Menopauze op de werkvloer: hoe ga je ermee om?
Heb je last van de overgang? Dat hoeft zeker geen reden te zijn om weg te blijven van de werkvloer... 5 tips!
De ideale werknemer? Daar heeft iedereen een eigen definitie van. De eigenschappen die vaak terugkeren: hardwerkend, ambitieus en initatiefnemend. En laat dat nu net karakteristieken zijn die vanuit een stereotiep standpunt niet meteen worden toegeschreven aan werkende vrouwen die menstrueren, een moederrol vervullen of in de menopauze zitten. Ze verkeren in vrouwspecifieke levensfasen die het hen soms moeilijker maken om te promoveren, te groeien of zelfs überhaupt hun job uit te oefenen.
Waar clasht het dan net? Menstruatie wordt vaak verbonden met maandelijkse humeurigheid of pijn en ongemakken. Vrouwen met kinderen krijgen regelmatig te horen dat ze moeite hebben met een goede work life balance. En iets later in de carrière verwijten we vrouwen in de menopauze dat ze emotioneel niet stabiel zijn en dat hun opvliegers voer voor schaamte zijn. Het is een duidelijke clash tussen ideaalbeeld en stereotype. Maar we mogen niet alle vrouwen over dezelfde kam scheren natuurlijk.
Als vrouw opslag vragen? Let op voor vooroordelen
Uit een onderzoek van SD Worx en Antwerp Management School (AMS) blijkt dat meer dan zes op de tien vrouwen een gebrek aan openheid ervaart op de werkplek om het over gevoeligere thema’s te hebben. Ze ervaren dus niet alleen ongemak, ze durven er ook niet over te praten. En naast het gebrek aan een veilig kader, willen ze daarbij niet in een slachtofferrol geduwd worden omdat ze hun persoonlijke problemen op tafel leggen.
Over welke topics gaat het dan precies? Uit het onderzoek blijkt dat zowel het hebben als het niet hebben van kinderen aanvoelt als taboe. Moeders die deelnamen, benadrukten de moeilijkheid rond de balans tussen werk en gezin. En oudere respondenten hadden het vooral moeilijk met collega’s die de menopauze ‘weglachen’. Het gevolg? Ze zwijgen. Zo steken we de topics natuurlijk nog dieper in de taboesfeer.
Lees ook: Wat is het grootste taboe op de werkvloer?
Naast de vrouwenstereotypering en de drie doodgezwegen M’s op de werkvloer, blijkt leeftijd ook een groot taboe. Leeftijdsstereotypering of ‘ageism’ komt zowel bij mannen als vrouwen voor.
Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts 36% van de 55-plussers zichzelf kan zijn op het werk. Ze laten daarbij minder snel van zich horen met goede ideeën dan jongere collega’s: een derde van de 55-plussers spreekt zich niet uit, in vergelijking met een vijfde bij de respondenten onder de 35 jaar. Aan kwaliteiten hebben oudere werknemers nochtans geen gebrek. Maar jammer genoeg creëren veel werkplekken een omgeving waarin die kwaliteiten niet tot hun recht (mogen) komen.
Ontdek: Wat hebben oudere werknemers nodig op de werkvloer?
Een taboe doorbreken is moeilijk. En ongemakkelijk. Maar eens je door die zure appel heen bent, zal iedereen zich op het werk een stuk beter voelen. Enkele tips!
Het taboe rond menstruatie, moederschap en menopauze doorbreken, vergt dus wat werk. Maar het plaveit de weg naar openheid en een fijn gevoel op de werkvloer. Absoluut de moeite waard!
CHECK: Waar in Europa kan je als vrouw best werken?
(ZINNIG) – Bron: People Sphere / ZigZagHR
9 augustus 2024Heb je last van de overgang? Dat hoeft zeker geen reden te zijn om weg te blijven van de werkvloer... 5 tips!
Een goede balans vinden tussen werk en privé? Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen er beter in zijn dan mannen.
Het beste wat je carrière kan overkomen is kinderen krijgen, vindt Elsbeth Teeling in haar boek ‘Mom You Can’.
Als mama wil je vaak graag alle ballen in de lucht houden. En dan nog het liefst in balans én met succes. Experte Hade Cools zet je op weg...
Wie leert om haar onzekerheid te overwinnen, staat sterker in haar professionele leven én in haar privé. 4 tips van zelfvertrouwencoach Ellen Verstrepen …
Vrijwel alle werkende vrouwen brengen minstens de helft van hun carrière door met een stille hindernis: de menstruatiecyclus...
Er bestaan zeker nog taboes op je werk en onder collega’s. Weet jij wat het grootste taboe is?
Natuurlijk streven we allemaal naar erkenning in onze job, maar dat mag niet ten koste van anderen én onszelf gaan...
Zomaar op je leidinggevende afstappen en loonsverhoging vragen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral voor vrouwen. Hoe komt dat?