370.000 euro schadevergoeding voor burn-out
In Nederland heeft een accountant een schadevergoeding van 370.000 euro van zijn werkgever gekregen voor zijn burn-out ...
"Het besef dat er iets moet gebeuren is er niet alleen bij werknemers", vertelt onderzoekster Heidi Verlinden van Securex. "Ook het verantwoordelijkheidsgevoel bij Belgische werkgevers is groot. En dat is positief, want aandacht voor burn-out loont, zo blijkt uit ons onderzoek. En een goed gevoerd beleid nog meer."
Ruim 95% van de werkgevers erkent dat ze een belangrijke verantwoordelijkheid dragen in de hele burn-out problematiek. Volgens hen ligt minstens de helft van de oorzaken van burn-out in de eigen organisatie. Voor bijna 8 op 10 van de werkgevers (77%) is de toename van werknemers met burn-out te wijten aan een stijging van de werkdruk.
Ongeveer 1 op 2 (46%) werkgevers wijst naar het fenomeen van quasi permanente bereikbaarheid door het gebruik van de moderne communicatiemedia. Ook de enorme informatiestroom en de talrijke keuzemogelijkheden waarmee de werknemer vandaag wordt geconfronteerd, ligt volgens 41% van de werkgevers mee aan de oorsprong van het stijgend aantal burn-outs.
"Uit onze bevraging van werknemers blijkt ook dat de ervaren werkdruk in drie jaar tijd significant is gestegen (+8%). Daarnaast stellen we meer belastende woon-werkverplaatsingen vast (+8%), en meer fysieke werkbelasting (+7%). Dit laatste vindt vermoedelijk zijn verklaring in de stijgende gemiddelde leeftijd van werknemers", zegt Heidi Verlinden, HR Reseach Expert bij Securex.
Bijna de helft van de grote organisaties (47%) en 1 op 4 van de kleine organisaties voert een burn-outbeleid, hetzij specifiek, hetzij in het kader van een bredere aanpak van stress of langdurige afwezigheden.
"En met succes, want burn-out bewuste organisaties slagen erin het aantal gevallen te reduceren. Dat werkgevers zich mede-eigenaar voelen van het burn-out probleem is goed nieuws", aldus Ralph Corbey, Preventieadviseur-Bedrijfsarts bij Securex. "Hier ligt een mooie uitdaging voor HR-verantwoordelijken. Zij kunnen hun organisatie sensibiliseren en helpen om op een ‘andere’ manier met het gegeven loopbaan om te gaan. Door werknemers zelf hun gezondheid, competentieontwikkeling en engagement te laten beoordelen. Door loopbaangesprekken te voeren en opportuniteiten binnen én buiten de organisatie te bespreken. En door ook functies en functiebeschrijvingen anders te bekijken, kunnen zij taken en opdrachten aanpassen aan de passie en talenten van mensen. Kernvragen daarbij zijn: Wat geeft energie? Wat vreet energie? Werkgevers met oog voor de gezondheid, de competentieontwikkeling en het engagement van hun medewerkers, worden minder geplaagd door een stijgend aantal burn-out gevallen."
De nieuwe wetgeving die sinds 1 september 2014 van kracht is, geeft ondernemingen de ruimte om werknemers met stress en burn-out te ondersteunen. "Maar slechts 28% van de werkgevers ziet deze nieuwe wetgeving als een succesverhaal voor burn-out. Zowel grote (67%) als kleine organisaties (74%) willen een stap verder gaan en pleiten voor werk op maat van de vaardigheden en interesses van de medewerker om de kans op een burn-out te verkleinen.", zegt Heidi Verlinden, HR Reseach Expert bij Securex.
"Het is belangrijk dat werkgevers oog blijven houden voor de draagkracht van iedere mens en de manier waarop hun mensen met stress kunnen omgaan", zegt Ralph Corbey, Preventieadviseur-Bedrijfsarts bij Securex. "Vroegtijdige herkenning van deze mechanismen bij medewerkers die dreigen uit te vallen door stress, gekoppeld aan een persoonlijke opvang met informatie, duiding, juiste verwijzing en ondersteuning vanuit de werkomgeving zijn wezenlijke elementen van een goed preventiebeleid."
Over het Securex onderzoek:
Er werden 2 onderzoeken gecombineerd, een steekproef van werknemers en een van werkgevers.
(mr)
25 februari 2015In Nederland heeft een accountant een schadevergoeding van 370.000 euro van zijn werkgever gekregen voor zijn burn-out ...
Als werknemer heb je vaak meer rechten dan je denkt. Zo heeft je baas bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om je welzijn op de werkvloer te garanderen.
Stress- en burn-outklachten dwingen je tot verandering, want je zit in de knoop. Dit kan angst opleveren, maar je kan er ook je voordeel uithalen.
Hoeveel e-mails ontvang jij tijdens het weekend? En is er een relatie met het stijgend aantal burn-outs?
Een nieuwe wet verplicht werkgevers om stress en burn-out op de werkvloer te bestrijden, maar van 1front tussen werkgevers en werknemers is nog geen sprake.
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
Slaap je slecht, voel je je onrustig of angstig en pieker je heel de tijd? Herken de symptomen van een burn-out tijdig. Voorkomen is beter dan genezen.
Een gezond, duurzaam en proper kantoor zorgt voor gezonde werknemers...
Wil je je hele leven hetzelfde werk doen? Heel simpel: zet dan deze 8 tips in de praktijk, en je bent zeker dat je baas je nooit nog iets komt vragen!