Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Motiveer jezelf voor die rotjob: 4 tips

We kennen ze allemaal die rotklusjes die bovenaan onze to-do lijst staan, maar toch steeds naar onder opschuiven omdat we er zo tegenop kijken. Zelfs al betekent uitstel niet altijd afstel, toch is het beter om juist deze taken zo snel mogelijk te tackelen.
#

Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. We schuiven rotklusjes thuis en op het werk met reden voor ons uit. Vieze klusjes, saaie taken, zware of grote opdrachten waar we het einde niet van kunnen zien, … Allemaal hopen we dat ze op magische wijze zichzelf klaren of dat ze na lang genoeg wachten verdwijnen.

Maar wat kunnen we nu doen om dat uitstelgedrag tegen te gaan of onze afkeer ervan in te perken? Jezelf belonen is één van de meest effectieve methodes. Daarom vind je hieronder een lijst van 4 beloningstechnieken die je zullen motiveren om een bepaalde taak tot een goed einde te brengen.

1. De productieve beloning

De productieve beloning speelt in op de beloning van je job zelf. Ervan uitgaand dat je afgezien van de enkele minder leuke karweitjes, eigenlijk je job wél graag doet.

Hoe? Compenseer je minder stimulerende taak met een opdracht of karweitje dat je wel leuk of interessant vindt.

Heb je bijvoorbeeld net een hele administratieve rompslomp moeten afwerken? Compenseer dat dan met een leuker aspect van je job, zoals het vastleggen van een tof restaurant voor een meeting. Heb je net een hersendodende saaie vergadering achter de rug? Dan kan je online enkele artikels opzoeken of een boek lezen waarvan je iets bijleert over de sector of je job. Of misschien kan je experimenteren met nieuwe software die je ter beschikking staat. Stimulerend, ontspannend, afleidend en het herinnert je er misschien aan waarom je je job eigenlijk graag doet.

Herontdek en apprecieer de leuke dingen aan je job.

2. De cumulatieve beloning

De ‘voor wat, hoort wat’ methode. Elke keer als je een lastige taak afrondt of een zware opdracht aanvat, beloon je jezelf of word je beloond.

Hoe? De simpelste manier is om een spaarpotje op je bureau te zetten en voor jezelf een beloning te voorzien. Betaal een bedrag uit per afgewerkte taak of per gepresteerd uur dat je aan je opdracht bezig bent geweest. Ben je helemaal klaar dan kan je iets leuks doen met je opgespaarde beloning.

Je kan ook een bedragje storten op je Paypal-account of investeren in een aankoopbon van je favoriete winkel of een gezamenlijk spaarpotje aanleggen onder collega’s om dan samen te gaan eten of naar de film te gaan op het einde van de maand.

3. De concurrerende beloning

Tegen sommige taken zien we zo hard op dat je tijdens de uitvoering ervan al beloond moet worden.

Hoe? Je kan bijvoorbeeld een favoriete playlist samenstellen speciaal voor deze taak, zodat je ernaar uitziet om je muziek op te zetten en dus aan je taak te beginnen. Heb je collega’s die ook opzien tegen dezelfde taak? Probeer dan samen tegelijkertijd aan het klusje te beginnen. Zo deel je je smart een beetje en kan je wat bijpraten. Verander van omgeving… Het werk lijkt al een stuk minder erg als je het van op een zonnig terrasje met Wi-Fi kan doen of vanuit een gezellige bar met een verwenkoffie aan je zijde om je te motiveren.

4. De regeneratieve beloning

Een zware opdracht kan je helemaal uitputten en je zin om verder te werken ontnemen. Het is daarom belangrijk om voor jezelf een energie boost te voorzien.

Hoe? Je kan tussen twee taken een moment voorzien om jezelf weer op te laden. Je kan bijvoorbeeld een kwartiertje gaan joggen of wandelen. Je kan halverwege een grote opdracht eventjes mediteren en wat tijd voor jezelf nemen. Of na het afronden van een taak eventjes bellen met een vriend of vriendin om bij te praten.

Ieder heeft zijn eigen persoonlijke manier om zichzelf fysiek of mentaal op te peppen. Het baat om jouw manier te ontdekken.

(sjv) – Bron : Express.be 

10 maart 2015
Anderen bekeken ook