Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 188

Volgende
Volgend artikel:

Wordt bijverdienen het nieuwe normaal?

Meghan Markle effent pad voor de doula

Doula Agnes Konings uit Lier: “Bevallen is topsport, zeg maar. Wij proberen de inspanning zo aangenaam mogelijk te maken”. (Agnes Konings, doula)
Sinds Meghan Markle er een beroep op deed, klinkt 'doula' al wat minder vreemd in de oren. Ook Vlaanderen maakt stilaan kennis met het beroep, maar ingeburgerd is het nog niet. Agnes Konings (46) uit Lier helpt al bijna twintig jaar mee baby's ter wereld als doula, eerst heel vrijblijvend voor vriendinnen, sinds 2008 heeft ze er een opleiding voor op zak.

“Ik was eigenlijk al een doula voor ik het zelf besefte”, moet Agnes erom lachen. “Een vriendin van mij wilde tijdens de bevalling graag een aantal mensen om zich heen waar ze zich goed bij voelde. Het was een geweldige ervaring die me zelf ook een heel goed gevoel gaf. Niet veel later vroeg ook een andere vriendin het. Zonder het te beseffen had ik mijn droomjob te pakken, want toen wist ik nog niet wat een doula was. Later kwam ik het per toeval ergens online tegen en besefte ik dat het dat was wat ik nog meer zou willen doen. In Antwerpen ging ik er een opleiding voor volgen.”

Bevallingscoach

Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent letterlijk ‘dienende vrouw’. Een doula kan het best worden omschreven als een zwangerschaps- en/of bevallingscoach. Zij is iemand die, als aanvulling op de medische zorg van de gynaecoloog en de vroedvrouw, aanstaande ouders praktisch en emotioneel begeleidt en ondersteunt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Voor alle duidelijkheid: een doula voert zelf geen medische handelingen uit.

“We zijn er om de aanstaande mama's op hun gemak te stellen en de pijn te helpen verzachten. Tijdens de bevalling blijven wij er heel de tijd bij, of die nu maar enkele uren of meer dan 24 uur duurt. Een aanstaande mama is vaak heel emotioneel. Het zijn dan dikwijls heel kleine dingen - een schouderklopje of enkele bemoedigende woorden - die een wereld van verschil kunnen maken. Ook op fysiek vlak kunnen we iets betekenen. Want bevallen is topsport, zeg maar. We geven allerlei tips of passen bijvoorbeeld massagetechnieken toe om het zo aangenaam mogelijk te maken”, vertelt de doula. “Het is belangrijk om je goed te kunnen inleven en aan te voelen wat de mama wilt/niet wilt. Daarom ook dat we op voorhand meestal uitgebreid kennismaken en bespreken wat haar wensen en noden zijn. Tijdens de bevalling kunnen we daar dan rekening mee houden en deze zo veel mogelijk (helpen) respecteren.”

Gezin per gezin

De meeste doula's doen het op zelfstandige basis en in bijberoep, in combinatie met andere beroepsbezigheden. “Enerzijds omdat het beroep nog niet echt is ingeburgerd en je dus niet constant ermee bezig bent”, zegt Konings. “Anderzijds ook omdat het organisatorisch gezien toch heel wat met zich brengt. Zeker als je zelf (jonge) kinderen hebt, vraagt het toch heel wat gepuzzel. Ten slotte moet je van drie weken voor en tot na de uitgerekende datum ten alle tijde beschikbaar zijn, overdag maar ook 's nachts. Je moet voor een periode van vijf weken echt je agenda blokkeren en je kan dus ook maar gezin per gezin begeleiden”, merkt ze op.

“Maar het is alleszins een heel dankbaar beroep dat enorm veel voldoening geeft. Je gaat met het gezin een heel intens en persoonlijk traject aan. Het bepaalt hoe de ouders, en in het bijzonder de mama, achteraf op de bevalling terugkijken. Bevallen is een van de belangrijkste en mooiste dingen in een leven. Dat je daar je steentje kan toe bijdragen, geeft een enorm goed gevoel”, getuigt de doula uit Lier.

Een opleiding kan worden gevolgd via de Vlaamse Federatie van Doula's vzw die in 2007 werd opgericht. In de provincie Antwerpen zijn momenteel tien gecertificeerde doula's hierbij aangesloten, naast nog een zevental die hun theorie hebben volbracht en nu op zoek zijn naar praktijkervaring.

(Bart Roggeman)

24 oktober 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook