Verbeter de wereld, begin met je bedrijf
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
“De jaren voor mijn pensioen gaf ik met al mijn ervaring al opleidingen aan nieuwkomers”, vertelt Karel. “Toen ik op pensioen ging en er iemand uitviel, belden ze me op: of ik niet wilde terugkomen om te gidsen? Er starten bij Aquafin veel nieuwe werknemers in een kantoorfunctie. Die laten wij dan het operationele gedeelte van waterzuivering zien op het terrein. Ik geef elke maand een rondleiding van een halve dag op het waterzuiveringsstation van Deurne – van de bekende vergistingstank aan de Antwerpse ring – waar ik de laatste twintig jaar teamcoördinator was.”
Karel start met een powerpointvoorstelling en een vragenronde en neemt dan zijn groep op sleeptouw. “Hoe we water oppompen, hoe we filteren … de deelnemers zijn heel enthousiast. Meestal zijn ze ook verrast dat er zo veel bij komt kijken én dat er per station maar vijf mensen instaan voor waterzuivering, pompstations en riolering. Ze vinden het leuk dat ik hen als gepensioneerde alles kom uitleggen, maar ik heb mijn werk altijd graag gedaan."
"Ik ken trouwens collega-teamcoördinatoren met pensioen die hetzelfde doen als ik. Ook aan het brede publiek geven we rondleidingen, bijvoorbeeld aan scholieren in het kader van hun lessen milieutechnieken.”
Karel Claes vindt het mooi dat hij mee de brug mag blijven slaan tussen de collega’s van operations en de kantoorfuncties bij Aquafin. “Twee werelden die niet zonder elkaar kunnen”, benadrukt hij. “Door elkaars werking beter te leren kennen, worden de wederzijdse verwachtingen ook realistischer.” Aquafin is erin geslaagd om van Karel een betrokken ex-medewerker te maken die zelfs op zijn achtenzestigste gemotiveerd blijft. “Ik ken het systeem door en door”, zegt hij daarover.
“Ik ben er echt mee vergroeid. Zelfs op reis hou je me niet tegen om het lokale waterzuiveringsstation te checken. De liefde voor de job, weet je wel. En dan doet het echt deugd om je verbonden te blijven voelen met je vroegere job. Het contact met de vriendenkring van Aquafin is er ook nog altijd. Dat geldt eigenlijk voor de meeste gepensioneerde Aquafin-medewerkers.”
Lees ook: Kun je terug aan de slag bij je vorige werkgever?
(Wieland De Hoon) - Bron: Go for happy Magazine
16 november 2021Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Wie zich optimaal wil voorbereiden op z’n pensioen, zorgt nu al best voor een financieel actieplan. Hoe bouw je een mooi pensioen op?
Aki Jungbluth is waterexpert bij waterzuiveraar Aquafin. Die job is niet alleen onbekend en nieuw, maar ook brandend actueel.
Jaarlijks trekken heel wat medewerkers terug naar hun vorige baas, al dan niet door de grote poort. Maar is het ook een goed idee?
We werken met z’n allen langer. De gemiddelde pensioenleeftijd in België is momenteel 62 jaar. Een stijging van 2,5% in vergelijking met 2010.
Bij waterzuiveraar Aquafin wordt de ‘cateringkar’ de komende maanden getrokken door Bettina: management assistent en in haar vrije tijd biotuinier.
Het pensioen: voor de ene het begin van het einde, voor de ander het einde van het begin. De ideale pensioenleeftijd is dan ook voor iedereen anders.
Bij Aquafin halen ze het groen gas zelf uit het slib van het afvalwater en injecteren ze het daarna op het aardgasnet. Een primeur in Vlaanderen.
De Young Talent Journey ondersteunt jonge starters om hun weg te vinden binnen Telenet. Dat is zeker niet altijd vanzelfsprekend als jonge werknemer.