Gezocht: flexibele werkplekken in West-Vlaanderen
Je zou het eerder verwachten in Brussel of Antwerpen, maar in West-Vlaanderen neemt de vraag naar flexibele werkplekken en -vergaderzalen flink toe.
Na coworking en cohousing wint ook ‘costuderen’ aan populariteit. Een examen voorbereiden is bovendien ook meer en meer een match op verplaatsing: niet thuis of op het eigen kot, maar elders. Het gebeurt intussen in (hoge)scholen zelf of bibliotheken, maar ook in brouwerijen, stadhuizen, voetbalstadia, musea, kloosters, moskeeën of koffiehuizen.
Allemaal zetten ze hun deuren open voor studenten. En vaak is de service best verzorgd. Koffie, wifi en rust is er (in principe) overal. Maar soms is er ook een pingpongtafel, een vogelpikbord of zelfs een pooltafel en fitness. De VRT berekende eerder dit jaar dat bij de vorige examens studenten op zowat 27.000 plaatsen op diverse locaties samen de blok konden doorstaan.
Ook coworkingplekken zijn op de kar gesprongen. Zo stelt flexwerkaanbieder Regus voor de derde keer zijn coworkingplekken in Ieper, Roeselare en Kortrijk gratis open voor blokkers. Er is gratis koffie, water, thee, wifi én airconditioning. Studenten mogen er vanaf 20 mei tot en met 30 juni van gebruik maken. Op vertoon van hun studentenkaart, kunnen ze er alle weekdagen tussen 9 uur en 17 uur terecht. Het aanbod is geldig zolang er beschikbare werkplekken zijn. Het Regus center in Brugge neemt niet deel aan deze actie.
Waarom doen bedrijven dit? “Met dit initiatief willen we de West-Vlaamse studenten steunen door hen te laten blokken op onze locaties. Want een creatieve en originele studeerplek stimuleert het brein”, zegt William Willems, algemeen directeur van Regus in België.
In West-Vlaanderen is het fenomeen van elders studeren overigens nog iets kleinschaliger dan in de rest van Vlaanderen. De meeste werkplekken voor studenten situeren zich rond de typische studentensteden als Gent en Leuven, en ook wel Antwerpen. In West-Vlaanderen biedt momenteel vooral Brugge plaatsen aan waar studenten kunnen komen blokken.
Natuurlijk is er ook het employer branding-aspect: bedrijven grijpen maar al te graag de kans om zichzelf in de kijker zetten. In tijden waar ze hun openstaande vacatures niet of moeilijk ingevuld krijgen en inzake recruitment alle zeilen moeten bijzetten, lijkt het een logische zet. Daar waar bedrijven via campus recruitment jonge sollicitanten gaan ronselen op hogescholen en universiteiten, komen die studenten nu naar hen toe.
In elk geval hopen bedrijven erop dat er later nog eens aan hen wordt gedacht als er gesolliciteerd moet worden. Of gewoon als klant. “Wij willen deze ‘coworkers van morgen’ ook laten kennismaken met onze flexibele werkplekken”, erkent William Willems.
Waarom studeren studenten in groep? “Om te vermijden om een hele maand in een asociale bunker terecht te komen”, vertelde Vince Vergult, een student rechten, onlangs in MARK Magazine als antwoord op de vraag waarom hij in een bedrijf ging studeren. “Hier voel ik ook meer sociale druk om goed door te werken.”
Costuderen heeft namelijk voordelen omdat het een zekere discipline oplegt. “Samen blokken geeft studenten een structuur, vast stramien en sociale controle, waardoor ze zich beter kunnen concentreren,” stelt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Bovendien kunnen ze zo makkelijk bij iemand terecht voor uitleg of gewoon om even te ontspannen”, klinkt het.
Zelf heeft Godderis alvast het gevoel dat in groep studeren in de lift zit, al heeft hij er geen echte cijfers over. In elk geval is, in vergelijking met vroeger, de mogelijke afleiding nu via pc en smartphone wel groter. “Om hier tegen in te gaan, kiezen studenten voor een omgeving waar het sociaal niet aanvaard is om andere te storen. Daar zijn ze minder snel afgeleid door sociale en andere media. Groepsdiscipline is een sterke vorm van discipline.”
(wv)
18 juli 2016Je zou het eerder verwachten in Brussel of Antwerpen, maar in West-Vlaanderen neemt de vraag naar flexibele werkplekken en -vergaderzalen flink toe.
Om hen tijdens de blok een hart onder de riem te steken, zetten meer dan 30 coworkingplekken van Regus en Spaces hun deuren open voor blokkende studenten.
Steeds meer Vlamingen combineren hun job met een studie in het hoger onderwijs. De reden? Hun kans op promotie verhogen. Of dromen najagen.
Is het een café? Een kantoor? Nee, het is Bar d’Office: een plek – mét wifi, printer en vergaderruimte – waar iedereen naar believen kan komen werken.
Coworking spaces zijn enorm in opgang. Wat zijn de voordelen van coworken?
Heb je je al eens afgevraagd of je je job graag doet? Geen zorgen. Zoek gewoon een job die écht bij je past.
We werken steeds flexibeler. Nog maar de helft van de kantoorwerkers werkt strak van 9u tot 17u...
De 7 hoofdzonden. Ze zijn al sinds mensenheugenis eigen aan de mens en zorgden al voor eindeloos veel problemen. Ja, ook op de werkvloer.
Stel je voor: je hebt net een nieuwe job gevonden maar je vorige werkgever verrast jou opeens met een interessant tegenvoorstel. Ga je erop in of niet?