Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 67

Volgende
Volgend artikel:

Mobiliteit woon-werkverkeer en thuiswerk anno 2024: de cijfers

Met de fiets naar het werk? Let op voor ongevallen!

Ga je met de (elektrische) fiets naar het werk? Wees dan extra voorzichtig, want in de helft van de woon-werkongevallen zijn fietsers betrokken. Wij geven je alvast enkele tips om veilig op het werk en weer thuis te geraken.

Nooit eerder waren zoveel fietsers betrokken bij een ongeval op weg naar het werk of op de terugweg naar huis. Dat blijkt uit de aangiften van de eerste twee kwartalen van vorig jaar die verzekeraar KBC te verwerken kreeg. In maar liefst de helft van alle schadegevallen bleek het om fietsers te gaan. De jaren voordien ging het om zo’n 40% fietsers.

Opvallend is dat twee op drie ongevallen gebeurt op nog geen twee kilometer van het werk of de woning. Een mogelijke verklaring is dat mensen in een vertrouwde omgeving, die van het werk of thuis, vaak minder nadenken bij wat ze doen en dus op automatische piloot fietsen.

Veilig de weg op!

Ga je regelmatig met de fiets naar het werk? Met deze tips kom je ongetwijfeld veilig en ontspannen aan.

  • Stippel een veilige fietsroute uit. Maak gebruik van fietsostrades, rustige woonstraten, landbouwwegen of toeristische fietsroutes. Hoe rustiger een weg, hoe veiliger je kunt fietsen.
  • Ken de verkeersregels en houd je eraan. Wanneer heb je voorrang, en wanneer niet? Moet je verplicht een helm opzetten? En mag je zomaar de weg op fietsen als het fietspad plots stopt? Als je weet wat je wel of niet mag doen, fiets je al een stuk veilig in het verkeer.
  • Maak deel uit van het verkeer. We weten allemaal dat we zo rechts mogelijk moeten rijden. Maar als fietser kun je best niet te rechts rijden. Zo loop je het risico om tegen een openslaand autoportier te rijden of te slippen in de goot. Als je iets meer naar links rijdt, val je meer op en moeten andere weggebruikers meer rekening met je houden.
  • Laat je zien. Wil je een straat inrijden? Steek dan je arm uit. Ook als je bijvoorbeeld een rotonde of een kruispunt wilt oversteken, maak je best oogcontact met de andere weggebruikers. Alleen dan ben je zeker dat ze je gezien hebben en je veilig kunt oversteken.
  • Val op in het verkeer. Zorg voor goede fietsverlichting die ook blijft branden als je stilstaat. En draag een fluohesje of opvallende kledij. Zeker op donkere dagen is dat geen overbodige luxe.
  • Wees hoffelijk, want je bent niet alleen op de weg. Een andere fietser voorbijsteken bijvoorbeeld, doe je best wanneer het zowel voor jou als de andere veilig is.
  • Vertrek op tijd. Hoe later je vertrekt, hoe gehaaster je bent. Als je rustig naar het werk kunt fietsen, neem je minder snel onverantwoorde risico’s en daalt de kans op een ongeval.
  • Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding. Laat die koptelefoon in je rugzak zitten en maak gebruik van fietstassen in plaats van plastic zakjes aan je stuur. Hoe minder afleiding, hoe beter je focus op de weg.
  • Niets zo belangrijk als een fiets die in orde is. Controleer daarom regelmatig of je remmen nog werken, de banden niet plat zijn en je lichten het nog doen.

(dt/em)  

7 mei 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook