Opleidingen
Vorige

1 van 238

Volgende
Volgend artikel:

Nieuwe opleiding én job: AI Compliance Officer

Mentoren stomen vrouwen klaar voor raad van bestuur Bel20

“In Groot-Brittannië heeft dit gezorgd voor meer vrouwelijke bestuurders” (Hnia Ben Salah, Guberna)
Van de 235 toegewezen zetels in de raden van bestuur van Bel20-bedrijven, worden er slechts 24 ingenomen door vrouwen. ‘Te weinig’, zegt Guberna, het instituut voor bestuurders. Daarom ontwikkelde het samen met Women on Board een mentorprogramma voor vrouwen.
“In Groot-Brittannië heeft dit gezorgd voor meer vrouwelijke bestuurders” (Hnia Ben Salah, Guberna)

Slechts 10 procent van de raden van bestuur in de Bel20-bedrijven bestaat uit vrouwen. Sinds 2007 is de aanwezigheid van vrouwen gestegen, maar dat gaat langzaam. Een nieuwe wet van 28 juli 2011 legt quota op voor de aanwezigheid van vrouwen in de raad van bestuur van autonome overheidsbedrijven, beursgenoteerde vennootschappen en de Nationale Loterij.

Beursgenoteerde bedrijven moeten ervoor zorgen dat na een overgangsperiode minstens een derde van hun raad van bestuur bestaat uit ‘leden van het andere geslacht dan de overige bestuurders’. Omdat bestuurders meestal benoemd worden voor maximum zes jaar, wordt dit quotum pas opgelegd vanaf de eerste dag van het zesde boekjaar dat volgt na de bekendmaking van deze wet, wat voor de meeste vennootschappen vanaf 1 januari 2017 zal zijn. Het bedrijf moet in zijn jaarverslag vermelden welke inspanningen het heeft gedaan om dit quotum te bereiken.

21 mentoren en mentees

Het Mentoring Pilot Program ondersteunt bedrijven die werken aan genderdiversiteit in hun raad van bestuur, door mentor en mentee met ervaringen en kennis te laten uitwisselen. Het programma startte in september van dit jaar en loopt tot december 2012.

‘Ons programma telt 21 mentoren en mentees, in zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven, in de private en publieke sector’, vertelt Hnia Ben Salah, senior research associate bij Guberna. ‘We doen dit zonder winstoogmerk en bieden onze diensten gratis aan, maar waren wel streng in onze selectie.’

De mentoren zijn bestuurders met ervaring en expertise in de werking van bestuursorganen. De mentees zijn potentiële vrouwelijke bestuurders die zich willen laten bijstaan door gerichte coaching en persoonlijk advies. Het gaat om vrouwen in een managementfunctie met een uitgebreide professionele ervaring. Sommigen maakten al deel uit van een raad van bestuur.

Via het mentorshipprogramma maken ze hun expertise en beschikbaarheid voor een bestuursmandaat ook kenbaar bij de zetelende bestuurders. ‘Het idee is overgewaaid uit Groot-Brittannië, waar ondanks de afwezigheid van een wettelijk opgelegd quotum het aantal vrouwen in raden van bestuur sterk is toegenomen’, zegt Hnia Ben Salah. ‘Ook Frankrijk en Denemerken werken aan een mentoringprogramma, met positieve resultaten tot gevolg.’

Uitwisseling van ervaring

‘Er zijn heel wat manieren om de aanwezigheid van vrouwen in raden van bestuur te stimuleren, maar wij hebben bewust gekozen voor het mentorship’, zegt Françoise Roels van Women on Board. ‘Dit is geen opleiding. De vrouwelijke mentees beschikken over de nodige kennis en competenties om door te groeien. Het gaat om twee personen die ervaringen uitwisselen. De mentee kan zich zo verder ontwikkelen. De bedrijfswereld wordt gesensibiliseerd voor het belang van genderdiversiteit.’

Naast de 21 mentees van het Mentorship Pilot Program, beschikt Women on Board over 75 vrouwelijke kandidaat-bestuurders waaruit Belgische bedrijven kunnen putten.

‘Wat mij aanspreekt, is het tweerichtingsverkeer’, vertelt mentee Saskia Van Uffelen, ceo bij Bull en CSB Consulting. ‘Vanaf het eerste gesprek zei mijn mentor dat dit ook voor hem een boeiende oefening is: kijken hoe ze buiten de klassieke visvijver kunnen gaan van mensen die de mandaten opstapelen.’

Adelheid Byttebier (ex-volksvertegenwoordiger voor Groen!) heeft dan weer uitgebreide bestuurservaring in de politiek en ngo’s, maar als voorzitster van de MIVB wil ze graag meer weten over het besturen van een bedrijf. ‘Ik wil weten wie welke rol speelt en hoe je daar je plaats in kunt vinden. Vrouwelijke bestuurders zijn voor mij ook een rolmodel, en het is erg motiverend andere mentees te ontmoeten.

(bvdb) 

31 oktober 2011
Anderen bekeken ook