Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Mondmasker niet dragen kan leiden tot ontslag

mondmasker ontslag
Om het risico op een Covid-19 besmetting zo klein mogelijk te houden, voorzien bedrijven heel wat preventiemaatregelen zoals het dragen van een mondmasker. Maar wat als je dit als werknemer uit principe niet wil dragen? Kun je hiervoor ontslagen worden?

Safety first

Het coronavirus kan zich overal bevinden, ook op de werkvloer. Werkgevers moeten daarom zorgen voor een coronaproof en veilige werkomgeving voor hun personeel. Heel wat bedrijven baseren zich bij het samenstellen van hun preventiemaatregelen op de generieke gids (pdf), dit is de praktische handleiding met protocollen die werd samengesteld door de Hoge Raad van Preventie en Bescherming op het Werk, de beleidscel van de Minister van Werk en de experten van de FOD WASO. Eén van die preventiemaatregelen is het dragen van een mondmasker.

Bescherming

Weinigen zijn fan van het mondmasker… Toch is het, naast social distancing en een goede handhygiëne, één van de meest efficiënte veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen Covid-19. Het virus verspreidt zich voornamelijk via druppels die vrijkomen tijdens het spreken, hoesten of niezen. Een mondmasker biedt jou en je collega’s dus een goede bescherming, zeker wanneer de social distancing door de aard van het werk niet gegarandeerd kan worden.

Nuttig of niet?

Een mondmasker is vooral nuttig wanneer je zelf besmet bent, ongeacht of je hiervan op de hoogte bent of niet. Door het dragen van die preventieve beschermlaag voor je mond en neus, zorg je ervoor dat je naaste collega’s jouw mogelijke ziektekiemen niet overnemen. Wanneer iedereen op de werkvloer een mondmasker draagt, is er - in combinatie met de andere preventiemaatregelen - dus een zo klein mogelijk besmettingsrisico.

Wat met weigering?

Toch staan nogal wat werknemers sceptisch of zelfs afkering tegenover het dragen van een mondmasker. Kun je dit zomaar weigeren of ben je sowieso verplicht?

“Als het dragen van een mondmasker verplicht is in het bedrijf waar je werkt, moet je je als werknemer daaraan houden. Voorwaarde is wel dat die verplichting vooraf duidelijk aan jou werd meegedeeld”, verklaart Lindiani Islami, legal consultant bij Group S. “De weigering om een mondmasker te dragen kan een dringende reden zijn voor ontslag.”

Case

Een duidelijk voorbeeld hiervan is de beslissing van het Arbeidshof van Antwerpen (afdeling Hasselt, 8 juli 2020) in een zaak waarbij een werknemer van een vleesverwerkend bedrijf weigerde een mondmasker te dragen. Omdat de social distancing op het werk niet bewaard kon blijven, verplichtte de werkgever het dragen van mondmaskers.

De weigering van de werknemer was dus de weigering van een instructie op de werkvloer en bijgevolg een dringende reden voor ontslag. Het Arbeidshof erkende die dringende reden en was van oordeel dat de arbeider door die weigering de andere werknemers had blootgesteld aan een besmettingsrisico.

Uitzondering

Maar wat als je om gegronde medische redenen geen mondmasker mag dragen? Het Ministrieel Besluit van 30 juni bracht hierover duidelijkheid: wie een medisch attest heeft, wordt vrijgesteld van de mondmaskerplicht maar moet dan wel een gelaatsscherm dragen.

Of je met je gelaatsscherm al dan niet op je huidige werkplek aan de slag kunt blijven, hangt af van het oordeel van de arbeidsarts van je werkgever. Die maakt een inschatting of jouw gelaatsscherm wel voldoende bescherming biedt aan jouw collega’s. Indien dat niet het geval is, kun je overgeplaatst worden naar een andere werkplek of in het slechtste geval op tijdelijke overmacht komen.

(mr)

11 december 2020
Anderen bekeken ook