8x het gat in de markt: succes verzekerd!
Goed doordacht een eigen zaak opstarten, loont. Bijna 70% van de starters in ons land overleeft de eerste 5 jaar, zelfs zonder gat in de markt!
“We hebben meer lef en durf gekweekt. We moesten zelf contacten leggen, naar potentiële klanten toestappen,... Als je dat ons een jaar geleden had gevraagd, hadden we dat amper gedurfd”, zegt marketingdirecteur Jolien Wilke. “Bovendien hebben we ondervonden dat teamwork en communicatie erg belangrijk zijn en dat dit niet altijd van een leien dakje loopt. Maar als de samenwerking er is, vind je uiteindelijk toch oplossingen”, voegt financieel directeur Xavier Van Berlo toe.
Bijzonder aan hun mini-onderneming, die kabelversterkers en innovatieve tubeknijpers in ludieke vormen als kikkers en lippen op de markt brengt, is de samenwerking tussen ASO en TSO-leerlingen. “De overheid tracht al jaren om de barrière tussen het ASO en TSO te slopen. Het is leuk om te zien hoe deze mini-onderneming daarin slaagt. Deze leerlingen vullen elkaar geweldig aan met hun klantgerichte en professionele benadering. Hopelijk dienen ze als voorbeeld voor anderen en kunnen ze zo nog meer jongeren voor het ondernemerschap prikkelen”, zegt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé.
Terwijl ASO-leerlingen Jolien Wilke, Xavier Van Berlo, Marcos Wielemans (CEO) en Thomas Vandermersch van het vijfde jaar economie in de Sint-Lutgardisschool de administratie, marketing, verkoop en het financiële plaatje op zich nemen, zorgen Ziggy De Block en Laurens Willemen van het zesde jaar mechanische vormgevingstechnieken van het Sint-Jozefinstituut voor de technische knowhow en productie. Leerkrachten Inge Van Assche (Sint-Lutgardis) en Jan Oostvogels (Sint-Jozef) zijn hun trotse leercoaches.
“Het is ook heel leuk en leerrijk om leerstof die anders heel theoretisch blijft zoals economie in de praktijk te kunnen omzetten”, merkt Xavier op.
Technisch directeurs Ziggy en Laurens treden hen daarin bij. “We hebben zeer zeker meer technisch inzicht gekregen. Maar los daarvan zijn we ook op andere vlakken wijzer geworden, zaken waarmee we anders in onze studies minder of weinig zouden worden geconfronteerd zoals communicatie, samen vergaderen …”
“De samenwerking met ASO-leerlingen was in die zin een verrijking. Wij bezien het geheel vanuit technisch oogppunt, terwijl zij ideeën hebben waaraan wij niet zouden denken. Aan de andere kant kunnen zij wensen hebben die technisch gezien niet haalbaar zijn en dan kunnen wij bijsturen. Die terugkoppeling zorgt voor een geslaagde kruisbestuiving. Het heeft ons geleerd dat teamwork een belangrijke factor is om succesvol te ondernemen. Ten slotte hebben we, met het grote succes dat onze gadgets kennen, ook beter leren omgaan met tijdsdruk”, getuigen de jongens.
Intussen hebben de gedreven jongeren met een oortjeshouder voor de smartphone - om te vermijden dat die in de knoop geraken - nog een nieuwe gadget ontwikkeld en stomen ze zich klaar voor de Vlaamse finale. Tijdens uitwisselingsprojecten in Spanje en Polen en een trip naar Praag gaan ze bovendien ook proberen daar hun gadgets aan de man te brengen.
Voor de provincie Antwerpen is het ondersteunen van de Vlajo mini-ondernemingen een van de initiatieven om de ondernemers van morgen klaar te stomen. “We zien het aantal mini-ondernemingen nog groeien. Dat de formule aanslaat, helpt de ondernemingszin te stimuleren. Daarnaast maken we bijvoorbeeld ook werk van huisvesting voor jonge, beginnende ondernemers Onze aanpak blijkt vruchten af te werpen. Vijf jaar geleden nog had Antwerpen het laagste aantal starters van het land. Nu staat de provincie Antwerpen met 15.643 nieuwe starters ver vooraan in de provinciale lijst van België. Met een stijging van 6,22% moet het in Vlaanderen alleen Vlaams-Brabant laten voorgaan,” zegt een opgetogen Ludwig Caluwé.
De provincie Antwerpen staat met 15.643 nieuwe starters ver vooraan in de provinciale lijst van België. Met een stijging van 6,22% moet het in Vlaanderen alleen Vlaams-Brabant laten voorgaan.
Evolutie van het aantal mini-ondernemingen van de laatste 5 jaar in de provincie Antwerpen:
Dit hangt dus nauw samen met de cijfers van aantal starters / nieuwe ondernemingen in de provincie Antwerpen.
(wv)
Goed doordacht een eigen zaak opstarten, loont. Bijna 70% van de starters in ons land overleeft de eerste 5 jaar, zelfs zonder gat in de markt!
Ben je klaar om je eigen bedrijf op te starten? Top! Maar nu begint het moeilijkste deel van de onderneming, namelijk de financiering. Hoe ga te werk?
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
Lonkt de roep van een aantrekkelijke job met meer doorgroeimogelijkheden je opnieuw naar de sollicitatiemarkt? Dan ben je niet alleen.
Je eenzaam voelen op het werk kan een flinke impact hebben op je prestaties en je gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je kan verbinden met collega's en écht deel uit kan maken van het team?
Wesly en Michiel zijn onderhoudstechniekers bij Aquafin.
Echt gebeurd in de winkelstraat. Aan een etalage hangt een blad: Gezocht: studenten met goed voorkomen. Maar mag dat wel?
Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer behouden.
Waar neemt de Vlaming tijdens het vergaderen het meest aanstoot aan? En wat werkt het best om efficiëntie te verzekeren?