‘Van een burn-out herstel je niet op een paar weken’
Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
Het verloop van een burn-out en de herstelperiode ervan is voor iedereen anders. Of je klaar bent om de draad weer op te pikken, is dus erg persoonlijk. Vanuit haar job als stress- en burnout-coach, loopbaancoach én ervaringsdeskundige geeft Mieke Meynen je graag advies.
Tijdens een burn-out is het belangrijk om op zoek te gaan naar hulp. Een stress- en burn-out coach helpt je doorheen de herstelperiode en bereidt je ook voor op een reïntegratie.
Hij/zij overloopt onder meer samen met jou een wetenschappelijke vragenlijst, die je meer inzicht geeft op de vraag of je klaar bent om terug te gaan werken. Met deze lijst kan je dan naar je arts gaa
Zoek uit wat de aanleiding was van je burn-out en wat je aan je job kan aanpassen om dit te vermijden. Een gesprek met je leidinggevende of HR-manager aan de hand van je carrièrepaspoort kan je al een eind op weg helpen. Bespreek jouw stressbronnen, energiegevers en talenten. Belangrijk: je hoeft niet 100% klachtenvrij zijn om succesvol te integreren.
Lukt het je al om, gedurende een viertal weken, huishoudelijke taken en andere activiteiten uit te voeren in blokken van twee uur met een pauze? Dan kan je, in overleg met je arts, het werk weer voorzichtig hervatten. Bouw daarbij langzaam op. Begin bijvoorbeeld met een kort bezoekje aan je collega’s en praat wat bij met een kop koffie. Start nadien eventueel met een paar halve dagen of een paar uurtjes per week. Luister daarbij vooral goed naar je eigen lichaam en forceer niets. Een stress- en burnout-coach maakt samen met jou een persoonlijk plan op om het werk weer te hervatten.
Ga je weer aan het werk na een burn-out? Best wel spannend en toch wat onwennig. Deze tips helpen je zeker op weg:
(mm)
Wil je meer weten? Als gecertificeerde stress- en burn-out coach en loopbaancoach begeleidt Mieke Meynen dagelijks personen met burn-out klachten. Je kan bij haar terecht met loopbaancheques, waardoor je 8u coaching krijgt voor 80 euro (in samenwerking met Passion for Work) . Je kan haar contacteren voor een vrijblijvend gesprek op het nummer 0490/587.701 of via mieke.meynen@mmtalentcoaching.be.
5 oktober 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
Na enkele maanden afwezigheid door een burn-out wil je graag het werk hervatten. Waaraan moet je zeker denken? Enkele tips ...
Waarom vallen zoveel werknemers ten prooi aan een burn-out? Gaat het alleen om té hard werken of té veel willen presteren, of is er meer aan de hand?
"We moeten een burn-out leren zien als een gezond signaal waarvan we iets heel belangrijks kunnen leren", aldus stress- en burn-outexpert Nell van de Ligt.
Bijna dagelijks koppen kranten en nieuwssites over burn-out. Maar wat is een burn-out, en vooral: hoe voorkom je het?
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Burn-out valt niet te onderschatten, maar toch wordt er nog weinig aan gedaan om het te voorkomen. Zo blijkt uit een online test van Psy@Work op Jobat.be.
Gelijke kansen zijn voor BNP Paribas Fortis van cruciaal belang. De bank wil de daad bij het woord voegen met een reeks concrete actiepunten.
Hoe pak je een moeilijk gesprek met je werkgever of collega aan? En vooral, wat kan je beter vermijden? Ontdek hier 5 tips.