‘Van een burn-out herstel je niet op een paar weken’
Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
Hieronder de belangrijkste punten waar je op dat moment best rekening mee houdt …
Later ontvang je een schriftelijke toestemming met vermelding van de aard, de werkduur en de voorwaarden voor de uitoefening van de beroepsactiviteit.
Wanneer de werkgever akkoord gaat met je voorstel - let op: hij is hiertoe niet wettelijk verplicht! - blijft de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst bestaan, maar wordt ze tijdelijk - volgens gewijzigde voorwaarden - uitgevoerd. Indien je werkgever weigert, blijft de arbeidsovereenkomst opgeschort tot je opnieuw volledig in staat bent om het werk te hervatten.
De werkgever zal in vele gevallen een advies van de arbeidsgeneesheer over de hernieuwde tewerkstelling op prijs stellen. Kijk na wat er in het arbeidsreglement hierover bepaald staat, want vaak vraagt men dit na een langere periode van afwezigheid. De werkgever is wettelijk niet verplicht het advies van de arbeidsgeneesheer te volgen.
Je behandelende geneesheer levert een medisch attest af voor de niet-gepresteerde arbeidstijd waarvoor je nog ziekte-uitkeringen ontvangt.
Je werkgever betaalt slechts je loon in overeenstemming met de verminderde arbeidsprestaties. Om het aanvullend bedrag aan ziekte-uitkeringen te berekenen geeft de werkgever een prestatiestaat door aan het ziekenfonds.
Als werknemer met een burn-out kan je dus na een periode van volledige arbeidsongeschiktheid het werk gedeeltelijk hervatten met behoud van (een deel van) je ziekte-uitkering, om op die manier opnieuw te wennen aan een voltijds arbeidsritme.
(ac/cl) - Met dank aan Christophe Louage, freelance energiecoach/jurist.
Heb je nood aan meer begeleiding, volg dan een workshop of boek een kennismakingsgesprek op www.worklifebalanceopleidingencoaching.be.
24 maart 2016Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
Een burn-out helemaal vermijden kun je nooit, maar je kunt er wel voor kiezen om je stresspeil te verlagen en op tijd in te grijpen. Hoe?
Een burn-out komt niet plotseling uit de lucht vallen. Dit ontstaat geleidelijk en is een langzaam en sluipend proces ... in 6 stappen!
Slaap je slecht, voel je je onrustig of angstig en pieker je heel de tijd? Herken de symptomen van een burn-out tijdig. Voorkomen is beter dan genezen.
Jonge werknemers hebben meer kans om ziek te worden en ongevallen te krijgen dan oudere werknemers. Ook de kans op een burn-out ligt opvallend hoger.
Kun je een beroep doen op je hospitalisatieverzekering als je een burn-out hebt? Slechts bij de helft van de Belgische verzekeraars, zo blijkt.
Zelfstandigen hebben het toch echt wel makkelijk: alleen maar werken wanneer ze willen, veel vakantie en massa’s geld verdienen… Feit of fictie?
Onze tijd is kostbaar. Toch krijgen we dagelijks te maken met ‘tijdrovers’ die onze productiviteit nekken. Een overzicht...