Op welke leeftijd ga jij op pensioen?
De Belg moet langer werken, zo klinkt het. Toch is de trend in de privésector net omgekeerd en gaan steeds meer Belgen net vervroegd op pensioen.
Verpleegkundige Gurik Vroom gaat in januari 2023 na een carrière van bijna veertig jaar met pensioen – maar niet echt, want na zijn pensionering werkt hij gewoon fulltime door in UZ Leuven. Eens de zorg, altijd de zorg? Voor Gurik gaat het net nog een stap verder.
Gurik Vroom werkt als gespecialiseerd verpleegkundige voor het interventioneel radiologisch en cardiovasculair centrum (IRCC). Hij assisteert de artsen bij het invasief onderzoeken en behandelen van patiënten.
“Via de bloedbaan gaan we met lange katheters naar het hart en andere vitale organen om zo diagnoses te stellen of behandelingen uit te voeren”, legt hij uit. “Daarbij gebruiken we contrastvloeistof en röntgenstralen om bewegende beelden te kunnen maken van de organen.” Gurik is al dertig jaar verbonden aan het IRCC. “Ik heb hier een fantastisch leerrijke carrière uitgebouwd.”
Inhoudelijk is het een geweldige job, maar er is meer. “In mijn hele leven stuurde ik maar één sollicitatiebrief. UZ Leuven was meteen een schot in de roos”, benadrukt Gurik.
“Dit is een werkgever die écht begaan is met zijn medewerkers. Een warme, meevoelende en stimulerende omgeving vol nieuwe kansen. Ik heb het nooit elders willen gaan zoeken. Hier vind je optimale allroundzorg voor de patiënt door de vele toegewijde zorgverleners en de ver doorgedreven samenwerking van alle disciplines. Dankzij de KU Leuven en de medische industrie blijven we innoveren, wat het enorm boeiend maakt.”
Op zoek naar werk in de gezondheidssector? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Na 31 januari gaat Gurik met pensioen én blijft hij aan de slag op dezelfde dienst. “Dat wilde ik gewoon zelf”, zegt hij al lachend.
“Ik ken hier iedereen. Mijn kennis en ervaring kan ik hiér het beste inzetten en delen met mijn collega’s. Ik wil professioneel actief blijven, maar niet in een ander vakgebied. 65 jaar is te vroeg om te stoppen, al snap ik collega’s die er vroeger uit willen stappen. Ik voel me nog in topvorm en ik ben alleenstaande, dus de wachtdiensten ’s nachts en in het weekend blijf ik meedoen. Ik ga voor fulltime, al is een flexibel regime ook mogelijk.”
Gurik Vroom speelde al een tijdje met het idee van een doorstart, maar pas na de coronacrisis en door het acute personeelstekort ging UZ Leuven overstag om vanaf januari 2022 gepensioneerden aan de slag te houden. Hij mocht voor twee jaar bijtekenen.
“Daar ben ik superblij mee, want mijn collega’s en UZ Leuven zijn mijn tweede familie. Ik zou zelfs graag mijn resterende overuren wegschenken aan mijn collega’s. Ik krijg een nieuw contract, dus die kan ik niet meenemen. Met dit cadeau kan ik hen bedanken voor hun collegialiteit. Ik moet natuurlijk wel nog even met HR afstemmen om te kijken of dit op de één of andere manier gerealiseerd kan worden …”
Lees ook: Op welke leeftijd ga jij op pensioen?
Zoals een kaars die nooit uitdooft: zo zou je de passie kunnen omschrijven die Marijke nog altijd ervaart in haar job als onthaalmedewerker bij UZ Leuven. Ze gaat binnenkort met pensioen, maar denkt nog lang niet aan stoppen. Als dat geen werkgeluk uitstraalt!
Marijke Versin (64) omschrijft zichzelf als een perfectionist die enorm houdt van afwisseling. Ze was laborante in binnen- en buitenland, werkte in de slagerij van haar broer en was administratief bediende en HR-medewerker in de zorgsector.
