‘Flexibele werkweek heeft grootste impact’
De grootste effecten van de recente regeringsvoorstellen rond ‘werkbaar werk’ zouden vooral te merken zijn op het gebied van werktijden en vakantie.
Een hele carrière bij dezelfde werkgever werken? Dat is horror voor millennials (geboren tussen 1980 en 2000). Een goed loon, de werk-privébalans en extra opleidingen zijn van groot belang voor hen. Volgens een onderzoek van LaSalle Network in Amerika zouden millennials voornamelijk op zoek gaan naar de volgende drie zaken…
Een van de belangrijkste zaken waar de millennials veel aandacht aan besteden, zijn flexibele werktijden. Door het internet is de scheidingslijn tussen werk en privé kleiner geworden, waardoor ze werkzaken thuis of onderweg kunnen doen. Een millennial wil graag de mogelijkheid om af en toe thuis (of ergens anders) te werken op de momenten die hem of haar het best schikken. Privézaken kunnen ook op kantoor gedaan worden, zolang het werk maar afgeraakt.
Uit onderzoek van LaSalle Network in Amerika eind 2018 bij 5.000 millennials bleek dat flexibele werktijden zelfs in de top drie staat van meest gezochte voordelen. Millennials beweren dan ook dat ze productiever zijn wanneer ze zelf kunnen bepalen hoe, waar en wanneer ze werken.
Behalve het goed indelen van de werk-privébalans, is ook het financiële plaatje van groot belang. Natuurlijk moet het loon marktconform zijn, maar een millennial besteedt ook veel aandacht aan de immateriële extra’s. Een hospitalisatieverzekering, pensioensparen of andere ondersteuning die werkgevers bieden op financieel- en verzekeringsgebied zijn voor velen een doorslaggevende factor.
Millennials zijn ook erg gefocust op zelfontwikkeling en professionele groei. Met grote ambities is een helpende hand van de werkgever een groot pluspunt. Opleidingen of mogelijkheden om binnen het bedrijf te groeien, zijn dus erg belangrijk. Wanneer ze het gevoel krijgen dat ze vastlopen, gaan ze op zoek naar een nieuwe uitdaging…
Als een job deze drie zaken omvat, zullen millennials waarschijnlijk erg goede werkkrachten en collega’s zijn. Maar wat als er iets ontbreekt? Volgens het onderzoek van LaSalle zouden 75% van de twintigers van job willen veranderen omwille van 3 grote redenen:
Millennials beginnen meestal vol enthousiasme aan een nieuwe job. Ze zijn tevreden over hun job, met de voordelen die ze krijgen en de groei die ze doormaken. Na twee jaar, krijgen velen van hen het gevoel dat ze vastlopen… Resultaat: millennials gaan op zoek naar nieuwe functies, betere voordelen, of een totaal andere weg in hun carrière. Tenzij de werkgever kan blijven inspelen op hun noden.
(mr)
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De grootste effecten van de recente regeringsvoorstellen rond ‘werkbaar werk’ zouden vooral te merken zijn op het gebied van werktijden en vakantie.
“Ik had gezworen het Y-woord niet te gebruiken”, aldus Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie van de Universiteit Gent. Waarom doet hij het tóch?
Wie regelmatig met Generatie Y praat, zal zich wel eens afvragen wat ze nu eigenlijk bedoelen met hun vage uitspraken.
Vandaag zijn er 4 generaties actief op de arbeidsmarkt. Die mix van ervaring en jonge, brute kracht heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.
Hoewel generatie Y 'anders' is dan voorgaande generaties, betekent dit niet dat ze minder betrokken is. Enkele verkeerde veronderstellingen rechtgezet.
Extralegale voordelen kunnen het verschil maken als je voor een job kiest. Daarom heb je maar best een goede kijk op wat de markt te bieden heeft.
Kriebelt het bij jou om een andere job te zoeken? Stel jezelf een paar belangrijke vragen vooraleer je zomaar in het wilde weg begint te solliciteren...
Dienstencheques zijn een populair en voordelig betaalmiddel. Maar hoeveel mag je er precies bestellen? En waar kan je ze bestellen?
Meer dan de helft van de professionals, die in de laatste jaren van job veranderden, staan open voor een terugkeer naar hun werkgever van voor de coronatijd...