Wat zijn de nadelen van aandelenopties?
Intekenen op een aandelenoptieplan houdt altijd een risico in. Je weet niet voor welk bedrag je de aandelen na de afgesproken vier of vijf jaar kunt verkopen.
Dat is voordelig als de optie winst oplevert: de winst wordt niet belast en de optie wordt niet als loon beschouwd, waardoor je er ook geen bijdragen voor de sociale zekerheid op moet betalen.
Voor de berekening van de verschuldigde belasting gaat de fiscus ervan uit dat de aandelen 15 procent in waarde zullen stijgen en dat je op termijn dus een financieel voordeel - zeg maar, een extra loon - zal genieten van 15 procent (of 7,5 procent onder bepaalde voorwaarden). Deze forfaitair berekende winst wordt door de fiscus beschouwd als een voordeel van alle aard en is mee als beroepsinkomen belastbaar. Dat wil zeggen dat er hierop bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden. Als je meer dan 15 (of 7,5) procent winst maakt met de aandelenopties, is de extra winst belastingvrij.
Maar als de aandelen minder dan 15 (of 7,5) procent in waarde stijgen, betaal je als werknemer belasting op een winst die je nooit zult realiseren.
Er zijn geen sociale lasten verschuldigd op aandelenopties, noch door de werkgever, noch door de werknemer.
Ook bij over the counter-opties bedraagt het belastbaar voordeel 15 procent en moet je bij de toekenning meteen bedrijfsvoorheffing betalen.
Er is wel een manier om de belasting op aandelenopties niet bij de intekening te betalen. Als je binnen de zestig dagen niet schriftelijk meedeelt dat je de opties aanvaard hebt, betaal je pas belastingen op het ogenblik dat je de optie licht. Doorgaans valt die belasting dan wel hoger uit, omdat de winst belast wordt. Het voordeel is dat je niet langer op voorhand belasting hoeft te betalen op een optie die misschien nooit iets waard wordt. Een afweging die je zelf moet maken ...
10 juli 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Intekenen op een aandelenoptieplan houdt altijd een risico in. Je weet niet voor welk bedrag je de aandelen na de afgesproken vier of vijf jaar kunt verkopen.
Aandelenopties (of optieplannen) wonnen de voorbije jaren sterk aan populariteit. Vooral beursgenoteerde bedrijven delen al wel eens aandelenopties uit aan hun kaderleden als de zaken goed gaan.
Werknemer, medewerker… heel wat mensen gaan ervan uit dat beide termen exact hetzelfde betekenen. Toch is dat niet zo, want er is wel degelijk een verschil.
Wie dit jaar in mei zijn verlof sluw inplant, heeft 21 vrije dagen. En die ‘meesterzet’ kan je realiseren door 10 verlofdagen (strategisch) in te plannen.
De kans is groot dat je een woon-werkvergoeding krijgt. Toch kan het ook zijn dat de werkgever deze niet uitbetaalt.
Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!
Uit een recent onderzoek blijkt dat we steeds vaker onze vaste job, opleiding of pensioenuitkering combineren met een bijverdienste.
Sparen is altijd een goed idee. Gelukkig bestaan er heel wat manieren waarop jij die extra centjes op je rekening kunt houden!
Expert Stephen Fournier legt uit wat de functie inhoudt, hoeveel je kunt verdienen en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.