Ben ik beschermd tegen ontslag?
Soms geniet je als werknemer een ontslagbescherming. Dit kan om je onafhankelijkheid tegenover de werkgever te garanderen of omdat je in een situatie verkeert die je extra recht op bescherming biedt.
Maak hem duidelijk dat je het er emotioneel en deontologisch heel moeilijk mee hebt en dat je dit eigenlijk niet kan achterhouden voor jouw collega. In principe zou jouw baas dit ook niet tegen jou mogen vertellen, zeker niet als hij weet dat jullie goed bevriend zijn.
Wanneer je toch zou beslissen om iets tegen haar te vertellen, breng het dan heel voorzichtig aan en geef enkel de dingen weer waar je zeker van bent. Breng jouw baas ook op de hoogte van dit gesprek, zodat hij niet het gevoel heeft dat hij je niet meer kan vertrouwen, en kader de reden waarom je dit hebt gedaan.
Ook op de hr-afdeling kan je altijd terecht met jouw vragen en bezorgdheden. Zij kunnen een luisterend oor zijn en eventueel neutraal bemiddelen in moeilijke situaties als deze.
Met dank aan Ilse Claes, arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group
8 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Soms geniet je als werknemer een ontslagbescherming. Dit kan om je onafhankelijkheid tegenover de werkgever te garanderen of omdat je in een situatie verkeert die je extra recht op bescherming biedt.
Werkneemster Vicki Walker mocht haar boeltje pakken omdat ze haar e-mails in hoofdletters schreef.
Je baas overstelpt je met werk? Of hij geeft je net geen werk? En wat betekent het als hij je compleet negeert? Jobat zocht het voor je uit ...
Met een studentenjob verdien je extra zakgeld terwijl je studeert. Maar hoe zit het met je recht op het Groeipakket wanneer je werkt?
In het derde kwartaal van 2022 is de werkgelegenheidsgraad in België gestegen. Toch is ook het aantal inactieven gestegen. Hoe kan dat? Lees het hier.
Op mijn afdeling is overwerken ingeburgerd. Wat winnen mijn collega's erbij om zo lang mogelijk op kantoor te blijven?
Is dit het nu? Heeft het leven niet meer te bieden dan deze saaie job? Wie zichzelf deze vragen vaak stelt, heeft misschien last van een midcarrièrecrisis.
Het is heel normaal dat je graag goede vrienden met je collega's wil worden. Maar hoe doe je dat zonder je professionaliteit te verliezen? Jobat weet raad...
An werkt voor de dienst Verbouwpremies bij Wonen in Vlaanderen