Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?
In bepaalde omstandigheden kan overwerk een noodzakelijk kwaad zijn. Maar wat als je vele overuren als vanzelfsprekend beschouwd worden?
Werknemers met een gezin worden vaker voorgetrokken bij het vastleggen en goedkeuren van een (last-minute) verlofaanvraag dan collega’s zonder gezin. Althans, dat is wat werknemers zonder partner of gezin vaak ervaren.
Ook bij overwerk wordt er in heel wat gevallen eerst in de richting van de vrijgezelle, kinderloze werknemer gekeken want “die is waarschijnlijk toch beschikbaar”… Deze ongelijke behandeling kan voor de nodige ergernis op de werkvloer zorgen.
Ontdek: Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?
Werkende ouders kennen het maar al te goed: de combinatie van een voltijds gezinsleven met een voltijdse job is soms puzzelen en vergt heel wat organisatietalent.
Het brengen van de kinderen naar de crèche of het ophalen van school, de plotse opvangproblemen voor een ziek kind, een oudercontact waardoor je vroeger op je werk moet vertrekken en de jaarlijkse vakantieplanning tijdens de schoolvakanties zorgen ervoor dat je niet altijd zo flexibel kunt zijn, en dat overwerk niet altijd evident is.
Werknemers zonder gezin of kinderen daarentegen zijn in dat geval iets flexibeler en dat weet de werkgever ook. Toch kan het niet de bedoeling zijn dat je je daar als gelukkige, kinderloze single moet bij neerleggen: als werknemer heb je recht op een gelijke behandeling, ongeacht of je nu wel of geen gezin hebt.
Lees ook: Kinderen beïnvloeden relatie met je collega’s
Gezinsverplichtingen geven je als werknemer niet automatisch het recht om als eerste een bepaalde verlofperiode te claimen, hoe graag je dat ook wil. Iedere werknemer is gelijkwaardig op de werkvloer en verdient een eerlijke kans om zijn of haar verlof vast te leggen.
Een openlijke, ongelijke behandeling tussen werknemers met een gezin en kinderloze werknemers is een geval van discriminatie die mogelijk juridische gevolgen kan hebben.
Toch is de werkgever in de meeste gevallen niet van kwade wil: een goed gesprek met je leidinggevende of collega’s kan al heel wat irritatie voorkomen. Zo kan een beurtrol met vakantiedagen in de schoolvakanties een goede oplossing zijn. Ook flexibel werken kan heel wat sociale en organisatorische plooien gladstrijken.
Extra: Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje
(fd)
21 januari 2022In bepaalde omstandigheden kan overwerk een noodzakelijk kwaad zijn. Maar wat als je vele overuren als vanzelfsprekend beschouwd worden?
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Het aantal vakantiedagen wil wel eens verschillen naargelang je statuut of de sector waarin je werkt. Waar zijn ze gul en waar eerder zuinig met vakantiedagen?
Je kan verlofdagen afstaan aan een collega. Meer zelfs: bij sommige organisaties gebeurt dit volop. Bij de Gezinsbond bijvoorbeeld.
Hoe zit het met overuren als telewerker? Kun je betaald worden voor overwerk als je van thuis uit werkt?
Eat, sleep, work, repeat. Geleefd worden, verre van aangenaam, maar voor velen heel herkenbaar. Hoe komt dat? En belangrijker: hoe geraak je dat gevoel kwijt?
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Wat als je op het einde van het jaar niet alle vakantiedagen hebt opgenomen? Kun je die zomaar overdragen naar volgend jaar of zijn er nog andere opties?
Wat doe je als je het aantal wettelijke vakantiedagen voor het einde van het jaar nog niet hebt kunnen opnemen?