Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Minder woon-werkverkeer: wat doet de Belg met die extra vrije tijd?

vrije tijd tijdens de lockdown
Door de coronacrisis zijn en waren heel wat werknemers verplicht om van thuis te werken. Een hele aanpassing, maar voor velen ook wel een opluchting om van dat woon-werkverkeer verlost te zijn. Geen files, geen frustraties op de weg, geen treinen die te laat zijn of plots afgeschaft werden… Gewoon computer aan en werken maar! Maar wat deed de Belg dan met die plotse extra vrije tijd?

Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters stelde de vraag aan ruim 5.200 werknemers uit 24 landen. Dit zijn hun bevindingen voor België...

1. Overuren

Maar liefst 39% van de bevraagde Belgen gaf aan de uren die zij in normale omstandigheden onderweg zijn van en naar kantoor gewoon doorwerkten. Daarmee ligt België licht boven het gemiddelde van 35%. Koploper is Zuid-Afrika, waar bijna de helft van de werknemers extra uren presteerde.

2. Extra slaap

Later opstaan ’s ochtends bleek voor velen meer dan welkom: 37% van de Belgen verkoos om wat langer in bed te blijven liggen, wat volledig overeenkomt met het internationaal gemiddelde.

3. Het huishouden

Voor 31% van de Belgen werd de vrijgekomen tijd aangewend om taakjes in het huishouden te doen. Denk aan de lenteschoonmaak, het zomer-proof maken van het terras en de tuin enzovoort...

Door het sluiten van de restaurants, gingen heel wat mensen ook zelf vaker aan het koken en experimenteren in de keuken. Van kookboeken, online recepten, kookprogramma’s op tv tot uitverkochte broodbakmachines en bloem in de supermarkten: we hebben het allemaal gezien.

4. Sporten

Sportcentra bleven dicht en door al dat koken en de vele e-apero’s met vrienden en familie vlogen bij velen de corona-kilo’s er snel aan. Heel wat sportcentra gaven hun leden een online alternatief, anderen bestelden fitnessapparatuur op internet, gingen joggen of fietsen. Toch ligt België zo’n 5% onder het gemiddelde. Professionals in landen als Ierland en Nieuw-Zeeland waren opmerkelijk sportiever.

5. Family-time

Een snelle meeneemkoffie op weg naar kantoor, een yoghurtje met granola achter ons bureau terwijl we onze e-mails doornemen, de dagelijkse avondrush van kids ophalen in de opvang, eten, bad en bed… Het viel voor veel werkende professionals en werkende ouders ineens weg.

Ruim één op vijf gaf aan dat ze de extra vrije tijd dan ook liefst doorbrachten met hun geliefden. Samen relax rond de tafel ontbijten, gezelschapsspelletjes die van onder het stof gehaald werden en de fiets die uit de garage gehaald werd voor een gezinsfietstocht in de buurt. Landwegjes en wandelpaden die we nooit eerder opgemerkt hadden: we leerden massaal onze eigen buurt ontdekken. Daar zat het mooie weer uiteraard ook voor iets tussen.

En lang leve de technologie: e-apero’s met vrienden, facetimen met de grootouders, vloggende bejaarden in het rusthuis… wie nog niet vertrouwd was met deze vorm van communiceren, is het nu alvast wél. Videogesprekken waren een mooi alternatief die het gemis van onze geliefden draaglijker maakten.

6. Media

Tv-kijken, series binchwatchen op Netflix, muziek en podcasts beluisteren… 12% van de werkende Belgen bracht deze extra vrije tijd liefst door in z’n sofa of tuinstoel.

7. Hobby’s

Tot slot koos 6% van de Belgen ervoor om meer tijd te spenderen aan het uitoefenen van hobby’s, wat overeenstemt met het internationaal gemiddelde. Landen als China, Japan, Duitsland en Indonesië waren koplopers in deze vorm van tijdbesteding.

Positieve impact op mentale gezondheid

Het verplicht thuiswerken heeft dus wel degelijk een positieve impact gehad op het welzijn en de mentale gezondheid van Belgische professionals. En we hebben de smaak te pakken, zo blijkt. Maar liefst 82% van de bevraagde professionals verwacht dat hun werkgever in de toekomst dan ook meer flexibiliteit zal bieden op gebied van thuiswerken. 35% hoopt dat z’n werkgever de nodige investeringen zal doen om thuiswerk te optimaliseren in de toekomst.

(ss/kv) - Bron: Robert Walters

30 juli 2020
Anderen bekeken ook