Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Multitasking: 6 noodzakelijke weetjes

Voer jij soms meerdere handelingen tegelijkertijd uit? Dan ben je een echte multitasker. Hoewel we tegenwoordig meer in kortere tijd willen doen, is het net beter om te monotasken en je te focussen op één taak per keer.

1. Multitasking is contraproductief

Het menselijk brein is simpelweg niet gemaakt om te multitasken. Probeer je dat toch, dan heeft dit bijzonder negatieve gevolgen voor je intellectuele capaciteiten. Elke taak neemt meer tijd in beslag door de onderbrekingen die de andere taken met zich meebrengen. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van je werk aanzienlijk. Kortom, je bereikt meer door te minderen.

2. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen

Waarom sommige mensen zo graag multitasken? Doordat de resultaten van veel kleine taken snel zichtbaar zijn, ontstaat het idee dat multitasken efficiënter is dan dat we dingen één voor één aanpakken. Het tegendeel is waar: voor je het goed beseft, heb je allemaal losse eindjes en maak je nooit iets echt af. Bovendien krijg je door multitasken het gevoel dat je het erg druk hebt, wat dan weer stress en psychische klachten in de hand werkt.

3. Invloed op jobtevredenheid

Volgens een onderzoek van de School of Science aan de Indiana University, hebben medewerkers die graag en goed multitasken doorgaans een hogere jobtevredenheid en minder kans op een burn-out. Multitasking vereist de vaardigheid om snel de aandacht tussen de verschillende opdrachten te wisselen. Werknemers die ongeschikt zijn voor multitasking, dreigen daardoor hun jobtevredenheid te verliezen en sneller hun werk op te zeggen.

4. Vrouwen zijn betere multitaskers

Er wordt wel eens beweerd dat vrouwen beter zijn in multitasking. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Uit MRI-scans blijkt dat de hersenen van mannen meer energie verbruiken tijdens het multitasken. Bij vrouwen lichten er minder hersendelen op. Hierdoor zou het voor hen makkelijker zijn om verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren. Al spelen de context en taakinhoud een doorslaggevende rol.

5. Ook voetballers kunnen goed multitasken

Naast vrouwen blijken ook voetballers goede multitaskers te zijn. Een Zweedse studie toonde aan dat voetbalspelers over cognitieve eigenschappen beschikken die ver boven het gemiddelde liggen. Zo kunnen topvoetballers bijvoorbeeld ontzettend goed verschillende problemen tegelijkertijd oplossen.

6. Gevaarlijk voor de verkeersveiligheid

Multitasking in het verkeer is absoluut uit den boze. Telefoneren tijdens het rijden, ook al is het handsfree, zou tot meer ongelukken leiden dan rijden onder invloed. Je verplaatst je aandacht de hele tijd van het telefoongesprek naar het verkeer en terug, waardoor je telkens wat tijd inlevert om opnieuw op te starten en te focussen.

Hoe je minder kan multitasken en je concentratie kan verhogen? Helaas is het niet zo simpel om multitasken af te leren. Je brein is het immers gewend om te switchen van de ene naar de andere taak. Net daarom is het belangrijk je algemene focus te trainen. Schakel afleidingen uit, plan je taken goed in en durf je te vervelen. Alleen al door je brein wat rust te gunnen, zal je concentratie verbeteren.

(mr)

2 april 2020
Anderen bekeken ook