Als migrant werken in België? Als Belg in het buitenland? VDAB helpt mee
Federico Bernardinelli is een 31-jarige Italiaan, een vrije vogel en echte avonturier. Hij woont nu in Zottegem. VDAB ondersteunde Federico.
Hoewel de Vlaming meestal getypeerd wordt als honkvast en vaak in een adem genoemd wordt met de uitspraak ‘een baksteen in de maag’, zijn er jaarlijks toch duizenden landgenoten die hun geluk in het buitenland beproeven. Daarvoor hebben ze uiteenlopende beweegreden: het werk, de studies, de liefde. Of het pensioen. Zo laat een recordaantal Belgen zijn rustgeld in het buitenland – vooral Frankrijk en Spanje – uitbetalen.
Ontdek: In welk land kan je het beste leven met je pensioen?
Sowieso is verhuizen naar het buitenland om er te gaan wonen, werken en verblijven een spannende, ambitieuze en stresserende onderneming. De stap vraagt voorbereiding en flexibiliteit, zorgt voor frustraties en euforie. Maar wie rekening houdt met volgende acht tips, kan zich vooral op dat laatste gevoel focussen.
Uiteraard, de logica zelve. Maar wat houdt een goede voorbereiding in? Zorg dat al je officiële documenten in orde zijn. Vergeet je visa en paspoort niet, schrijf jezelf uit bij de gemeente. Zeg je abonnementen en lidmaatschappen op, laat een laatste medische check-up doen bij je huisarts, ga nog eens langs bij je bank, regel je verhuisdocumenten bij de post en legaliseer je diploma. Last but not least: zorg dat je van elk nuttig document een scan hebt. Zet alles op een usb-stick, die je altijd bij de hand houdt.
Naar het buitenland vertrekken, is niet alleen een grote stap voor jezelf, maar ook voor de mensen in je omgeving. Ook hen zal je moeten overtuigen. Licht hen tijdig in en vertel je verhaal met positieve argumenten. Je kiest voor een nieuwe bestemming en uitdaging, niet tégen België en je oude job. Maak ondertussen een lijst met gegevens van familie, vrienden en professionele contacten en ga op zoek naar expat-organisaties op je nieuwe locatie. En geef een afscheidsfeestje!
Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je heel wat informatie. Twijfel je toch nog, neem dan contact om met de ambassade of het consulaat, de medewerkers daar helpen je met plezier verder. Elke dag ontfermen meer dan 350 personen – verspreid over meer dan 70 landen – zich over aanvragen tot inschrijvingen, identiteitskaarten en paspoorten.
Ook voor werkvergunningen kan je bij die mensen terecht. Het verkrijgen van zo’n vergunning is een gedeelde verantwoordelijkheid, die bij jou én je werkgever ligt. Wie naar Canada, de VS of Nieuw-Zeeland wil, informeert zich best grondiger.
Je kan niet alles meenemen. Je trekt ook niet naar het buitenland om je oude leventje gewoon verder te zetten. Maak een weloverwogen keuze. Bedenk wat je met je auto of huisdier(en) wil doen. Breng structuur aan in de manier waarop je inpakt. Sommige landen vragen een inventaris van je spullen. Ook als die niet noodzakelijk is, is het niet onwijs om er een te maken. Zet een waarde op je bezittingen, in geval van schadeclaims. Foto’s voorkomen discussies en zijn handig om te weten hoe je die kast ook alweer in elkaar steekt.
Ja, België is een paradijs als het op sociale zekerheid aankomt. Besef dat goed en hou er rekening mee. De impact van je vertrek op je sociale zekerheid is in eerste instantie nogal diffuus. Het is geen simpel thema, net zomin als je persoonlijke verzekeringen. Er bestaat geen pasklaar pakket, zorg voor een regeling op maat. Informeer je eens op Socialsecurity.be en Expat & Co.
Naar het buitenland verhuizen doe je meestal niet alleen. Hou uiteraard rekening met de wensen en noden van je partner en kinderen. Geef je kinderen niet het gevoel dat ze een object zijn dat mee verhuisd moet worden. Laat ze zelf hun materiaal inpakken, bijvoorbeeld. Als ze zichzelf een koffer voelen, worden ze gesloten en passief. Contacteer relocation services om vooraf te bespreken wat de beste nieuwe school voor je zoon of dochter is.
Niets is definitief. Wie naar het buitenland trekt, komt vaak ook terug, ooit. Je hoeft niet meteen uitgeschreven te worden in België, ook niet bij bijvoorbeeld je bank. Wacht een paar maanden of zelfs jaren voor je alles in ons land afsluit. Dat is praktischer dan later alles opnieuw te moeten opbouwen. Hou bij een terugkeer zeker rekening met een re-entry shock. Ervaringsdeskundigen kunnen het bevestigen: terugkomen is vaak moeilijker dan vertrekken.
Er bestaat niet zoiets als dé expat-checklist. Je moet rekening houden met heel wat dingen, die niet allemaal in een lijstje zoals dit opgesomd kunnen worden. Wat bij geboorte of overlijden in het buitenland? Wat is de invloed op je belastingen? Kan je nog een erfenis krijgen? Wat bij verkiezingen?
Er zijn veel vragen, maar ook veel organisaties en mensen die antwoorden bieden. Leg je oor te luisteren bij gespecialiseerde organisaties en bij landgenoten die je voorgingen. Profiteer van hun ervaring en expertise. De Stichting Vlamingen in de wereld heeft alvast het ideale boek uit: De expatgids voor wonen en werken in het buitenland . Naast informatie en tips zijn er ook heel wat getuigenissen van expats in te vinden.
Lees ook: Deze 6 organisaties helpen je om een job in het buitenland te vinden
Er is ook ABRA , de Association of Belgian relocation agents, je eigen mutualiteit en er zijn websites met nuttige informatie zoals VDAB Internationaal
(mr) - Bron : Vlamingen in de Wereld
28 augustus 2019Federico Bernardinelli is een 31-jarige Italiaan, een vrije vogel en echte avonturier. Hij woont nu in Zottegem. VDAB ondersteunde Federico.
De VS, Australië en Canada zijn voor Belgische jongeren de favoriete bestemming voor een buitenlandse job. Maar daar mag wel wat tegenover staan, vinden ze.
Je wil graag op stage in het buitenland? Tof! Maar hoe ga je te werk om zo'n stageplaats in orde te krijgen? Zo dus ...
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen blijkt de stad waar de levenskwaliteit het hoogst is voor expats en hun gezinnen.
Steeds meer werknemers lijken een workation wel te zien zitten. Maar wat houdt dat precies in?
Dit zijn volgens een onderzoek van Remote de 10 beste steden om als digital nomad te werken.
Voor werknemers die overgeplaatst worden naar het buitenland blijkt Luanda, de hoofdstad van Angola, de duurste stad ter wereld om in te leven. De top 10?
Er werken meer Belgen in een buurland dan dat er uit de buurlanden bij ons komen werken. Wat zeggen de cijfers precies?
Diversiteit op het werk is een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!