Corona bracht een einde aan "verplichte fun" op het werk
Bezorgt je job je al genoeg arbeidsvreugde waardoor je niet per se aanwezig wil/moet zijn op dat verplichte bedrijfsfeestje of die “spontane” afterwork party?
Van netwerkevents, personeelsfeestjes en teambuilding events tot de vrijdagse happy hour met de collega’s na het werk en het ontkurken van de fles champagne na het behalen van een succes: bij heel wat professionele gelegenheden wordt alcohol bijna als vanzelfsprekend geschonken en gedronken. Je hoeft dus niet per se in de horeca te werken om als werknemer in contact te komen met alcohol.
Alcohol mag dan wel de perfecte gangmaker lijken, zo onschuldig is het niet. Alcoholmisbruik kan zowel op korte als op lange termijn ernstige gevolgen hebben voor lichaam en geest. Vooral voor wie geen maat kent, kan het aanbod aan alcoholische dranken op het werk een extra trigger zijn om nog meer te drinken.
Ook wie geen alcohol lust, kan zich door de groepsdruk van de collega’s wat onder druk gezet voelen om alsnog mee te drinken. Toch lijkt er wel wat te bewegen in de mentaliteit van de werknemers.
CHECK: Corona bracht een einde aan “verplichte fun” op het werk
De groep werknemers die alcohol links laten liggen, wordt steeds groter. Vooral Gen Z’ers willen het graag anders. Voor hen is het al lang geen taboe meer om ervoor uit te komen dat ze bewust alcohol mijden. Meer nog: socializen zonder alcohol vinden ze vaak “normaler” en cooler dan socializen mét alcohol.
Online communities op TikTok of Instagram en campagnes op sociale media zoals bijvoorbeeld Dry January en Tournée Minérale of (in Groot-Brittannië) Go Sober for October leggen de vinger op de wonde: er zijn heel wat goede redenen om alcoholvrij door het leven te gaan, ook op sociale events op het werk.
Lees ook: Wat vinden Gen Z en millenials belangrijk op het werk?
Wettelijk gezien mag de werkgever zelf beslissen of er alcohol op de werkvloer aanwezig is of niet. Wel is de werkgever door CAO nr. 100 verplicht om – in samenspraak met de ondernemersraad, het comité, de vakbondsafvaardiging of rechtstreeks met de medewerkers – een preventief alcohol- en drugsbeleid te voorzien.
Daarnaast is de werkgever door de Arbeidsovereenkomstenwet en de Welzijnswet wettelijk verplicht om voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen. Dronken werknemers en het bijbehorende risico op onveilige situaties en mogelijke arbeidsongevallen horen daar dus niet bij.
Eindejaarsfeestje en alcohol op het werk: wat mag? Wat mag niet?
De alcoholvrije trend is alvast gezet. Steeds meer bedrijven (Salesforce, Uber, WeWork en Jet, bijvoorbeeld) schenken klare wijn en zetten meer in op minder (of zelfs geen) alcohol op de werkvloer.
Ook hier speelt de roep naar meer inclusiviteit een rol: door niet-alcoholische alternatieven aan te bieden, hoef je je als overtuigd geheelonthouder niet langer de vreemde eend in de bijt te voelen. De werkplek als veilige plek dus waar iedereen zich welkom voelt, ook als je liever een glaasje fruitsap lust dan een biertje.
Kun je toch niet zonder je vertrouwde glas bier in je hand? Overweeg dan eventueel een glas alcoholvrij bier: dit bevat minder suiker en kilocalorieën dan bier en frisdrank en is dus gezonder dan alcohol… geen coupe champagne of glas lauwe cava dat daar tegenop kan.
Extra: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?
(fd)
28 april 2023Bezorgt je job je al genoeg arbeidsvreugde waardoor je niet per se aanwezig wil/moet zijn op dat verplichte bedrijfsfeestje of die “spontane” afterwork party?
Iedereen kent de slogan wel: ‘Ons vakmanschap drink je met verstand.’ Maar komt dat vakmanschap dat verstand ook ten goede? Blijkbaar wel.
Na een jaar hard werken mag er eens geklonken worden met je collega's tijdens het eindejaarsfeestje op het werk! Maar mag je alcohol drinken tijdens zo’n event?
Diversiteit en inclusie zijn cruciaal. Maar wat is het verschil?
Generation Z en de millennials: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen… en vooral: wat vinden ze belangrijk op het werk?
Van werken kun je soms moe worden maar wat als je vermoeid aan je werkdag begint? Wat zijn de risico’s? En is het dan nog wel de moeite om eraan te beginnen?
Het is niet altijd voor iedereen even duidelijk wat nu wel of niet door de beugel kan op het bedrijfsfeest. Daarom: de do's en don'ts op een rij.
België zit in de Europese middenmoot inzake arbeidsongevallen.
Generatie Z, Gen Z of Zoomers. Het zijn de opvolgers van de millennials. En zoals bij elke generatie brengt ook deze nieuwe trends met zich mee...