Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Moet je baas rekening houden met de ramadan?

De vastenmaand voor moslims kan behoorlijk zwaar zijn, vooral tijdens de zomer, als het warm is. Tijdens de ramadan eten deelnemers niet van de eerste dageraad tot zonsondergang. Dit kan leiden tot uitdroging en vermindering van concentratie. Eten mag na zonsondergang en voor de zon opkomt. Deze nachtelijke onderbreking kan leiden tot slaapgebrek, wat het moeilijker maakt om zich te concentreren op het werk.

De werkgever is echter niet verplicht om rekening te houden met de ramadan. Toch is het niet onverstandig om dat wel te doen. En ja, dat kan soms erg eenvoudig, door middel van de volgende – tijdelijke – maatregelen, bijvoorbeeld:

  • Verkorte lunchpauze voor zij die deelnemen aan de ramadan
  • Vroeger naar huis mogen, gezien de verkorte lunchpauze
  • De inrichting van een apart pauzelokaal waar niet gegeten of gedronken wordt
  • Enz …

Geen zware klussen

Voor een bediende is de ramadan meestal niet echt een probleem. Bij arbeiders schuilt echter al gauw het gevaar voor de veiligheid. Indien mogelijk is het daarom aan te raden de zwaarste klussen niet in de ramadan te laten uitvoeren. Bij twijfel over de veiligheid kan de werkgever een arbeidsgeneesheer inschakelen. Als deze onbekwaamheid van de werknemer vaststelt, zal hij de persoon in kwestie naar huis sturen. Die dag arbeidsverlet is dan wel ten koste van de werkgever.

Geen extra’s om wrevel te voorkomen?

Waarom krijgen moslims niet de keuze om Kerstmis of Pasen – officiële (Christelijke) feestdagen – ‘in te ruilen’ tegen een vrije dag op het Suikerfeest, het einde van de ramadan en de uitbundigste gebeurtenis in het Islamitisch jaar?

Veeleer om wrevel op de werkvloer te voorkomen, zo blijkt. “Voorkeursbehandelingen en uitzonderingsregels leiden al gauw tot conflicten”, aldus een bedrijfsleider die graag anoniem wil blijven. “In een (groot) bedrijf kan je onmogelijk rekening houden met eenieders individuele wensen. Al onze beslissingen en maatregelen gebeuren dan ook in het belang van ‘de grootste gemene deler’. Daar heeft uiteindelijk iedereen het meeste baat bij.”

Vakantie FAQ: Alle feiten op een rij

Schoolvoorbeeld: Spar

Warenhuisketen Spar – onderdeel van de Colruyt Group – spant zich al meer dan 20 jaar in voor gelijke kansen van zijn werknemers. Tijdens de ramadan loopt in de logistieke vestigingen steevast een speciaal regime, waarbij de avond- en nachtploeg een extra pauze krijgen na zonsondergang. “Die pauze is erg welgekomen”, zegt moslim Bel Mouhand Hamed, die al vijf jaar in het bedrijf werkt. “De ramadan is sowieso al zwaar. Daar komt dan de fysieke arbeid bij, wat het dubbel zo zwaar maakt. Een extra pauze, om te eten en drinken, is een toegeving van de directie die wij erg appreciëren”.

Wat is de ramadan precies?

De ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Omdat de Islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel (1 maand = 29 of 30 dagen), valt de ramadan steeds in een andere periode. De ramadan begint als de nieuwe maansikkel aan de hemel staat. Vanaf dat moment mogen volwassen moslims de gehele maand, tussen zonsopgang en zonsondergang, niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Doel van de vastenmaand is de ziel te zuiveren, zelfdiscipline te ontwikkelen en stil te staan bij wat het is om in armoede te leven.

CHECK: Al je vakantierechten en -plichten op een rij

(kv) - Bron: Pro-active.be / Nieuwsblad.be

17 mei 2021