Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 76

Volgende
Volgend artikel:

Aanvullend pensioen nog te vaak een (bijna) lege doos

Met pensioen gaan veroorzaakt stress

Op pensioen gaan is een heuglijk moment. Maar heeft ook een keerzijde: 55-plussers worstelen het vaakst met professionele en privéstress. Oorzaken zijn de verminderde sociale contacten na de pensionering en de massa vrije tijd die ineens ontstaat.
#

Bedrijven en de werknemers zelf zouden daar tijdens de laatste actieve jaren meer aandacht aan moeten besteden. Dat blijkt uit een studie van marktonderzoekbureau InSites Consulting.

Vaak professionele stress

Mensen tussen 55 en 69 jaar hebben – samen met de 35- tot 44-jarigen - het vaakst professionele stress. Voor 55-plussers zijn de laatste jaren op het werk cruciaal. Een carrière zou een happy end moeten hebben.

Maar dat is dikwijls niet het geval: tijdens hun laatste werkjaren voelen werknemers zich alleen binnen het bedrijf. Oude vrienden en collega’s zijn al weg, en jongere werknemers besturen het bedrijf op een andere manier. Zulke negatieve gevoelens zijn beslissend voor de jaren die komen.

55-plussers hebben meeste privéstress

Vaak mondt die professionele stress na de pensionering uit in privéstress. Privéstress komt dan ook het vaakst voor bij 55-plussers. Het contrast tussen het werkleven en het pensioen komt voor vele aan als een shock.

Plots hebben de gepensioneerden massa’s vrije tijd en die moet zinvol ingevuld worden. Dat gebeurt dikwijls niet. Uit het onderzoek blijkt dat 55-plussers minder sociale contacten hebben. Precies die sociale interactie is heel belangrijk. 55-plussers geven in de studie zelf aan dat voldoende sociale contacten hebben de sleutel is tot een lang en gezond leven. “55-plussers hebben bijvoorbeeld minder sociale contacten om hen bewust te maken van het belang van gezonde levensstijl en de voedingswaarde van producten”, vertelt Tom De Ruyck, Senior Consultant bij InSites Consulting.

(mr)   

6 januari 2010
Anderen bekeken ook