Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 593

Volgende
Volgend artikel:

BASF zet in op persoonlijke groei: “Je voelt je hier heel hard gesteund”

Most wanted: deze 7 techniekers

technieker_880x459
Haast elke werkgever is op zoek naar techniekers. Maar deze technici staan helemaal bovenaan de lijst. Zij worden in het ganse land – van Vlaanderen en Brussel tot Wallonië - het meest gezocht, en dat over diverse sectoren heen: van industrie en productie tot transport.

1. Technicus elektromechanica

Binnen elektromechanica is vooral de technicus industriële installaties erg gegeerd. Die installeert, onderhoudt en herstelt industrieel of technologisch materieel. De job vergt flink wat opleiding en ervaring. De huidige machines en installaties zijn geautomatiseerd. Kennis van hydraulica, pneumatica en CAD-CAM-sturing is voor deze job alvast een must.

Het probleem voor deze profielen – en meteen de rode draad voor heel deze lijst – is dat te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding. Waardoor er zich geen onmiddellijke oplossing voor het tekort aandient.

Wil jij graag aan de slag als technicus elektromechanica? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!

2. Onderhoudsmecanicien

De onderhoudsmecanicien onderhoudt, reviseert en renoveert het mechanisch gedeelte van werktuigen en installaties. Dit profiel is ook al jaren een vaste klant in de top tien van knelpuntberoepen.

Ook voor deze job worden de eisen op het vlak van technische competenties steeds hoger, met onder meer kennis van elektromechanica of zelfs van hydraulica of pneumatica.

Gezocht: onderhoudsmecaniciens

3. Technisch leidinggevende

Technisch leidinggevenden en verantwoordelijken in de industrie zijn eveneens een hardnekkig knelpunt. De eisen inzake ervaring, technische kennis (die overigens varieert naargelang de sector), productieprocessen en managementcapaciteiten zijn hoog.

Werkgevers zoeken technische bachelor- en masterprofielen, bijvoorbeeld ingenieurs. Maar vaak zijn dit functies waarnaar wordt doorgegroeid door personeel met een technische achtergrond en leidinggevende capaciteiten.

De combinatie van technische vaardigheden met soft skills maakt dat deze vacatures evenwel zeer moeilijk ingevuld raken. Binnen deze categorie van leidinggevenden is de leidinggevende mechanische productie extra schaars. Dit profiel optimaliseert en superviseert de productie van een productie-eenheid.

Zin om technisch leidinggevende te worden? Bekijk dan zeker de volgende vacatures!

4. Elektricien

Bij de elektricien is vooral de onderhoudselektricien van tel. Hij waakt over de kwaliteit van elektrische installaties en verricht het onderhoud ervan. De voorbije jaren nam de technologie een vlucht, waardoor bijscholing noodzakelijk is.

Op zoek naar een job als elektricien? Bekijk het actuele vacatureaanbod op Jobat.be

5. Automechanieker

Een onderhoudsmecanicien herstelt en voert controles uit op voertuigen. Typische werkgevers zijn garagisten, maar ook in de openbare sector (zoals bij defensie, MIVB, De Lijn of TEC) zoeken ze vaak deze profielen. De snelle evolutie van de autotechnologie verhoogt de kwalitatieve eisen van de werkgevers. Door de opkomst van elektrische wagens wordt kennis van elektriciteit en elektronica nu eenmaal steeds belangrijker.

Maar in de opleidingen automechanica wordt dit soms nog beperkt aangeleerd. Binnen deze categorie is de onderhoudsmecanicien van bedrijfs- of vrachtwagens erg gegeerd. Dit komt ook omdat binnen de auto-opleidingen te weinig leerlingen kiezen voor de optie bedrijfsvoertuigen of vrachtwagens.

Ontdek: Deze bedrijven zijn op zoek naar een automechanieker

6. Elektrotechniek

Ook de groep van monteurs en installateurs in elektrotechniek is erg hot op de arbeidsmarkt. Hieronder valt onder meer de industrieel elektrotechnisch installateur, die instaat voor elektrische installaties in industriële gebouwen.

Wanted: installateurs in elektrotechniek

7. Lasser

Lassers vallen, althans in de wereld van beroepen, uiteen in twee groepen: halfautomaatlassers en TIG lassers, waarbij deze laatste een specifieke lastechniek hanteert. Beide lasprofielen zijn – hoe kan het ook anders - een knelpuntberoep.

Kandidaten zijn er vaak wel voldoende, maar veel kandidaten blijken niet over de nodige competenties te beschikken om een goede lasser te zijn. Of toch niet wat werkgevers van hun lasser verwachten.

Is het beroep van lasser iets voor jou? Go for happy en… solliciteer!
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

(William Visterin)

30 november 2024
Anderen bekeken ook