Extra woon-werkvergoeding door duurdere brandstofprijzen?
Wie met de auto van en naar het werk rijdt en hiervoor van zijn werkgever een woon-werkvergoeding ontvangt, zal die ondanks de hogere brandstofprijzen niet meteen zien stijgen.
De werkgever discrimineert immers alle (eventueel toekomstige) werknemers die verder zouden wonen wat in strijd is met de Belgische anti-discriminatieregels. In de praktijk is het uiteraard denkbaar dat de werkgever zich zorgen maakt over de impact van een lange woon-werkverplaatsing op de werknemer.
Het evenwicht tussen werk en privé kan immers verstoord worden door al te lange afstanden, wat een invloed zou kunnen hebben op de arbeidsprestaties. De werkgever zal er in deze gevallen dan ook goed aan doen om dit met de toekomstige werknemer in kwestie te bespreken en geval per geval te bekijken.
Naast dit algemene principe, zijn er een aantal gevallen waar de afstand tussen woon- en werkplaats wel een juridisch en objectief verantwoord criterium kan zijn. We denken hierbij aan de gevallen waar werknemers buiten de werkuren (vaak ’s avonds, ’s nachts of in de weekends) ‘van wacht’ moeten zijn en zich uit noodzaak dringend en snel moeten kunnen verplaatsen.
In de zorgsector komt het voor dat - volledig gerechtvaardigd - aan bijvoorbeeld dokters gevraagd wordt om binnen een straal van een aantal kilometer rond het ziekenhuis te wonen. Zij moeten in het geval zij opgeroepen worden snel ter plaatse kunnen zijn.
Ook in andere sectoren bestaan stand-by-regelingen die het verantwoorden om aan een werknemer te vragen binnen een bepaalde afstand rond het bedrijf te wonen. Garagepersoneel bijvoorbeeld: een klant met een panne moet ook buiten de werkuren binnen een redelijke termijn geholpen kunnen worden.
Het is belangrijk geval per geval te bekijken en na te gaan waarom de werkgever deze voorwaarde stelt. Is er een objectieve reden, dan kan het te verantwoorden zijn dat de werkgever dit vraagt. In alle andere gevallen is de afstand tussen woon- en werkplaats een privézaak van de werknemer.
23 april 2012Wie met de auto van en naar het werk rijdt en hiervoor van zijn werkgever een woon-werkvergoeding ontvangt, zal die ondanks de hogere brandstofprijzen niet meteen zien stijgen.
Mijn werkgever verhuist naar een nieuwe locatie, 50 kilometer verder. Welke eisen kan ik als werknemer stellen?
Werknemers hebben het recht toe om met behoud van hun normaal loon van het werk afwezig te blijven naar aanleiding van een aantal familiale gebeurtenissen.
Een nieuwe trend maakt opmars op kantoor: coffee badging. Of hoe je niet alleen naar je werk gaat voor je collega’s, maar vooral voor de koffie...
Je hoeft niet te veranderen van werk om je te verbeteren. Met de juiste aanpak kan je ook intern promotie maken. 7 tips...
Het klinkt stom, maar ik erger me aan de muziekkeuze van mijn collega’s...
"Bart en Christophe werken als zorgkundige in woonzorgcentra van de Stad Gent: “De typisch Gentse mentaliteit is heel tof”
Staan er vandaag zo'n 1.500 vacatures open voor vrachtwagenchauffeurs, dan geven er minder dan 500 werkzoekenden aan dat ze geïnteresseerd zijn in de job...
De hard en soft skills, die kennen we al. Maar intussen zijn ook de mad skills aan een opmars bezig. Een trend die uit Silicon Valley komt overwaaien...