Langdurig ziekteverzuim nooit zo hoog in België
Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. En hoe langer afwezig, hoe minder kans om opnieuw aan het werk te gaan.
In sommige ondernemingen mag een werknemer die een laptop ter beschikking krijgt voor de uitvoering van zijn werk, deze ook privé gebruiken. Op dat ogenblik maakt de laptop onderdeel uit van het loon en staat het voordeel van het gebruik van de laptop voor privédoeleinden zelfs vermeld op de loonfiche. Tijdens een ziekteperiode gedurende dewelke de werknemer gewaarborgd loon ontvangt, heeft de werknemer dan ook recht op het gebruik van de laptop en kan de werkgever deze in principe niet terugeisen.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Mag een werknemer daarentegen een laptop enkel voor professionele doeleinden gebruiken, is er geen sprake van een privévoordeel en zal deze ook geen onderdeel uitmaken van het loon. Wordt er niet gewerkt door ziekte, dan heeft de werknemer zijn laptop niet nodig en mag hij deze ook niet gebruiken. Dit heeft tot gevolg dat de werkgever deze in dergelijke gevallen zou kunnen terugeisen.
Het spreekt voor zich dat zo'n situatie in de praktijk vaak voor discussies en misverstanden kan zorgen. Het is daarom aangewezen om een zogenaamde ‘policy’ of gebruikersovereenkomst op te stellen waarin alle regels betreffende het gebruik van de laptop netjes op een rij worden gezet.
Meestal zal in een dergelijke policy ook bepaald zijn in welke gevallen de werkgever de teruggave van de computer kan eisen. Soms wordt bepaald dat een werknemer kan blijven genieten van een laptop op voorwaarde van de betaling van een (kleine) geldsom enzovoort. Vaak worden in deze policy ook regels vastgelegd betreffende het onderhoud van de laptop, de te volgen procedure bij diefstal, het zelf installeren van programma’s door de werknemer, ...
Extra: Mag ik mijn bedrijfswagen gebruiken als ik ziek ben of tijdskrediet neem?
De praktijkervaring leert dat heel weinig werkgevers, ook al hebben ze de mogelijkheid om op basis van bijvoorbeeld een policy de laptop terug te vragen, de teruggave ook werkelijk eisen. Via de laptop blijven werknemers immers in contact met de werkgever, kan het werk sneller gedeeltelijk hervat worden of kan aangepast werk voorzien worden. Indien de laptop werd ingeleverd zal je in elk geval, bij terugkeer uit ziekteverlof, onverwijld opnieuw een laptop ter beschikking krijgen.
Lees ook: Wat met je extralegale voordelen bij (langdurige) ziekte?12 mei 2022
Het aantal langdurig zieken in ons land blijft stijgen en flirt met de grens van 3% van alle presteerbare uren. En hoe langer afwezig, hoe minder kans om opnieuw aan het werk te gaan.
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!
Ziek en toch kunnen én willen werken? Voor meer dan een vijfde van de zieke werknemers is dat het geval. Toch zijn er enkele struikelblokken...
Wanneer je als werknemer voor een kortere of langere tijd ziek bent, heb je een aantal rechten en plichten...
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Ziektekiemen nemen geen vakantie … maar wat als je ziek bent en alsnog op vakantie wil gaan? Wat zijn je rechten en plichten?
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
"Ik ben ziek geworden vlak voor mijn vakantie. Kan ik mijn vakantiedagen recupereren?" We vroegen het advocaat Stijn Demeestere ...