Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

10 oorlogstactieken om die job te veroveren

Minder plannen voor aanwerving, meer lang openstaande vacatures in Limburg

Annelies Rottiers
“Zeven op tien Limburgse kmo’s die willen uitbreiden doen dat om ook extra mensen te kunnen aanwerven." (Annelies Rottiers, strategisch adviseur SD Worx)
Iets meer dan een kwart van de Limburgse kmo’s (26,8%) heeft plannen om tussen nu en juni nieuwe medewerkers in dienst te nemen. Daarmee bevindt Limburg zich duidelijk onder het Vlaamse gemiddelde (34,4%). Onze provincie kent tevens het op één na grootste aandeel van lang openstaande vacatures (43,4%). Dat zijn de opmerkelijkste vaststellingen van de SD Worx-barometer over de tewerkstellingsvooruitzichten.

Al vijf kwartalen op rij wil gemiddeld ongeveer een derde van de Belgische kmo’s nieuwe medewerkers aanwerven. Hoewel Limburg zich de afgelopen twee kwartalen altijd aansloot bij dat gemiddelde, nemen de Limburgse verwachtingen nu een duik: slechts 26,8% van de bedrijven met 1 tot 99 werknemers plant mensen aan te nemen tussen april en juni. Daarmee bevindt Limburg zich helemaal achteraan het Vlaamse peloton, waar gemiddeld 34,4% van de kmo’s aangeeft dat ze nog dit kwartaal nieuwe mensen willen verwelkomen.

Geen vervanging

“Toch valt er niet alleen slecht nieuws te rapen”, merkt Annelies Rottiers, strategisch adviseur bij SD Worx, op. “Zeven op tien Limburgse kmo’s die willen uitbreiden doen dat om ook extra mensen te kunnen aanwerven. Dat iets iets meer dan het Belgische gemiddelde, waar 34% van de uitbreidingen gebeurt om bestaand personeel te vervangen en dus geen bijkomende tewerkstelling te creëren.”

Hoewel meer dan drie op vier (76,6%) van de Limburgse kmo’s op zoek is naar vaste medewerkers, staan er ook heel wat vacatures open voor uitzendkrachten (19,2%).

Het duurt langer

Opvallend in de studie van SD Worx is dat Limburg, samen met West-Vlaanderen, kampt met het grootste aandeel van lang openstaande vacatures in Vlaanderen. Maar liefst 43,4% van de openstaande betrekkingen in onze provincie blijft lange tijd niet ingevuld. Dit percentage ligt beduidend hoger dan het Vlaamse gemiddelde, waar slechts drie op tien vacatures (30,4%) geruime tijd open blijven staan. “Limburg lijkt nog meer dan andere provincies hinder te ondervinden van de krapte op de arbeidsmarkt”, aldus nog Annelies Rottiers.

Leggen we één en ander uit deze studie samen, kunnen we ook besluiten dat Limburgse bedrijven minder aanwervingen vooropstellen omdat de vacatures toch niet op korte termijn ingevuld geraken. Mogelijk wachten ze af tot de vijver met talent opnieuw aanzwelt.

(kme) 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook