Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
De controlearts gaat na of de arbeidsongeschiktheid, de vermoedelijke duur van deze arbeidsongeschiktheid en, in voorkomend geval, de overige medische gegevens die een weerslag hebben op de betaling van het gewaarborgd loon juist zijn (bv. de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid: ongeval tijdens het privéleven, een arbeidsongeval of sportongeval). De controlearts zal dus ook nagaan of de afwezigheid die uit de ongeschiktheid voortvloeit van een (on)verantwoorde duur is en deze eventueel inkorten.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
De controlearts blijft perfect binnen de grenzen van zijn opdracht wanneer hij de arbeidsongeschiktheid en de duur ervan nagaat en adviseert of de arbeidsongeschiktheid al dan niet recht geeft op gewaarborgd loon. Deze informatie mag en zal hij aan jouw werkgever bezorgen.
Alle overige (medische) vaststellingen zoals bijvoorbeeld de aard van de ziekte, de voorgeschreven geneesmiddelen, de medische reden van de arbeidsongeschiktheid, enzovoort vallen onder het ‘medisch geheim’ en mogen niet aan derden, dus ook niet aan jouw werkgever, meegedeeld worden. Zo mag een controlearts bijvoorbeeld niet in zijn verslag aan de werkgever ‘duidelijke dronkenschap’ vermelden, wat zou neerkomen op de schending van het beroepsgeheim.
Lees ook: Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
Het beroepsgeheim is eveneens geschonden wanneer de controlearts de werkgever op de hoogte houdt van de mogelijke evolutie van de ongeschiktheid. Daarenboven vallen allerhande ‘feitelijke gegevens’ (niet-medische gegevens), zoals bijvoorbeeld bijzondere familiale omstandigheden, ook onder het beroepsgeheim.
Een controle waarbij het medisch geheim niet gerespecteerd wordt, heeft geen enkele waarde.
Extra: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Met dank aan Iris Tolpe, manager legal departement, information & knowhow bij Securex
24 april 2022Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Word je ziek tijdens je vakantie? Geen probleem, binnenkort kun je je vakantierechten behouden en alsnog genieten van je vakantiedagen op een ander moment.
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Als je na een ziekteperiode je werk wilt hervatten, mag je werkgever niet eisen dat je een medisch attest van arbeidsgeschiktheid voorlegt.
Bedienden hebben in principe tijdens de volledige eerste 30 kalenderdagen arbeidsongeschiktheid verder recht op loon, betaald door de werkgever.
Je moet naar de dokter of tandarts, maar je kan enkel een afspraak maken tijdens uren waarop je hoort te werken. Hoe zit het dan met je afwezigheid en je loon?
Twijfelt je werkgever aan je ziek zijn, dan kan hij/zij via alle middelen trachten te bewijzen dat je doet alsof. Maar wat dan met je gewaarborgd loon?
Je werkgever mag controleren of je inderdaad arbeidsongeschikt bent. Hij kan om die reden een controlegeneesheer op je afsturen.