Help, ik heb teveel werk! Wat kan ik doen?
Ik heb een 38-urencontract, maar heb minstens 50 uur nodig om rond te komen. Wat kan ik doen?
Bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst aanvaard je als werknemer ook dat er een gezagsverhouding tot stand komt: als werknemer verricht je arbeid in ondergeschikt verband en sta je onder het gezag, de leiding en het toezicht van een werkgever. Dit houdt in dat de werkgever het recht (en de plicht) heeft jou arbeid te verschaffen, instructies te geven over het uit te voeren werk en het werk in zijn onderneming op dusdanige wijze te organiseren dat alles vlot verloopt.
Wat tussen de werknemer en werkgever wordt overeengekomen in een arbeidsovereenkomst, kan in principe niet zomaar éénzijdig gewijzigd worden door de werkgever. Zo kan de werkgever geen éénzijdige wijzigingen aanbrengen aan jouw functie of andere essentiële bestanddelen van jouw arbeidsovereenkomst (zoals arbeidsplaats, -tijd, loon, arbeidsduur enzovoort). Een werkgever kan in die zin niet plots van een commercieel bediende éénzijdig eisen en verwachten dat deze ook de functie en het werk van een poetsman op zich neemt.
De werkgever heeft echter wel het recht om met het oog op de goede werking van zijn onderneming en rekening houdend met zijn personeelsbestand en de functies die zijn personeel uitvoert, het werk te organiseren of te reorganiseren naar aanleiding van het ontslag van een werknemer. Het spreekt voor zich dat dergelijke reorganisatie van het werk kan inhouden dat welbepaalde opdrachten of het werk van de ontslagen collega wordt herverdeeld en doorgeschoven naar één of meerdere andere collega‘s. Dit alles uiteraard binnen de grenzen van de arbeidsduur (de officiële arbeidsduur bedraagt 38u/week), logischerwijze kan de werkgever immers niet van een werknemer eisen dat hij twee maal meer uren presteert dan voorzien in de arbeidsovereenkomst.
  12 augustus 2019Ik heb een 38-urencontract, maar heb minstens 50 uur nodig om rond te komen. Wat kan ik doen?
Ik ben ontslagen tijdens een herstructurering. Een maand later hoor ik dat het bedrijf iemand anders heeft aangenomen om me te vervangen. Kan dat wel?
De collectieve ontslagen vliegen ons om de oren. Jobat geeft het antwoord op de vragen waar jij als werknemer mee worstelt. Hoe herken je signalen dat er ook in jouw bedrijf collectief ontslag dreigt? En wat als je ontslagen zal worden?
De ene job gaat al met meer stress gepaard dan de andere. Maar welke behoren tot de absolute top?
Een dutje is dé ultieme vorm van zelfzorg. Toch is het niet zo vanzelfsprekend om altijd en overal een rustpauze in te lassen...
Je wil alles uit die weinige vakantiedagen halen die je hebt. Maar als je bij je terugkomst meteen verdrinkt in het werk gaan je batterijen snel weer leeg zijn.
“De variatie en uitdagingen in deze werkomgeving blijven mij prikkelen", vertelt Khalid, ingenieur bij ENGIE in de kerncentrale van Doel...
Duurzaam werk bij Solita, dat is een zorgende werkomgeving waarin de mens centraal staat. Maar duurzaamheid vertaalt zich ook naar bijvoorbeeld mobiliteit.
Hoe breng je best slecht nieuws of ontslag? Gebruik deze 4 stappen om de schade te beperken.