Vriendschap met collega’s: waar trek je de grens?
Het is heel normaal dat je graag goede vrienden met je collega's wil worden. Maar hoe doe je dat zonder je professionaliteit te verliezen? Jobat weet raad...
Aan de toog kan je met je collega’s vlotter over iets anders praten dan lopende projecten waaraan iedereen van je werkvloer zwoegt. Toch verschilt een ontspannend uitje met je collega’s van een avondje doorzakken met je vrienden.
Er zijn grenzen tussen werk en privé, tussen een mopje maken en een slechte indruk nalaten op je baas. Daarom: 4 tips!
Neem deel als er buiten de werkuren een activiteit met collega’s wordt gepland. Het is geen verplichting, maar je kan er wel voordelen uit halen. Buiten het gebruikelijke decor met bureaus kan je je collega’s beter leren kennen. Zo weet je ook beter op welke manier je bij hen iets kan bereiken.
Als je niet meedoet, maak je de indruk van een grijze muis. Niet bepaald een kwaliteit waarmee je de baas imponeert.
Check: Moeten je collega’s ook je vrienden zijn?
Officieel is er na de werkuren geen rangorde meer tussen de manager en zijn werknemers. Vergeet echter niet dat je op de volgende werkdag weer verantwoording moet afleggen aan je baas. De praatjes met collega’s in een gelijkaardige functie verlopen altijd wat vlotter. Ondanks het feit dat je werkgever menselijker blijkt te zijn dan anders, wordt het er pas gezelliger op eenmaal hij vertrekt.
Je grijpt de gelegenheid best alleen aan om goede en vriendelijke indrukken te maken. Daarom moet je zeker vermijden dat je dronken wordt en te directe dingen gaat zeggen. Wend de activiteit ook niet aan om kritiek te geven of om je hele privé-leven uit de doeken te doen.
Help! Wat kan ik doen als mijn collega dronken is?
Je kan wel bevriend zijn met je collega’s, maar beschouwt hen in de eerste plaats best als zakelijke contacten. Het is niet omdat je veel uren met elkaar slijt dat je veel gemeenschappelijk hebt. Je houdt dus best een zekere afstand.
(ab)
Het is heel normaal dat je graag goede vrienden met je collega's wil worden. Maar hoe doe je dat zonder je professionaliteit te verliezen? Jobat weet raad...
Elke dag werk je samen met dezelfde mensen. Dankzij de volgende 10 tips verloopt de samenwerking met hen heel wat beter.
De tijd dat advocaten en politici strak in het pak naar kantoor gingen, lijkt verleden tijd. De pandemie heeft niet alleen onze kleerkast maar ook onze kijk op de dresscode gewijzigd.
Op de werkvloer zijn diversiteit en inclusie belangrijke thema’s. Maar hoe zie jij dat zelf?
Na een jaar hard werken mag er eens geklonken worden met je collega's tijdens het eindejaarsfeestje op het werk! Maar mag je alcohol drinken tijdens zo’n event?
Slijt je ook (te veel) uren aan een vierkante vergadertafel? Stel voor om eens aan de toog te vergaderen. Dat is effectiever, leert onderzoek.
Als je te maken hebt met objectief waarneembare, uiterlijke tekenen van dronkenschap van één van je collega’s, volstaat het voor je werkgever dat te bewijzen aan de hand van getuigenissen om te kunnen sanctioneren.
Ja, je leest het goed... De consumptie van alcohol op de werkvloer is niet noodzakelijk slecht.
Na een lange werkdag een pintje drinken met de collega’s: moet kunnen. Of toch niet? Steeds meer werknemers socializen liever zonder alcohol...