Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Minder werkdruk in 5 tips

Je niet laten overweldigen door al het werk dat gedaan moet worden en de soms zware beslissingen die op korte tijd genomen moeten worden, is een kunst. Gelukkig kan je de werkdruk ook zelf verminderen.
#

Ervaar je al een lange tijd een flinke (werk)druk? “Dan is het verstandig daar eens goed naar te kijken en te onderzoeken waar deze druk vandaan komt”, vertelt stress- en burn-outexpert Nell van de Ligt. “Je moet immers proberen om uit de stressvolle situatie te ontsnappen. Wil je goed zorgen voor je mentale en fysieke gezondheid, dan zal je moeten ingrijpen. Dit kost extra tijd en energie, maar het kan je veel meer opleveren.”

Interne of externe druk?

Bovendien is erger voorkomen beter dan doorgaan in dezelfde negatieve spiraal.

“Een hoge werkdruk kan verschillende oorzaken hebben, maar alle oorzaken kan men uiteindelijk in twee categorieën onderverdelen: eigen innerlijke druk of druk van buiten (externe druk). Er zijn dus slechts twee mogelijkheden: je bent zelf het probleem, of een ander vormt het probleem. Een probleem ontstaat altijd in relatie met een ander of anderen. Dit is nauw verwant met de soort relatie die je met de ander hebt, de verwachtingen die je jezelf oplegt of de verwachtingen die je een ander oplegt. Hierdoor ontstaat druk. Maar het goede nieuws is dat je er iets kan aan doen.”

Minder werkdruk in 5 tips

1. Begin er gewoon aan

Wanneer je onder tijds- en werkdruk staat, begin je gewoon aan hetgeen je moet doen

  • zonder te piekeren,
  • zonder jezelf voorbij te lopen,
  • zonder jezelf onder druk te zetten,
  • zonder te denken aan alles wat nog gedaan moet worden,
  • zonder te denken aan alles wat verkeerd zou kunnen gaan.

Begin er gewoon aan!

2. Spreek eens af met een vriend of vriendin

Niet om je zorgen te delen, maar om eens te lachen en je zinnen te verzetten. Je zal zien dat je nadien met hernieuwde kracht aan je taken kan werken.

3. Ademhalingsoefening

Deze ademhalingsoefening doe je best dagelijks 's avonds voor het slapen gaan. Deze ademhalingstechniek haalt op een zeer efficiënte wijze de stress uit je lichaam. Je kan deze oefening zowel zittend op de grond of op een stoel (met een rechte rug) doen, als liggend in bed.

  • Je ademt in 8 segmenten in. Dit zijn 8 korte opeenvolgende inademhalingen zonder tussendoor uit te ademen
  • Je ademt uit in 1 segment (= 1 x lang uitademen)
  • Dit doe je gedurende max . 11 minuten.
  • Om te eindigen adem je diep in, hou je je adem vast gedurende 15" en adem je uit. Dit doe je 3 keer.

4. Is het interne of externe druk?

De oorzaken van oververmoeidheid als gevolg van werkdruk kunnen verschillend zijn. Er bestaat een (subjectieve) druk die van binnenuit komt omdat je bang bent om iets niet goed te doen, maar ook een (objectieve) druk die van buitenaf komt die je daadwerkelijk overvraagd en waarbij te veel taken van je worden verwacht.

Wil je het probleem van oververmoeidheid en werkdruk daadwerkelijk aanpakken, kijk dan goed naar de werkelijke oorzaak. Is het druk die je jezelf oplegt, of is deze druk door een ander opgelegd? Neem de verantwoordelijk en pak de oorzaken aan.

5. Vraag om hulp

Zet je onzekerheid of je trots opzij, en vraag om hulp.

Kijk dan eens kritisch naar je eigen situatie. Het liefst met een vertrouwde collega, vriend of coach die alles tegen je durft te zeggen. Als mens heb je vaak een blinde vlek op het gebied van zelfreflectie, het is dus waardevol om een ander kritisch mee te laten kijken. Bovendien leidt spiegelen met anderen tot veel inzicht.

(mr) – Met dank aan Nell van de Ligt en healing coach Marleen Crabbe.  

11 augustus 2017