Alcohol
Vorige

1 van 38

Volgende
Volgend artikel:

Hoe gezond is de Belgische werknemer?

Moet alcohol volledig geband worden uit de werksfeer?

Moet alcohol volledig geband worden uit de werksfeer
Na een lange werkdag een pintje drinken met de collega’s of tijdens een zakenlunch een fles wijn kraken: moet kunnen. Of toch niet? Steeds meer werknemers socializen liever zonder alcohol. Opvallend detail: vooral Gen Z’ers doen het liever alcoholvrij. Een teken aan de wand?

Alcohol op de werkvloer

Van netwerkevents, personeelsfeestjes en teambuilding events tot de vrijdagse happy hour met de collega’s na het werk en het ontkurken van de fles champagne na het behalen van een succes: bij heel wat professionele gelegenheden wordt alcohol bijna als vanzelfsprekend geschonken en gedronken. Je hoeft dus niet per se in de horeca te werken om als werknemer in contact te komen met alcohol.

Alcohol mag dan wel de perfecte gangmaker lijken, zo onschuldig is het niet. Alcoholmisbruik kan zowel op korte als op lange termijn ernstige gevolgen hebben voor lichaam en geest. Vooral voor wie geen maat kent, kan het aanbod aan alcoholische dranken op het werk een extra trigger zijn om nog meer te drinken.

Ook wie geen alcohol lust, kan zich door de groepsdruk van de collega’s wat onder druk gezet voelen om alsnog mee te drinken. Toch lijkt er wel wat te bewegen in de mentaliteit van de werknemers.

CHECK: Corona bracht een einde aan “verplichte fun” op het werk

Het nieuwe normaal

De groep werknemers die alcohol links laten liggen, wordt steeds groter. Vooral Gen Z’ers willen het graag anders. Voor hen is het al lang geen taboe meer om ervoor uit te komen dat ze bewust alcohol mijden. Meer nog: socializen zonder alcohol vinden ze vaak “normaler” en cooler dan socializen mét alcohol.

Online communities op TikTok of Instagram en campagnes op sociale media zoals bijvoorbeeld Dry January en Tournée Minérale of (in Groot-Brittannië) Go Sober for October leggen de vinger op de wonde: er zijn heel wat goede redenen om alcoholvrij door het leven te gaan, ook op sociale events op het werk.

Lees ook: Wat vinden Gen Z en millenials belangrijk op het werk?

Wat zegt de wet?

Wettelijk gezien mag de werkgever zelf beslissen of er alcohol op de werkvloer aanwezig is of niet. Wel is de werkgever door CAO nr. 100 verplicht om – in samenspraak met de ondernemersraad, het comité, de vakbondsafvaardiging of rechtstreeks met de medewerkers – een preventief alcohol- en drugsbeleid te voorzien.

Daarnaast is de werkgever door de Arbeidsovereenkomstenwet en de Welzijnswet wettelijk verplicht om voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen. Dronken werknemers en het bijbehorende risico op onveilige situaties en mogelijke arbeidsongevallen horen daar dus niet bij.

Eindejaarsfeestje en alcohol op het werk: wat mag? Wat mag niet?

Met meer naar minder

De alcoholvrije trend is alvast gezet. Steeds meer bedrijven (Salesforce, Uber, WeWork en Jet, bijvoorbeeld) schenken klare wijn en zetten meer in op minder (of zelfs geen) alcohol op de werkvloer.

Ook hier speelt de roep naar meer inclusiviteit een rol: door niet-alcoholische alternatieven aan te bieden, hoef je je als overtuigd geheelonthouder niet langer de vreemde eend in de bijt te voelen. De werkplek als veilige plek dus waar iedereen zich welkom voelt, ook als je liever een glaasje fruitsap lust dan een biertje.

Kun je toch niet zonder je vertrouwde glas bier in je hand? Overweeg dan eventueel een glas alcoholvrij bier: dit bevat minder suiker en kilocalorieën dan bier en frisdrank en is dus gezonder dan alcohol… geen coupe champagne of glas lauwe cava dat daar tegenop kan.

Extra: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

(fd)

28 april 2023
Anderen bekeken ook