Hoe lang is de opzegtermijn als ik ontslagen word?
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
De curator zal, nadat hij een inventaris heeft opgemaakt van de goederen die eigendom zijn van je failliete ex-werkgever, je vragen om een schuldvordering in te dienen. De curator verzamelt en ordent de vorderingen van alle schuldeisers en zal, na de eventuele verkoop van een aantal goederen en eigendommen van de failliete werkgever, een eindbalans opmaken. Ofwel kan de curator alle schuldeisers betalen, in welk geval je via de curator alsnog jouw vakantiegeld zal uitbetaald krijgen. Ofwel kan de curator niet alle schuldeisers betalen (wat meestal het geval is). In dat geval kan je als ex-werknemer een aanvraag tot tussenkomst indienen bij het Fonds Sluiting Onderneming (FSO).
Zo’n aanvraag kan ingediend worden bij het FSO als de curator de bedragen waarop een ex-werknemer recht heeft, zoals het vakantiegeld voor bedienden (arbeiders krijgen hun vakantiegeld uitbetaald via hun vakantiekas) of achterstallig loon, niet kan uitbetalen.
Het aanvraagformulier kan gratis aangevraagd worden bij de curator, de griffie van de rechtbank, de vakbond of het FSO. Het formulier kan ook gedownload worden via de website van de RVA (www.rva.be/home/fondsnl.htm). Via deze website kan een dossier ook online geraadpleegd worden. Het FSO onderzoekt elk dossier om te bepalen of de aanvrager in aanmerking komt voor de gevraagde uitkering. In principe moet het FSO binnen de 3 maanden uitbetalen.
Het FSO betaalt niet alles waar een werknemer recht op heeft. In 2009 bedragen de uitkeringen maximum 4.500 euro bruto voor vakantiegeld en maximum 6.750 euro bruto bij achterstallig loon. Het totale grensbedrag dat het FSO zal uitbetalen, bedraagt 25.000 euro bruto.
9 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je ontslagen wordt, moet je werkgever je een opzeggingstermijn laten presteren. Dat is de periode dat je nog doorwerkt, nadat je je ontslag hebt gekregen.
Het is niet altijd duidelijk of een reden tot ontslag een ‘dringende reden’ is... Wij pluisden het voor je uit.
Op vraag van mijn werkgever, die kampt met economische problemen, heb ik een maand onbetaald verlof genomen. Is dat een slimme keuze?
De werkgever is onder bepaalde voorwaarden ook verplicht om bij collectief ontslag een bijzondere vergoeding uit te betalen aan de werknemers. In principe wordt deze vergoeding vier maanden betaald, maar er zijn uitzonderingen.
Onverwacht mooi weer of een feestje gepland? In Belgische bedrijven kan één op drie werknemers vakantie aanvragen op de dag zelf.
De moeder van alle knelpuntberoepen: dat is de verpleegkundige. Maar de ene verpleegkundige is de andere niet. Daarom deze 5 diverse profielen.
We vroegen een 23-jarige verhuizer naar zijn jobinhoud en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
Ondanks het stijgend aantal faillissementen in de horecasector is er ook goed nieuws: het aantal vaste werknemers is er de laatste 10 jaar met 25% gestegen.