Net afgestudeerd
Vorige

1 van 167

Volgende
Volgend artikel:

Jonge ingenieurs stellen loon en bedrijfscultuur voorop

Moet James Bond kunnen twitteren?

"Twintig jaar geleden wouden jongeren nog het fijne weten van computers. Hoe werkt dat? Die prikkel is nu veel minder aanwezig" (Rita Verreydt, Sogeti)
De wereld digitaliseert. Daarmee lijkt het broodje van de IT’er gebakken. Maar niets is wat het lijkt, zelfs niet in de informatica. Want niet elke Twitter-adept is een business analist in spe. Te weinig mensen beseffen wat IT echt is, zeggen vijf toonaangevende IT-bedrijven. “Weet je wat we nodig hebben? Een IT-loze dag. Ze zullen het vlug weten.”
Rita Verreydt, Sogeti
"Twintig jaar geleden wouden jongeren nog het fijne weten van computers. Hoe werkt dat? Die prikkel is nu veel minder aanwezig" (Rita Verreydt, Sogeti)

‘Moet James Bond kunnen twitteren?’, stond er bovenaan het persbericht dat onze aandacht trok in de aanloop naar dit debat. Het bericht zelf ging over Jonathan Evans, de baas van de Britse inlichtingendienst MI5, die het plots niet meer begrepen heeft op oudere spionnen. Volgens Evans zijn die niet zo vertrouwd met moderne informatietechnologie als hippe twintigers en dertigers. “En dus zijn dat niet de mensen die we nodig hebben voor de toekomst”, liet hij zich onlangs ontvallen.

“Ik ken mensen van dertig die in mijn ogen zestig zijn en andersom”, reageert Bruno Segers, ceo van RealDolmen. “De vraag is of je omkan met verandering. Wie dat in deze snel evoluerende sector niet kan, heeft een probleem. Maar dat is niet leeftijdsgebonden.”

50-plussers vs. jonge snaken

“Veel heeft te maken met mentaliteit. Want het klopt dat de wereld zeer snel verandert. Anderzijds blijft er, ook in onze branche, nog veel bij het oude”, meent Rita Verreydt, ceo van Sogeti. “Een aantal jaar geleden hebben wij zelfs mensen moeten opleiden om zogenaamde ‘oubollige’ mainframesystemen te onderhouden, gewoon omdat er toen een schrijnend tekort was aan mensen met die kennis.”

“Economisch gezien kies je zeker eerder voor een jonge werknemer”, aldus Marc Heeren, managing director van CSC. “Maar veel heeft te maken met de wil om te leren. Zonder de juiste attitude rendeert niemand. Er zijn 50-plussers die vinden dat alles te snel verandert. Anderzijds is hun leeftijd ook een voordeel. Vijftigers zijn vaak wat rustiger en hebben meer relativeringsvermogen dan hun jongere collega’s.”

Waar is de interesse?

Waar Bruno Segers zich zorgen om maakt, is het antwoord op de vraag hoe trouw jongeren zullen zijn aan hun werkgever eens het gevecht om talent in de IT-wereld weer losbarst. Dat dat deels opgelost kan worden omdat sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter jongeren meer IT-minded zouden maken, lachen de meesten weg.

Rita Verreydt ziet zelfs geen enkel verband. “Jongeren maken meer gebruik van informatica, maar dat betekent nog niet dat ze daarom meer interesse hebben in de technologie die daarachter ligt. En net die interesse is belangrijk voor ons.”

“Ze zetten hun pc aan net zoals ze het licht aandoen. Maar het is niet omdat je het licht aandoet, dat je elektricien wil worden”, klinkt het ook bij Marc Heeren.

IT-loze dag

Over wat IT precies is en wat het kan bijdragen tot de samenleving zit het imago al langer dan vandaag fout. “Dat is inderdaad een enorm tekort in al wat we rond onze sector communiceren. Want IT heeft een maatschappelijke waarde. Je kan er geweldige dingen mee doen, maar dat wordt veel te weinig in de verf gezet”, vindt Marc Heeren.

“Twintig jaar terug werden jongeren nog tot de IT aangetrokken door een gezonde vorm van nieuwsgierigheid. Computers waren iets nieuws, ze wouden dat ook kunnen, er het fijne van weten. Zij zagen nog echt wat je met IT kon doen. De huidige generatie bekijkt IT als een gebruiksvoorwerp en staat niet meer stil bij de wereld erachter. De fun om meer te willen weten, is veel minder aanwezig”, meent Rita Verreydt. “Misschien moet er eens een IT-loze dag komen, gewoon om te beseffen wat IT wel allemaal voor ons doet.”

(wv) 

6 augustus 2019
Anderen bekeken ook