Zo vind je makkelijker werk als 50-plusser
Hoewel discriminatie op basis van je leeftijd wettelijk niet kan, blijkt er in de praktijk toch nog heel wat werk aan de winkel.
Elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: de menopauze. Klachten als opvliegers, vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht slapen, angsten, stemmingswisselingen en hartkloppingen horen daar jammer genoeg bij. Dat kan een serieuze impact hebben op je werk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de overgang iemands werkvermogen met maar liefst 25 procent kan verminderen.
Dat is meteen ook de reden waarom vrouwen tussen 40 en 60 jaar zich ziek melden. Ze hebben vaak het gevoel dat ze het tempo waaraan ze eerder werkten, niet kunnen volhouden, omdat er nog altijd even veel van hen wordt verwacht. Bovendien komt er in die levensfase veel bij elkaar: de overgang, een zwaardere werkdruk, mantelzorg of puberende kinderen. Een uitputtende fase, waardoor veel vrouwen de diagnose burn-out krijgen, terwijl in de meeste gevallen de overgang aan de basis ligt. Gelukkig hoeft dat niet meteen het einde van je carrière te betekenen.
Lees ook: Jezelf ziek melden is lastig
Herkenbaar? Met een paar simpele trucjes kun je perfect in de running blijven, zonder je te moeten schamen omdat je in de menopauze bent beland.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die de symptomen van de overgang goed kennen, vaak minder klachten ondervinden. Sommige vrouwen merken dat ze sneller dingen vergeten, ze zich vaker somber of zelfs neerslachtig voelen. Als je wéét wat er met je lichaam gebeurt, slaap je stukken beter.
De menopauze zit nog voor een groot stuk in de taboesfeer. Dat maakt het natuurlijk minder makkelijk om op je werk open kaart te spelen. Toch vertel je je baas best meteen wat er aan de hand is. Misschien kun je een vergaderruimte zo nu en dan gebruiken om op adem te komen, of kun je vragen om later te beginnen als je slaapproblemen hebt. Het laatste wat je moet doen, is compenseren door nog harder te werken, want stress maakt de klachten alleen maar erger.
Ontdek: Wat is het grootste taboe op de werkvloer?
Zoek manieren om met die overgangskwaaltjes om te gaan. Probeer een koptelefoon als je je moeilijk kunt concentreren, of zet een kleine ventilator op je bureau als je last hebt van opvliegers. Vergeetachtig? Maak lijstjes en controleer op het einde van je werkdag of alles netjes is afgevinkt.
Probeer een glaasje alcohol, een kopje koffie of een tasje thee zoveel mogelijk te vermijden voor een goede nachtrust. Stop, als het kan, ook met roken. Daardoor raak je namelijk sneller in de overgang. Heb je last van je spieren en gewrichten? Beweeg dan wat meer. Ga naar de yogales, trek in het weekend baantjes in het zwembad of ga lekker lang wandelen.
De overgang is een totaal nieuwe levensfase en veel vrouwen krijgen net dan de behoefte om een nieuw avontuur aan te gaan, of hun leven anders in te vullen. Dat zorgt voor de nodige twijfels en stress. Denk goed na over wat je wilt. Geef je zelfvertrouwen ook een boost met mindfulness of cognitieve gedragstherapie.
Check: Menstruatie, moederschap en menopauze blijven groot taboe op de werkvloer
(dt/em)
Hoewel discriminatie op basis van je leeftijd wettelijk niet kan, blijkt er in de praktijk toch nog heel wat werk aan de winkel.
Door de coronacrisis beseffen we meer en meer dat een gezonde en coronaproof werkomgeving steeds belangrijker wordt.
Eén werknemer op de acht in ons land meldde zich ooit al eens ziek zonder echt ziek te zijn. Waarom doen ze dat? En zijn er geen andere oplossingen?
AXA, KBC, Belgacom en SD Worx lanceerden Experience&Work. Met dit initiatief willen ze 50-plussers uitwisselen en hen zo langer aan de slag houden.
Gemiddeld blijft een vrouw in haar leven 189 dagen thuis, mannen 140 dagen. Vrouwen zijn langer afwezig, al beslissen mannen sneller om thuis te blijven.
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Blijft het ’s nachts in je hoofd maar malen? Dan moet je misschien wat meer relativeren. Het kan je heel wat slapeloze nachten besparen.
Na acht jaar zei Sigrid Van Rompaey haar job als zelfstandig projectontwikkelaar vaarwel. Het was tijd om haar passie voor interieurvormgeving na te jagen.
Op zijn 64ste is Dirk Van Dorpe nog altijd aan de slag als onderhoudstechnicus. “Ik ben nog nooit een dag tegen mijn zin gaan werken.”