Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 67

Volgende
Volgend artikel:

Mobiliteit woon-werkverkeer en thuiswerk anno 2024: de cijfers

Moet ik belasting betalen op mijn woon-werkverkeer?

file tijdens woon-werkverkeer
Of je belastingen moet betalen op je reiskostenvergoeding, hangt af van je keuze van transport, van en naar het werk ...

Openbaar vervoer

Maak je gebruik van het openbaar vervoer om naar je werk te gaan, dan is de terugbetaling van je reiskosten volledig vrijgesteld van belasting.

Ontdek: Voor welke vorm van vervoer krijg ik een onkostenvergoeding?

Gemeenschappelijk vervoer

Maak je als werknemer gebruik van gemeenschappelijk vervoer dat door je werkgever wordt ingelegd, dan is de reiskostenvergoeding vrijgesteld tot maximum de prijs van een treinabonnement in eerste klas. Ook carpooling valt hieronder, ongeacht wie de eigenaar is van het voertuig waarmee gecarpoold wordt.

Eigen vervoer

Ga je dagelijks met je eigen auto of de motor naar het werk, dan worden je reiskostenvergoedingen vrijgesteld tot 470 euro (inkomstenjaar 2023 / aanslagjaar 2024), indien je gebruik maakt van het wettelijk kostenforfait.

Concreet moet je op je belastingaangifte telkens twee bedragen aangeven. Onder punt a) het totale bedrag van de ontvangen reiskostenvergoeding en onder punt b) het vrijgestelde deel van die vergoeding. Het verschil tussen beide wordt door de fiscus toegevoegd aan je belastbaar inkomen.

Lees ook: Hoe regelt jouw baas je woon-werkverkeer?

Met de fiets

En krijg je hiervoor een fietsvergoeding van je werkgever, dan kan je genieten van een bijzondere vrijstellingsregel. Fietsvergoedingen zijn namelijk belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,35 euro per kilometer (voor aanslagjaar 2025, nvdr.). 

Sinds 1 mei 2023 kunnen werknemers in de privésector die naar het werk fietsen, rekenen op een verplichte fietsvergoeding. Het gaat om 0,28 euro voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer, met een maximale afstand van 40 kilometer per dag.

CHECK: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

Let op!

Deze vrijstellingsregelingen gelden alleen voor werknemers die genoegen nemen met het wettelijke beroepsonkostenforfait. Voor belastingplichtigen die hun werkelijke beroepskosten bewijzen zijn reisonkostenvergoedingen altijd belastbaar. 

Je mag ook verschillende vrijstellingsregelingen combineren als je met verschillende vervoersmiddelen naar het werk gaat (bijvoorbeeld eerst met de fiets naar het station en dan met de trein en bus tot aan het werk).

Extra: Wordt mijn woon-werkverkeer vergoed?
24 januari 2024
Anderen bekeken ook