Krijg 6.700 euro betaald om op vakantie te gaan
Nog op zoek naar je droomjob? Of misschien moeten we zeggen ‘droomwerkgever’, want deze baas geeft je een premie om op vakantie te gaan.
Meer en meer bedrijven gunnen hun werknemers meer verantwoordelijkheid over de invulling en/of inplanning van hun werkuren. Een flexibiliteit die de levenskwaliteit van de werknemers ten goede komt. Minder stress, meer vrijheid en een optimalere benutting van tijd.
Deze flexibiliteit komt in verschillende vormen. Zo ziet niet elke werkgever het zitten om zijn of haar werknemers op verschillende tijdstippen te laten beginnen. In ruil zullen ze dan misschien een droogkuisservice of –faciliteiten ter beschikking stellen, een fitness laten installeren, of zelfs massages of kapperbeurten aanbieden op het werk.
Facebook, Apple en Yahoo zijn alvast experten als het op het vlak van extra voordelen aankomt, zeker als dit de tijd van hun werknemers ten goede komt. Maar ook Belgisch vlak komen er nieuwe initiatieven bij.
Bij VRT hebben ze bijvoorbeeld een eigen kinderopvang, bij Sodexo is er een conciërgerie aanwezig waar medewerkers hun schoenen kunnen laten herstellen, kleren voor droogkuis kunnen afgeven, bloemen of kaartjes kunnen laten versturen, of zelfs een klein cadeautje kunnen kopen. Allemaal dingen die anders na het werk in alle haast moeten gebeuren of quality time opslurpen.
Maar ook flexibele verlofregelingen zijn in trek. Zo moet je steeds minder vaak in het begin van het jaar je verlofplanning doorgeven, zijn er bedrijven die onbeperkt verlofdagen aanbieden én zijn er bedrijven die hun werknemers de keuze bieden: loon inleveren voor extra verlof. Iets waar vooral gezinnen handig gebruik van maken: meer tijd voor privé, minder focusverlies op het werk. De flexregeling is dus goed voor zowel werknemer als werkgever, een idee dat langzaam begint door te sijpelen bij werkgevers.
Het Nieuwe Werken is eigenlijk al lang geen ‘nieuw’ fenomeen meer. Flexwerk en telewerk maken al langer een opmars. Maar toch volgt de arbeidsmarkt relatief traag. Er is ook nog geen standaard formule of zelfs officiële regeling rond vastgelegd.
Een mooi voorbeeld van een succesformule is Flexwork@Sodexo, een initiatief van Sodexo België. Dit systeem laat werknemers toe om te kiezen voor een deeltijdse werkregeling of om te werken op een andere locatie. Verder houden ze rekening met de start- en einduren van vergaderingen. Zo zal een vergadering niet voor 9 uur ’s ochtends beginnen en niet later dan 16 uur eindigen, zo kunnen ouders hun kinderen tijdig van school gaan halen.
Bij Pfizer Brussel krijgen werknemers dan weer de keuze uit verschillende regelingen. Een flexibele opstelling in het flexibel werken. De ene werknemer is de andere niet, dus de ene regeling zal meer geapprecieerd worden en bij de individuele behoefte van de werknemer in kwestie passen. De flex95-regeling laat werknemers toe om een percentage van hun loon (5%) in te ruilen voor extra vakantiedagen (11), op te nemen wanneer ze willen. Een populaire optie want zo’n 10% van hun werknemers profiteerde van deze regeling vorig jaar.
Verder kiezen er bij Pfizer heel wat mensen voor telewerk. Ze hebben de keuze uit 2 dagen per week thuiswerken of elke dag de eerste 2 uur (om de files te vermijden). Er is ook de ‘compressed workweek’-formule, geïntroduceerd voor de zomer, waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om elke dag een uur langer te werken om dan vrijdagmiddag al naar huis te kunnen keren.
Het lijkt misschien een grote investering voor werkgevers, maar dat hoeft het niet te zijn. Uiteindelijk zijn het een hoop kleine diensten of praktische afspraken die net voor enthousiastere, gemotiveerde werknemers zorgen. Het verhoogt de productiviteit en het vermindert het verloop. Werknemers zijn meer geneigd om te blijven en voelen zich geapprecieerd.
Welke extra dienst of flexregeling spreekt jou het meeste aan?
(sjv) - Bron: HR Square
26 juli 2016Nog op zoek naar je droomjob? Of misschien moeten we zeggen ‘droomwerkgever’, want deze baas geeft je een premie om op vakantie te gaan.
Een bedrijf dat aantrekkelijk wil zijn, kan de werk-privébalans van zijn werknemers niet negeren. De CM startte dit jaar met een pilootproject ‘flexwerken’.
De Franse elektriciteitsmaatschappij EDF vraagt haar 30.000 bedienden om 3 van hun 10 weken betaalde vakantie in te ruilen voor een bonus van 10.000 euro.
De meeste werknemers zijn niet langer gebonden aan een werkplek, en dus werken steeds meer mensen van thuis uit.
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
59 procent van de ouders zegt dat het gezinsleven vandaag moeilijker is dan 20 jaar geleden. Gezinsvriendelijke werkplek staat bovenaan het verlanglijstje.
In de meeste kmo’s is het ziektebriefje nog steeds van belang bij afwezigheid door ziekte, zo blijkt.
De functie die een ingenieur na zijn studies gaat uitoefenen, kan flink verschillen... Waar gaan jonge ingenieurs het vaakst aan de slag?
Kan jij een term plakken op de communicatiestijl van je leidinggevende? Het is voor veel mensen een moeilijke opgave. We gidsen je door 4 communicatiestijlen.