Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Moet werk leuk zijn?

'Het gevaar bestaat dat je zodanig in mythes begint te geloven dat je je eigen carrière saboteert' (Els Ackerman, loopbaancoach)
Zomaar een baantje om je brood te verdienen, is niet goed genoeg. Nee, je moet werken vanuit je passie. Of niet? Loopbaancoach Els Ackerman neemt 31 dergelijke 'loopbaanmythes' op de korrel. "Werknemers doen zichzelf onrecht aan."
Work is fun! (rp)
'Het gevaar bestaat dat je zodanig in mythes begint te geloven dat je je eigen carrière saboteert' (Els Ackerman, loopbaancoach)

Vroeger ging het zo: je zocht een goed genoeg baantje bij een werkgever en bleef het daar uitzingen tot je pensioen. "Na 25 jaar dienst kreeg je een gouden horloge voor bewezen diensten. Iedereen content", vertelt Els Ackerman. "Maar momenteel hoor je helemaal niet meer zo lang bij je werkgever te blijven. Er wordt verondersteld dat je geregeld van job verandert."

Dat brengt de nodige sollicitatiestress met zich mee, zeker door een hoop hardnekkige mythes die het er niet gemakkelijker op maken, zoals ‘werk moet leuk zijn’. Els Ackerman verzamelde 31 van deze mythes in het boek Help, ik zoek mijn passie. "Heel erg in is dat je een baan uit passie moet doen. Nou, velen weten gewoon niet wat hun passie is en voelen zich daardoor een loser. Sommige werknemers en sollicitanten geloven heilig in deze mythes, zo erg dat ze zichzelf tekort doen. Of neem nu pas afgestudeerden. Ook hen wordt ingeprent om voor hun droombaan te gaan. Maar wie kan dat, zeker zonder werkervaring op zak?" Kortom: de eisen en verwachtingen die we voor onszelf scheppen, zijn niet altijd even realistisch. Als nuchtere Hollander vindt Els Ackerman het hoog tijd dat we deze clichés met een korrel zout nemen.

Verlammend

Is het dan niet belangrijk om lol te hebben in je werk? "Natuurlijk wel, maar je mag je daar niet op verkijken als dat niet zo is. Ook sollicitanten zitten dikwijls met bepaalde denkbeelden die hen verlammen. Nog een van die mythes is bijvoorbeeld dat je cv perfect hoeft te zijn. Maar iemand heeft zelden dat perfecte cv op zak, net zoals het perfecte leven niet bestaat. Dat mag dus geen reden worden om op je stoel te blijven zitten en geen actie in je carrière te ondernemen."

Ze wijst ook met de vinger naar rekruteerders. "Vaak letten ze erg op details in een cv. Een van de loopbaanmythes luidt dat je met een gat in je cv geen kans maakt op de arbeidsmarkt. Er zijn echter ontzettend veel mensen die een tijdje uit het werkleven stappen: mensen die een tijdje werkloos zijn, naar het buitenland zijn getrokken, zijn thuisgebleven om voor de kinderen te zorgen ... Zo’n ‘gat’ zegt niets over je capaciteiten."

Boven de 35 jaar zijn evenmin. "In Nederland geldt het cliché dat je boven de 35 te oud en te duur bent voor werkgevers. Dat is uiteraard onzin. Het gevaar bestaat dat je zodanig in deze mythe gaat geloven dat je jezelf begint te saboteren in je loopbaan. Dat zie ik ook in sessies waarin ik loopbaanadvies geeft. Als ik iemand zo’n mythe hoor aanhalen, begin ik door te vragen in de hoop dat hij geleidelijk aan zelf begint in te zien dat het helemaal niet zo’n hindernis is. Het is een kwestie van leren relativeren."

(ks) – Illustratie: (rp) 

8 juli 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook