te slaan?
De redenering van Amazon topman Jeff Bezos is simpel: “Wie het aanbod niet aanneemt, maakt voor zichzelf uit dat hij bij ons wil blijven. Gemotiveerde werknemers zorgen voor kwalitatieve en winstgevende productiviteit.”
Maar werkt deze manier van werken dan echt motiverend? Maj Buyst, Director bij gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half Belux begrijpt het standpunt van Bezos, maar pleit voor andere oplossingen om mensen gemotiveerd te houden.
Amazon biedt het opstapprogramma al enkele jaren aan. Daarbij geldt de regel dat wie het aanbod aanvaardt, nooit meer kan terugkeren naar het bedrijf. “Een drastische stap,” meent Maj Buyst, “maar medewerkers van een bedrijf worden op deze manier wel aangemoedigd om na te denken over waar ze naartoe willen in hun carrière. Dat vind ik een positief gegeven.”
Uit recent onafhankelijk onderzoek in opdracht van Robert Half blijkt dat zelfreflectie meer dan ooit nodig is op de werkvloer. Zo zou maar liefst 48% van alle bedienden het komende jaar uitkijken naar een nieuwe job. “Twijfelende of ongelukkige werknemers zijn minder productief, maken sneller fouten en demotiveren mogelijk andere collega’s. Te weinig mensen zijn eerlijk tegenover zichzelf als het gaat over geluk in hun huidige functie.”
Een bedrijf met ongemotiveerde werknemers kan onmogelijk een optimale productiviteit bereiken. “Op die manier staat een ontevreden werknemer dus niet alleen zijn eigen carrière in de weg, maar eveneens de doelstellingen van zijn werkgever en zijn (in)directe medewerkers,” vertelt Maj Buyst.
Hoewel een opstapbonus volgens Maj Buyst effectief zorgt voor een moment van reflectie, pleit ze eerder voor remotie. Dat is bewust een stap terug- of opzijzetten om de eigen vaardigheden beter in de verf te zetten, bij dezelfde werkgever.
Een onvoldaan gevoel vanwege een job heeft niet noodzakelijk te maken met het bedrijf waarvoor die persoon werkt. Buyst verduidelijkt: “Misschien bevindt die persoon zich eerder op de verkeerde plek binnen het bedrijf? We stellen ons een carrière nog te vaak voor als een traject dat ‘opwaarts’ moeten bewegen binnen een bedrijf, terwijl het voor sommigen even goed zijwaarts kan gaan.”
Maj Buyst geeft bedrijven het advies om medewerkers de kans te bieden om zich in hun vakgebied te verdiepen, bijvoorbeeld door hen aan te stellen in een andere rol die beter bij hen past. Dit gebeurt nog te weinig.
In de war for talent is dit soort jobcrafting nochtans een belangrijk deel van een doorgedreven retentiestrategie. “Durf het gesprek aan te gaan met je medewerkers en te kijken waaraan ze nood hebben op dit punt in hun leven en loopbaan, en help hen daarbij een doordachte keuze te maken voor het verdere verloop van de carrière”, adviseert Maj Buyst. “Zo blijft kennis binnen het bedrijf en behoud je een positieve werksfeer.”
Flexibiliteit is het sleutelwoord, besluit Maj Buyst: “We moeten af van het klassieke denken dat we enkel succesvol kunnen zijn door hoger op de ladder te geraken. Iemand die zich gelukkig voelt in een functie waar hij goed in is, moet de kans krijgen die functie uit te diepen. Op die manier kan hij belangrijk zijn én het bedrijf iets waardevols bijbrengen.”
(wvdl/fvdm/kv) – Bron: Robert Half
14 september 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wat als iemand je vandaag je droomjob aanbiedt? Ben je dan klaar om meteen je slag te slaan?
Als werknemer je eigen job naar je hand zetten en beter maken voor jezelf. Dat is het concept van jobcrafting. Een trend in de bedrijfswereld en eigenlijk ook onvermijdelijk.
Goede voornemens volhouden is geen gemakkelijke taak. Deze 14 eenvoudige tips houden je energievol en gefocust op je doelen.
Werknemers kunnen om verschillende redenen beslissen hun ontslag in te dienen. Wat zijn volgens Businessinsider de meest voorkomende redenen voor ontslag?
“Om werk werkbaar te houden, is het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt”, zo zegt Els Vanbelle, well-being consultant bij Attentia.
Ben je uitgekeken op je job, maar is het niet het moment om van werk te veranderen? Dan is jobcrafting misschien het antwoord!
Sinds 1 april 2023 moet jij je als werknemer niet langer verantwoorden wanneer je na de werkuren niet meteen antwoordt op een mail of bericht van je werkgever.
Beantwoord jij ’s avonds ook vaak nog werkmails? Of werk je in het weekend soms door om een deadline te halen? Je bent zeker niet alleen.
De bouwsector stelt jaar na jaar meer vrouwen aan het werk. In welke functies gaan vrouwen het vaakst aan de slag?