“Ik kan moeilijk nee zeggen en dat zorgde ervoor dat ik in een burn-out terechtkwam.” Na een jaar thuis te zitten, besloot ze weer te solliciteren. Er was een plekje vrij op de dienst onthaal in UZ Leuven en die kans greep ze met beide handen. “Ik had altijd al graag deel uitgemaakt van UZ Leuven. Ik was toen 59 jaar, maar ze kijken niet naar de leeftijd. We zijn nu vijf jaar later en ik werk hier nog altijd heel graag!”
“Hoewel UZ Leuven vrij groot is, heerst er toch een familiaire sfeer. Dat vind ik heel fijn! Het ziekenhuis is enorm begaan met zijn medewerkers en zorgt dat iedereen zich goed voelt. Zo was er onlangs het event ‘Vier uzelf’ om ons te bedanken. UZ Leuven is blij dat wij er staan en wij zijn blij om te geven.”
Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
“Als onthaalmedewerker in het administratieve gebouw bestaat mijn takenpakket voornamelijk uit administratieve taken, waaronder mailbeheer en reservaties van zalen. In de andere gebouwen beantwoord ik telefoons en ontvang ik patiënten en bezoekers. Er ontstaan vaak hele fijne gesprekken en het geeft veel voldoening als je hun zorgen even hebt doen vergeten.”
Marijke mag bijna met pensioen, maar toch zegt ze UZ Leuven nog niet helemaal vaarwel: “Ik blijf na mijn pensioen nog twee dagen per week werken als administratief medewerker. Ik heb daar geen seconde over getwijfeld! Ik ben blij dat ik nog even mag doorwerken. Ik doe mijn job met zo veel liefde, dus het is ideaal om hier mijn vrije tijd mee aan te vullen. Mijn werk zal nu mijn hobby worden.”
Op pensioen: 3 tips om het zwarte gat te vullen
Tot slot geeft Marijke nog enkele tips: “Kies iets dat je graag doet en aankunt. Zoek een werkgever die naar je luistert en waar je een klik bij voelt. Dat is veel belangrijker dan het financiële kaartje dat eraan vasthangt. Ook goede collega’s zijn belangrijk, zo kun je elke dag met plezier naar je werk gaan.” Als je naar die dingen op zoek gaat in een job, vind je zonder twijfel ook jouw werkgeluk.
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
(Wieland De Hoon & Laura Dekimpe) - Bron: Go for happy Magazine
7 november 2022De Belg moet langer werken, zo klinkt het. Toch is de trend in de privésector net omgekeerd en gaan steeds meer Belgen net vervroegd op pensioen.
Bij veel werknemers breekt bij het woord ‘evaluatie’ spontaan het angstzweet uit. Hoe gaan ze bij UZ Leuven om met evaluaties?
Wanneer kan je met pensioen? Hoeveel pensioen zal je krijgen? Wat is een bedrijfspensioen? Moet jij je pensioen zelf aanvragen en hoe dan? Een overzicht...
We kennen het allemaal: het zwarte gat na een lange loopbaan. Sommigen staan te springen om het te vullen, anderen cirkelen er angstig omheen...
In een ziekenhuis hoor je soms ook pakweg Arabisch of Berbers. Het is in die context dat Sna Fakhri en Hafida El Mahraoui hun talenkennis ten dienste stellen van patiënten en medisch personeel.
In de zorg ligt de werkdruk altijd hoog en daar kwam twee jaar geleden corona bovenop. De impact op de medewerkers van UZ Leuven was enorm.
Zeven jonge, kersverse werknemers vonden hun droomjob bij UZ Leuven. Ze vertellen hoe zij dit proces hebben ervaren.
Jobat selecteert 5 spannende of beklijvende boeken, zowel fiction als non-fiction. Sommige hebben een link met werk en jobs, maar niet altijd.
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...