Wat stoort thuiswerkers het meest?
Gezinsleden zijn de grootste stoorfactor voor Belgische thuiswerkers. Dat blijkt uit onderzoek van werkplekaanbieder Regus.
De achturige werkdag is al een eeuwenoud principe. In de negentiende eeuw waren er helemaal geen regels over de werkuren. De werkgevers lieten fabrieksarbeiders vaak lange dagen kloppen, waaronder ook jonge kinderen. Genoeg reden dus om een werkweek van maximum veertig uren te introduceren.
Een begrip dat vandaag de dag nog steeds van toepassing is in de meerderheid van de bedrijven. Wat soms vergeten wordt, is dat er sinds de negentiende eeuw bijzonder veel veranderd is. Denk maar aan het internet, die de manier van leven, spelen en werken grondig door elkaar heeft geschud.
Ook de arbeidswereld is lang niet meer dezelfde als honderd jaar geleden. Vandaag de dag vragen de meeste jobs een kritisch denkvermogen, probleemoplossende vaardigheden en creativiteit. Een nieuwe werksituatie die absoluut niet gebaat is bij de concrete werkuren die nog steeds gelden.
Tegenwoordig staan op het werk twee dingen centraal: aanwezigheid en beschikbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers uren besteden aan e-mails ...
Die leggen meteen het grote probleem bloot: de werknemer wordt continu afgeleid door smartphonenotificaties en inkomende e-mails, terwijl de opdrachten een hoge dosis concentratie vragen. En juist daarom werkt een achturige werkdag helemaal niet meer.
Volgens economen krijgen werknemers veel meer gedaan in zes gefocuste uren, dan in acht uur met een constante afleiding. Als je als baas een grondige verandering wil in de productiviteit, dan moet je er dus voor zorgen dat er drie tot vier uur aan één stuk gewerkt kan worden.
Dat zes uren meer dan genoeg zijn, bewijzen de werknemers van Collective Campus. Het dwong hen om prioriteiten te stellen, de pauzes te beperken en al van in het begin geconcentreerd te werk te gaan. En ook al was de werkdag korter, het volume en de kwaliteit van het werk gingen er wel op vooruit.
Nog leuker: de werknemers zelf gaven aan gelukkiger te zijn. Ze hadden plots meer tijd voor familie, vrienden, hobby’s. Kortom, ze hadden meer tijd om te ontspannen, wat hen dan ook weer de nodige energie gaf om er de volgende dag weer in te vliegen op het werk.
(dt/em) - Bron: Express
18 juli 2016Gezinsleden zijn de grootste stoorfactor voor Belgische thuiswerkers. Dat blijkt uit onderzoek van werkplekaanbieder Regus.
Tijdens ons werk en onze dagelijkse bezigheden worden we voortdurend blootgesteld aan afleidingen. Hoe kan jij je hier beter tegen wapenen?
Slimmer aan de slag? In het boek Aftellen naar maandag bundelt Ann De Bisschop haar tips voor een gezonde work-life balance en een gelukkiger werkleven.
Concentratieproblemen op het werk? Maak eens tijd voor een wandeling in een groene omgeving.
Word je regelmatig uit je werkritme gehaald? Geen nood: je kan er iets aan doen.
Een permanent verlengd lang weekend van 4 dagen? Veel mensen zullen dit toejuichen. En ze zullen geen ongelijk hebben…
Laat niets of niemand jouw tijd afpakken, maar laat het zeker zelf niet wegglippen. Enkele tips om jouw tijd terug op te eisen voor jezelf.
60% van de Belgen wordt tijdens de werkuren vaak tot altijd door zijn gsm afgeleid en nog het vaakst van al door notificaties van sms’en of WhatsApp.
Niet elke job is even veilig en in sommige gevallen is je job door de onveilige werkomstandigheden zelfs ronduit gevaarlijk. Een gevarenpremie kan je hiervoor financieel vergoeden.