Eenheidsstatuut kost bouwsector 8 procent meer loon
Eenheidsstatuut doet bouwberoep aan aantrekkelijkheid winnen maar kost de bouwsector 8 procent meer loon.
“Voor werklozen is het niet evident om bij te klussen bij familie of vrienden, zelfs al doen ze het gratis”, vertelt Philippe De Wulf, advocaat arbeidsrecht bij Taylor Wessing. “Werklozen mogen geen arbeid verrichten dat hen loon of materiële voordelen oplevert, en kan bijdragen tot hun onderhoud of dat van hun gezin.”
Wanneer men aan het verbouwen is, gebeurt het wel vaker dat vrienden en familie tijdens de werken komen helpen, maar kan dit zomaar? In theorie is het verboden om vrienden in te schakelen; dit om de strijd tegen het zwartwerk tegen te gaan. Een controleur van de sociale inspectie kan dan een proces verbaal opmaken en hier een fikse geldboete voor geven. Of een controleur van de inspectie dit zal doen, is een andere vraag. Dit hangt voornamelijk af van bepaalde factoren, zoals het type en omvang van het werk; en of de vriend al dan niet alleen op de werf aanwezig was.
De enige manier om je vriend reglementair te kunnen laten mee klussen, is door hem/haar een vergoeding uit te betalen. Deze dient hij/zij dan aan te geven als occasionele inkomsten op de belastingbrief waarop hij/zij 33% belastingen zal moeten betalen. De helper moet daarnaast ook de gewerkte dag vermelden op zijn/haar controlekaart van de RVA.
Wanneer jouw vriend je beroepshalve komt helpen op de werf, omdat hij/zij vloerder is bijvoorbeeld, geldt de regeling van beroepsinkomen.
Tewerkgestelde familie tot de tweede graad (grootouders en kleinkinderen) mogen sowieso wél komen helpen. Wanneer het gaat over een sociale of daarmee gelijkgestelde woning mogen ook familieleden tot de vierde graad (nonkels/tantes en neven/nichten) een handje mee toesteken. Hierbij geldt wel de regel dat zij niet werkloos of arbeidsongeschikt mogen zijn.
Wie wel behoort tot familie van de tweede of vierde graad maar werkloos is, is verplicht om op zijn/haar controlekaart van de RVA zwart in te kleuren voor de dag dat hij/zij gewerkt heeft op de werf.
Familieleden met een ziekte- of invaliditeitsuitkering hebben een goedkeuring nodig van de adviserend geneesheer. Na de goedkeuring kan het familielid zonder probleem aan de slag op de werf.
Denk goed na vooraleer je familie wil bedanken met een geldelijke vergoeding. De controleur van de sociale inspectie kan dit namelijk bestraffen. Het uit de mouwen helpen van familie bij een verbouwingsproject dient onbezoldigd te zijn en mag geen voordeel leveren aan de financiële toestand van de betrokkene en zijn/haar gezin.
Wanneer je aan het verbouwen bent, moet je hiervoor een btw-aangifte indienen. Wanneer je zelf of met behulp van familie de werken uitvoert, moet je geen btw betalen. Wie professioneel wordt aangesteld om de werken uit te voeren, betaalt natuurlijk wel btw.
Vergeet bij de btw-aangifte niet om een bewijs bij te voegen. Een simpele verklaring dat jouw helpers die bepaalde dag gratis voor jou aan het werk waren is voldoende.
Denk ook na over eventuele verzekeringen die de kosten dekken bij ongevallen tijdens de werken. Weet je niet precies welke verzekering je hiervoor nodig hebt? Jouw verzekeringskantoor kan je hier altijd bij helpen.
(Sarah Lestaeghe) - Bron: Taylor Wessing / RVA / Vlaamse Overheid
5 augustus 2019Eenheidsstatuut doet bouwberoep aan aantrekkelijkheid winnen maar kost de bouwsector 8 procent meer loon.
Sinds 1 april 2019 steekt de vrijwilligersverzekering in een nieuw jasje. Maar wanneer ben je eigenlijk verzekerd als vrijwilliger, en wanneer niet?
Dat kan, onder volgende voorwaarden ...
We vroegen Patrick Maenhout (59) uit Drongen hoeveel hij verdient …
Welke steden vragen voor expats het meeste van de portemonnee en welke het minst? Mercer stelde ook dit jaar een Cost of Living City Ranking op.
Videobellers vinden gesprekspartners met planten en boeken achter zich het betrouwbaarst.
‘Referral recruiting’ of nieuwe collega’s vinden via je eigen werknemers, wordt steeds vaker toegepast en blijkt bovendien bijzonder efficiënt...
Met je ogen draaien als je collega wat zegt. Of valse geruchten vertellen. Er wordt, spijtig genoeg, nog te veel gepest op de werkvloer. Waarom toch?
Wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent?