Mag ik mijn bedrijfswagen gebruiken als ik ziek ben of tijdskrediet neem?
"Wat doe ik met mijn bedrijfswagen bij ziekte of tijdskrediet? Dien ik deze terug in te leveren of niet?"
Als de schade veroorzaakt is tijdens de arbeidstijd dan kan de schade enkel in geval van een zware fout, herhaaldelijke lichte fouten of bedrog op de werknemer verhaald worden. De werkgever die de schade op de werknemer wenst te verhalen zal moeten aantonen dat er sprake is van zulke fouten.
Let wel: woon-werkverkeer is geen verplaatsing tijdens de arbeidstijd. Ook indien de arbeidsovereenkomst geschorst wordt (bijvoorbeeld omwille van ziekte, zwangerschapsrust, ouderschapsverlof, …) is er geen sprake van professioneel gebruik van de bedrijfswagen.
Voorbeelden van een zware fout zijn: verkeerslichten negeren, gevaarlijke inhaalmanoeuvres, een doorlopende witte lijn overschrijden, een ongeval veroorzaken in dronken toestand, ...
Herhaaldelijke lichte fouten kunnen zijn: diefstal (zonder dat er sprake is van bedrog), verkeersovertredingen (zoals het negeren van voorrang van rechts), een foutief manoeuvre, een ongeval veroorzaakt door onaangepaste snelheid, ...
Voor schade die tijdens je privé-tijd wordt veroorzaakt, ben je zelf aansprakelijk. Je werkgever kan de schade aan de auto net als de schade aan derden dus verhalen op jou.
Wanneer een werknemer met zijn bedrijfswagen verkeersboetes oploopt moet hij deze steeds zelf betalen. Indien de werkgever in geval van beroepsgebruik zelf eerst de boete betaalt dan is het mogelijk dat hij dat bedrag nadien van het loon van de werknemer aftrekt. Boetes vallen namelijk onder strafrechtelijke aansprakelijkheid van de werknemer die niet beperkt wordt door de arbeidsovereenkomstenwet.
Het is bovendien mogelijk dat je door een ongeval ook schade veroorzaakt aan derden. Ook hier moet er gekeken worden of de schade veroorzaakt werd tijdens de arbeidstijd of bij privéverplaatsingen. Bij privéverplaatsingen blijf je aansprakelijk. Bij een ongeval tijdens de arbeidstijd is de werkgever aansprakelijk. Hierdoor zullen slachtoffers zich vaak direct tot de werkgever wenden.
Noot: bovenstaande principes zijn de algemene principes. Uiteraard wordt de schade (of een deel ervan) ook vergoed door de autoverzekering. Tevens moet er rekening gehouden worden met de bepalingen van de car policy die van toepassing is in de onderneming.
ism met
31 juli 2017"Wat doe ik met mijn bedrijfswagen bij ziekte of tijdskrediet? Dien ik deze terug in te leveren of niet?"
Over het algemeen is je werkgever niet aansprakelijk voor verkeersovertredingen die je pleegt op de weg van of naar het werk. Je bent dus zelf aansprakelijk voor strafrechtelijke overtredingen die je begaat. En dus moet je zelf je boetes betalen.
De RSZ beschouwt het voordeel voor het persoonlijk en privégebruik van een bedrijfswagen (of een tankkaart) niet als loon.
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een onderbrekingsuitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening).
Solliciteren = stress. Je wil dé perfecte sollicitatiebrief schrijven en alles wat jij belangrijk vindt vertellen. Hoe lang is de ideale sollicitatiebrief?
Om medische redenen moest Frank stoppen als slager. Dankzij een opleiding bij Cevora realiseerde Frank zijn carrièreswitch
1 op de 3 Belgische werknemers was vorig jaar geen enkele dag afwezig op het werk wegens ziekte. Maar hoe zit het met de overige werknemers?
Af en toe een beetje duimendraaien blijkt dan toch niet zo slecht. Daarom: zes tips om het maximum uit dat nietsdoen te halen!
Systematisch overwerken kan stress, moeheid en tegenzin opleveren. Met deze tips vermijd je de negatieve effecten van overmatig overwerk.