Nachtwerk
Vorige

1 van 25

Volgende
Volgend artikel:

Mag je werkgever vragen om na je eigen shift nóg een shift van je collega over te nemen?

Nachtwerk FAQ: alle info die je nodig hebt
Nachtwerk FAQ
Is nachtarbeid verboden? Wanneer is er precies sprake van nachtwerk, en hoe wordt dat vergoed? Mag je ‘s nachts werken als je zwanger bent? Wat zijn de voor- en nadelen van een 5-to-9 job? Lees alles wat je moet weten op deze FAQ-pagina.
Is nachtarbeid verboden?
JA, nachtarbeid is in principe verboden. Concreet mogen werknemers die onder de arbeidsduurreglementering vallen niet werken tussen 20 uur 's avonds en 6 uur 's morgens. Sommige werknemers vallen echter niet onder dit verbod en zijn wél vrij om nachtarbeid te verrichten. Lees meer…
Bestaan er afwijkingen op het verbod op nachtarbeid?
JA, er bestaan een aantal afwijkingen op het verbod op nachtwerk. Deze afwijkingen hebben betrekking op een bedrijfssector (o.a. hotels, restaurants, apotheken), op bepaalde werkzaamheden (zoals het uitvoeren van werken van vervoer, laden en lossen) of op bepaalde werknemers. Lees meer…
Welke werknemers zijn vrij om nachtwerk te verrichten?
Onder meer personen die een leidinggevende functie uitoefenen of een vertrouwenspost bekleden, personeel tewerkgesteld in een familieonderneming, artsen en handelsvertegenwoordigers zijn vrij om nachtwerk te verrichten. Lees meer…
Wat houdt een arbeidsregeling met nachtprestaties precies in?
Een arbeidsregeling met nachtprestaties is een arbeidsregeling met prestaties tussen 20 uur en 6 uur, maar met uitzondering van de werknemers die uitsluitend prestaties verrichten tussen 6 uur en 24 uur en de werknemers die gewoonlijk beginnen werken om 5 uur. Lees meer…
Hoeveel bedraagt de bijzondere vergoeding voor nachtwerk?
De bijzondere vergoeding voor nachtarbeid bedraagt 1,42 euro per uur. Voor werknemers van 50 jaar en ouder wordt dit bedrag opgetrokken tot 1,71 euro/uur. Deze vergoeding wordt toegekend bovenop het normaal loon en is indexgebonden. Lees meer…
Kan een bedrijf zomaar in een wachtdienst met permanente bereikbaarheid voorzien?
Om in een wachtdienst met permanente bereikbaarheid te kunnen voorzien, moet nagegaan worden of nachtarbeid in het bedrijf toegelaten is. Is dit niet het geval, dan mag er niet gewerkt worden tussen 20 uur en 6 uur. Een afwijking van het verbod op nachtarbeid kan evt. ingevoerd worden via een strikte procedure. Lees meer…
Mag je ‘s nachts werken als je zwanger bent?
Als zwangere werkneemster kan je niet verplicht worden te werken tussen 20 uur 's avonds en 6 uur 's morgens tijdens de periode van 8 weken voor de vermoedelijke datum van bevalling. Deze periode kan vervroegd worden, op voorwaarde dat je een doktersgetuigschrift voorlegt. Lees meer…
Mag je als jobstudent ‘s nachts werken?
In principe is nachtwerk verboden voor jobstudenten. Als je jonger dan 18 bent, kun je maar in een beperkt aantal gevallen nog tewerkgesteld worden na 20 uur. Er moet in elk geval minstens 11 of 12 uur rusttijd (als je jonger bent dan 18) worden gegarandeerd voordat je opnieuw aan het werk gaat. Lees meer…
Welke maatregelen kan een werkgever nemen om nachtwerk aangenamer te maken voor de werknemer?
Je werkgever beperkt best permanent nachtwerk en/of lange cycli. Hij moet voor voldoende rust zorgen tussen de shifts, en de shiftwissels bepalen in functie van het sociaal leven van zijn medewerkers. Bovendien is het goed om de werknemers altijd te betrekken bij de invulling van de uurroosters. Lees meer…
Hoe kan je zelf beter leren omgaan met nachtwerk?
Een power nap van max. 40 minuten tijdens de nachtdienst kan slaperigheid verminderen. Maar ook je werkrooster is belangrijk: werk met voorwaarts roterende roosters. Daarnaast is het goed om veel water te drinken en ‘s nachts licht verteerbare maaltijden te eten. Suikers en cafeïne vermijd je best. Lees meer…
Wat zijn de voordelen van een 5-to-9 job?
In een 5-to-9 job heb je meer tijd om te sporten en van files heb je geen last meer. Bovendien is het altijd rustig in de supermarkt wanneer je gaat winkelen. Je collega’s worden je beste vrienden en de kans is groot dat je kinderen bij het ontbijt én het avondeten kunnen genieten van jouw gezelschap. Lees meer…
Wat zijn de nadelen van nachtwerk?
Nachtwerk verstoort ons biologisch ritme, waardoor niet zelden slaapproblemen en maag- en darmklachten optreden. Studies wijzen daarenboven op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk bij shiftwerkers. En ook het sociale leven wordt ontregeld. Lees meer…

Heb je na het lezen van bovenstaande info nog vragen over nachtarbeid die niet beantwoord werden?
Plaats ze op ons Jobat Forum en je krijgt snel een antwoord!

(lm/kv)

Lees meer over
Anderen bekeken ook