Nachtwerk
Vorige

1 van 25

Volgende
Volgend artikel:

Mag je werkgever vragen om na je eigen shift nóg een shift van je collega over te nemen?

Nachtwerk: wat zegt de wet?

Het verbod op nachtarbeid is wettelijk geregeld maar er zijn heel wat uitzonderingen. Sommigen zijn sectorafhankelijk (hotels, restaurants, evenementen, media, transport, energie, gezondheidszorg), anderen worden om organisatorische redenen gemaakt (werkzaamheden die niet kunnen worden onderbroken of die permanentie vereisen) en nog andere hebben te maken met de aard van de verwerkte materialen (wanneer snel kwaliteitsverlies dreigt).
#

Om de gezondheid van deze werknemers te beschermen, werd de arbeidswetgeving aangepast. Naast de wet van 4 augustus 1996 over het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk - die op alle actieve personen van toepassing is - is er het specifieke Koninklijk Besluit van 16 juli 2004 voor nacht- en ploegenarbeid.

Volgens dit KB moet de werkgever een risicoanalyse van alle nacht- en ploegenarbeid uitvoeren om mogelijke gevaren in te dijken en lichamelijke en geestelijke spanningen te vermijden.

‘Iedereen die ’s nachts werkt, is nog altijd onvoldoende wettelijk beschermd’

“De Europese richtlijn ter bescherming van nacht- en ploegarbeiders dateert van 1993. In België heeft men er tot 2004 mee gewacht om die toe te passen. Bovendien staan daar nergens preventieve maatregelen in vermeld. En toch weet iedereen al jaren dat nachtwerk de gezondheid schaadt. In mijn ogen is wie ’s nachts werkt nog altijd onvoldoende wettelijk beschermd”, reageert dokter Sassi.

“De wet van 2004 voorziet ook geen enkele mogelijkheid om het uurrooster of de werkwijze aan te passen van wie fysisch of psychisch lijdt onder nachtwerk.”

‘Eigenlijk moet er veel meer gebeuren’

Het KB van 16 juli 2004 bepaalt wel dat iedereen die volgens een specifiek dienstrooster werkt door de bedrijfsarts moet worden onderzocht voor hij ’s nachts of in ploegverband aan de slag gaat. Daarna moet er minstens om de drie jaar een onderzoek volgen.

“En dat is exact wat de meeste bedrijven doen”, zegt dokter Sassi. “Maar eigenlijk moet er veel meer gebeuren: aangepaste uurroosters, comfortabele werkomstandigheden, gezonde voeding, voldoende rustdagen ... Er is nog veel werk aan de winkel.”

(Wim Verdoodt)

5 augustus 2019
  • Jobs voor nachtwerk

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook