Wanneer werken we het meest productief?
Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?
Ze is er altijd weer sneller dan je denkt en verrast je soms op een onaangename manier. De helft van de wereldbevolking kampt zo’n 30 tot 40 jaar lang met de ongemakken van de maandelijkse cyclus. En als je daarbij bedenkt dat de werkende bevolking de laatste zes decennia in toenemende mate uit vrouwen bestaat, dan is het geen nieuws dat je menstruatie – regels, ongesteldheid, bloeding – ook een rol speelt op de werkvloer.
Volgens een onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen ervaart maar liefst 80% van de vrouwen dat hun cyclus een negatief effect heeft op hun prestaties. Ondanks de hinder gaan ze toch naar het werk.
Menstruatieverlof: waarom (niet)?
Harde bikkels, dus. Doorzetten hoort er voor veel vrouwen bij, maar luisteren naar je lichaam blijft belangrijk. Sommige vrouwen kampen immers met erg hevige menstruatieklachten die hen ervan weerhouden om hun dagelijkse werk te doen. In die gevallen is medisch advies nodig. Maar ook als je mildere klachten ervaart, is het belangrijk om jezelf niet voorbij te rennen.
Last van deze kwaaltjes? Stress kan de oorzaak zijn!
Net zoals het lichaam signalen afgeeft wanneer het tijd is om te eten, drinken of plassen, krijgen vrouwen ook signalen binnen tijdens hun cyclus. Van het begin tot het midden van de cyclus is er een toename in oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor meer zelfzekerheid, wat meer energie en zin om dingen aan te pakken. Daarna neemt het oestrogeen af en neemt een ander hormoon, progestageen, toe. Dit hormoon geeft je eerder het gevoel dat je wat kalmer aan wilt doen, wat meer thuis wilt zijn, minder risico’s wilt nemen.
Met een progestageenpiek vlak voor de menstruatie, in combinatie met de klachten rond bloeding en buikkrampen die erna volgen, is het logisch dat veel vrouwen moeite hebben om even productief te zijn tijdens de laatste en eerste dagen van hun cyclus.
Ontdek: Wanneer werken we het meest productief?
Maar deze kennis geeft vrouwen ook de kans om juist tactisch in te spelen op hun hormoonveranderingen. In plaats van op te zien tegen het vervelende gedeelte van de maand, kun je namelijk ook focussen op dat deel waarin je extra productief bent. Sta wat vroeger op, neem meer taken aan dan gewoonlijk of breng een langlopend dossier op orde.
Door je bewust te worden van je betere en mindere dagen, leer je anders naar je werkritme te kijken en kun je jezelf na diepere inspanning de rust geven waar je lichaam naar verlangt.
Ook mensen die geen menstruatie hebben, functioneren trouwens volgens bepaalde cycli. Zo zijn we in Noord-Europa over het algemeen actiever in het warme seizoen en gunnen we onszelf meer zeteltijd en avondontspanning tijdens het koude seizoen. Luister dus vooral naar de natuurlijke signalen van je lichaam en beweeg mee op je eigen ritme.
Extra: Mannen en vrouwen gelijk op de arbeidsmarkt?
(ZINNIG) - Bronnen: Intermediair / Radboudumc
1 december 2023Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?
Het ziektebriefje van één dag is afgeschaft, maar niet altijd. Een woordje uitleg...
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Burn-out is nog steeds moeilijk bespreekbaar. En ook de oplossing voor een burn-out ligt niet meteen voor de hand. Zelfs tussen mannen en vrouwen bestaan hierin verschillen.
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Let eens op of je onderstaande symptomen terugziet.
In Spanje lanceerde de regering onlangs een wetsvoorstel om menstruatieverlof in te voeren. Een goed idee? Of zorgt dit voor ongelijkheid op de werkvloer?
Work-life balance. Het is een modewoord dat in heel wat bedrijven circuleert, maar Elke Stultjens gelooft er niet in. De reden? Elke dag is anders.
Voel je je regelmatig erg vermoeid? Leer de symptomen van oververmoeidheid kennen en wees ze voor met de volgende tips!
Het ‘roze verzuim’ duikt vaak op: ziek doorwerken op halve kracht.