De ongeschreven regels over ontbijten op het werk
Velen beginnen de werkdag met ontbijt op hun bureau. Sommigen houden het bij een potje yoghurt, anderen hebben een heel buffet mee. En goed idee?
Sinds de invoer van het koffieapparaat in de jaren ‘80 is de koffiepauze steeds meer een individuele aangelegenheid geworden. Wie toch wat lang staat te treuzelen aan de machine, bestempelt men al gauw als lui. Deze evolutie heeft ervoor gezorgd dat de pauze voorbijgaat aan de essentie. Het menselijk brein kan gemiddeld 50 minuten lang focussen en de koffiepauze dient daarbij als een welgekomen herstelmoment.
In Zweden is de koffiepauze of ‘fika’ in meerdere bedrijven een verplicht moment waarbij de collega’s samenkomen. Zo last ook de Zweedse afdeling van The Bank of America verplichte pauzes in, nadat een intern onderzoek uitwees dat teams die vaak met elkaar praten het best presteren.
Wat met het werk dat ondertussen blijft liggen? Studies wijzen uit dat ondanks de misgelopen tijd, een fika je net productiever maakt. Het laat je je gedachten op een rijtje zetten en met frisse kracht het werk hervatten. Het Zweedse volk is natuurlijk niet voor niets het minst gestresseerde volk van de wereld...
De koffiepauze zorgt niet alleen voor rust en hernieuwde kracht, maar blijkt ook een vat vol inspiratie te zijn. Door met je collega’s te babbelen, breekt de informele sfeer en dat verlaagt de drempel om ideeën met elkaar uit te wisselen. De diverse input van je teamleden kan een boost betekenen voor je creativiteit en verder zorgt een gezamenlijke koffiepauze natuurlijk nog voor een betere sfeer op de werkvloer.
Er zijn dus genoeg voordelen aan een goed benutte koffiepauze verbonden. Zelfs als je geen koffie drinkt. Water, thee of sap zijn een even goed excuus om eventjes te pauzeren. Gun je lichaam dit broodnodige rustmoment en gebruik de tijd om je brein te herladen in plaats van het te forceren.
(tc)
Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Velen beginnen de werkdag met ontbijt op hun bureau. Sommigen houden het bij een potje yoghurt, anderen hebben een heel buffet mee. En goed idee?
Het kantoor van de toekomst draait steeds meer om twee werkwoorden: bewegen en ontmoeten.
Een kop koffie kan wonderen doen en veel mensen rekenen op de magische krachten van hun dagelijkse dosis cafeïne. Maar welke alternatieven zijn er?
Koffie op de werkvloer is een grote kostenpost, maar toch zien facility managers er tegenop om hierop te bezuinigen.
Mensen die snel een oppepper nodig hebben, grijpen vaak naar een tas koffie of een blikje Red Bull, maar dat zou wel eens anti-productief kunnen zijn.
Werknemers laten koffiebars links liggen voor gratis koffie op het werk. Hoe komt dat?
Gelukkig zijn is de enige echte maatstaf voor persoonlijk succes. Hoe kan je door kleine veranderingen in je dagelijkse routine heel wat gelukkiger worden?
Voor elke werknemer is er (binnenkort) 5 dagen opleiding voorzien.
De meeste werkgerelateerde veranderingen heb je zelf niet in de hand. Waar je wél controle over hebt: de manier waarop je ermee omgaat.