Van bakker tot verpleegkundige
Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Het Metroplan werd in het UZ Brussel in 2011 opgesteld door het departement verpleeg- en vroedkunde. Het doel was om functiedifferentiatie zichtbaar te maken voor het personeel. “De achterliggende gedachte is dat een diploma de instapkaart is voor je loopbaan als verpleeg- of vroedkundige. Daarna gaat het om persoonlijke groei, over wat je onderweg leert en welke competenties je ontwikkelt. Verpleegkunde hoeft geen vlakke loopbaan te zijn. Binnen de job en binnen het UZ Brussel zijn er veel wegen mogelijk”, legt diensthoofd verpleegkunde Katelijne De Koster uit.
Daarvan getuigen de verhalen van verpleegkundigen Luc Suvée en Marijke De Mars. Bij Luc zat het verpleegkundig beroep ‘in de familie’, voor Marijke was het altijd al een droom. Met hun diploma verpleegkunde op zak vonden ze allebei een job in het UZ Brussel waar ze elk vanuit hun interesses en ervaringen een specialisatie ontwikkelden. Voor Luc werd dat geriatrie, voor Marijke continue nierdialyse bij intensieve zorgen.
“Als je studeert vorm je je een idee van wat je wilt doen. Maar omdat je als 21-jarige geen idee hebt van de mogelijkheden, ga je in je job vaak een andere richting uit”, vertelt Marijke.
“Vroeger dachten velen dat hoger op de hiërarchische ladder klimmen de enige manier was om te groeien. Maar je kunt ook groeien door de ervaring die je opdoet, via specialisatie. Heb je affiniteit met wetenschappelijk onderzoek, dan is ook dat een perspectief om je loopbaan als verpleeg- of vroedkundige verder te ontwikkelen”, aldus Katelijne De Koster.
Maar hoe begin je daar aan? “Als je voelt welke richting je op wilt, wacht dan niet tot je wordt aangesproken. Kaart het aan bij je hoofdverpleegkundige”, zegt het diensthoofd. “Maar even goed vinden we het belangrijk om zelf talent te spotten. Vereist je carrièrestap verdere studie, bekijk dan met je hoofdverpleegkundige hoe je werk en studie in balans kan houden.”
Ook Marijke en Luc volgden extra opleiding. Luc in de Erasmus Hogeschool, Marijke trok voor een korte training naar Lyon. “Ik ben nu de liason voor geriatrie. Dat betekent dat ik naar geriatrische patiënten op andere diensten ga en vorming geef aan collega’s zodat er ook binnen die andere diensten expertise is voor geriatrische verpleegkunde”, legt Luc uit.
Zorg blijft de essentie van het verpleegkundig beroep, maar er zijn evoluties: procedures, administratie, nieuwe technologieën, toegenomen werkdruk …”Net omdat er zoveel veranderingen zijn, is er meer nood aan specialisatie. Het is belangrijk dat we binnen teams en over afdelingen heen veel verschillende zorgexpertises aankunnen. Een verpleegkundige specialist, zoals Luc voor geriatrie, zet zijn expertise ziekenhuisbreed in. Functiedifferentiatie motiveert niet alleen de verpleegkundigen, ook de patiënt wordt er beter van”, besluit Katelijne De Koster.
(wv)
10 mei 2013Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Geheel objectief bekeken blijkt het zeer handig om een verpleegkundige als (liefdes)partner in huis te hebben. En wel om de volgende redenen ...
Rozemarijn Bakker deed haar stage als verpleegkundige in Campus Gasthuisberg van UZ Leuven. Een gemiddelde stagedag zag er voor haar zo uit …
Hoeveel een verpleegkundige verdient, hangt onder andere af van de anciënniteit. Wij vergeleken het loon van 3 verpleegkundigen, zonder en mét ervaring ...
David Parmentier is een jonge starter in de zorgsector. Wij vroegen naar zijn netto maandloon als halftijds verpleegkundige?
Een goede werkplek heeft een goede ergonomie. Het Antwerpse AZ Klina vernieuwde om die reden vorig jaar haar ‘beddenhuis’ voor meer dan één miljoen euro.
We vroegen Orphelia Temmerman (34) uit Herent hoeveel zij verdient …
De HR-wereld kijkt met nieuwsgierige ogen richting nieuwe speler ChatGPT... We fileren alle voor- en nadelen van de chatbot als schrijfbuddy.
Ben jij pas afgestudeerd, of behaal je binnenkort je diploma? Dan wil je wellicht graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen finance.