Loonindexering
Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

5 vaak gehoorde 'weetjes' over je salaris die je beter niet gelooft

Met succes je loon onderhandelen: 7 tips

succesvol onderhandelen
Je loon onderhandelen is als een spelletje stratego. Een goede voorbereiding kan je heel wat meer opleveren.

Als je in de fase van de loononderhandeling beland bent, dan is dat eigenlijk goed nieuws: je zit in de laatste rechte lijn naar je nieuwe job.

Maar wanneer je je pas op dát moment gaat afvragen hoe je de loononderhandelingen gaat aanpakken, dan ben je te laat. Je moet weten wat je waard bent en wat je minimaal wil verdienen wanneer je aan een sollicitatie begint. Straal dat uit gedurende alle gesprekken.

Dankzij deze 7 tips kan je met succes je loon onderhandelen!

1. Doe niet zelf het openingsbod

Uiteraard heb je je in een vroeg stadium van het sollicitatieproces nog niet laten vastpinnen op een salaris, want je wist helemaal nog niet wat de functie precies inhield. Nu weet je dat wel. Laat echter de HR-manager maar als eerste komen met een openingsbod.

2. Vraag naar het totale loonpakket

Zeg in een eerste reactie dat je kijkt naar het totale pakket en vraag naar de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleidingsmogelijkheden, extralegale voordelen etc.

Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij

3. Bepaal je ideaal loon

Je moet precies weten wat je wil voor je gaat onderhandelen over je loon. Hiervoor is het belangrijk dat je een “ideaal” bepaalt: voorwaarden waarvoor je direct tekent. Bepaal daarnaast ook de laagste voorwaarden, een minimum waaraan voldaan moet worden.

Om deze loonvork te bepalen, zoek je uit wat je waard bent en plak je hier een reëel bedrag op. Je huidige salaris als basis nemen en daar met de natte vinger 15% bovenop leggen is één manier om de onderhandelingen in te gaan. Het Jobat Salariskompas gebruiken, werkt al een stuk beter. Zo positioneer je je jezelf ten opzichte van je reële marktwaarde.

Maak daarnaast een lijstje met wat je wil. Noteer dus het brutoloon dat je wenst en van welke extralegale voordelen je wil genieten (maaltijdcheques, een lease-auto, hospitalisatieverzekering, pensioenplan, fietsvergoeding, ...). Als je dat hebt, is het ook nuttig om tijd te steken in een lijst met “wisselgeld”. Deze lijst kan bestaan uit extralegale voordelen zoals een auto, laptop, telefoon, tankkaart… Breng in de lijst hiërarchie aan met hetgene dat jij het belangrijkste vindt op kop, en wat er nodig is om deze wens te compenseren.

Hoeveel zou jij moeten verdienen? Doe de check dankzij het Jobat Salariskompas

4. Bekijk de cao

Per bedrijf of sector kunnen er afspraken bestaan over het loon.

Google dan de meest recente cao en lees ze door. Check in welke schaal men je wil plaatsen en waar jij denkt dat je thuishoort. Salaris is belangrijk, maar kijk naar de salarisschaal waarin je positie wordt gewaardeerd. Is er ruimte om een schaaltje hoger te komen en hierdoor langer te kunnen doorgroeien?

5. Laat de recruiter je positioneren

Ben je via een recruiter het sollicitatieproces binnengekomen? Vraag dan al bij aanvang van het sollicitatieproces aan hem of haar wat het salaris voor deze functie is. De recruiter heeft er belang bij om zo snel mogelijk deze vacature in te vullen. Wees niet direct open over je huidige pakket en vraag of er ruimte zit in het aanbod. Laat de recruiter je dus positioneren.

6. Goede argumenten geven

Naast de naakte cijfers gaat het ook over je gesprekspartner overtuigen dat je dit geld waard bent. 'Ik ben aan het sparen voor een nieuwe auto', is geen goed argument voor een loononderhandeling. Zoek naar goede argumenten die een hoger loon kunnen rechtvaardigen.

Solliciteer je bijvoorbeeld voor een job met meer verantwoordelijkheid, ben je beter geworden in je job,... Dat kunnen allemaal argumenten zijn waarmee je je gesprekspartner kan overtuigen.

Gelukkig met wat je verdient?

7. Geef niet onmiddellijk op

De kans dat je gesprekspartner niet (direct) akkoord gaat met je voorstel is groot, maar geef niet onmiddellijk op! Je hebt een ideaal bepaald en daar mag de tegenpartij best iets vanaf snoepen, maar je wil er natuurlijk iets voor in de plaats. Hang aan iedere toegeving een prijskaartje en behoud een helikopterview zodat je tijdens het gesprek je strategie kan aanpassen.

EXTRA: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

(mr)

29 mei 2021
Anderen bekeken ook