Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 482

Volgende
Volgend artikel:

Jobs voor Limburgers en wereldburgers

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB, DCA, ASTRA SWEETS, Stad Mechelen, Stad en OCMW Turnhout en Signature Foods Belgium

Meer vissen in een grotere vijver

Een paar tienduizend ondernemingen zijn in de Kempen en Mechelen actief. Wat zijn hun besognes rond werken en de war for talent? Waar zitten de knelpuntberoepen? En hoe pakken ze de uitdagingen rond mobiliteit aan? Daarover organiseerde Jobat recent een rondetafelgesprek in Mechelen.

Uit de cijfers van Bjorn Cuyt, Provinciaal Directeur van de VDAB, bleek alvast dat de arrondissementen Mechelen en Turnhout goed aansluiten bij de Vlaamse gemiddelden. “In beide ligt de werkzaamheidsgraad met 76 à 77% aan de hoge kant en ze tellen minder dan 20% niet-beroepsactieven. Er zit ook erg veel spanning op hun arbeidsmarkt. Het aantal werkzoekenden per vacature is in Turnhout met 1,75 al zeer laag en Mechelen zit maar op 1,62.”

In zowat een derde van de vacatures van Mechelse en Turnhoutse bedrijven wordt expliciet naar hooggeschoolden gevraagd. Slechts 23% van de Mechelse en 18% van de Turnhoutse werkzoekenden heeft zo’n diploma. “Mechelse vacatures vragen ook opvallend vaak kennis van het Frans”, zegt Cuyt. “Allicht door de nabijheid van Brussel. Qua beroepen zien we veel vacatures in transport, logistiek en magazijnen en ook voor ziekenhuisberoepen. In Turnhout is dat in de tuinbouw en fruitteelt en als bewakingsagent.”

Ligging

Geert Van Uytven, Operationeel Directeur van Signature Foods Belgium, noemt hun aanwezigheid in Turnhout vooral een troef qua bereikbaarheid, hoewel zij de werkuren zo “verkeersvriendelijk” mogelijk proberen te maken voor collega’s die van verder weg moeten komen. “Daarnaast moeten we ook durven toegeven dat openbaar vervoer in de Kempen echt wel een pijnpunt is.”

Ook Charlotte Velleman, HR Business Partner van Stad Mechelen, wijst op de goede bereikbaarheid van de stad. “Mechelen heeft een ideale ligging, midden in de Vlaamse ruit, iets waar alle werkgevers in de regio van genieten. Mechelen is heel goed bereikbaar, zowel via treinverbindingen als via de fietsostrade.”

Linda de Bruin, Personeelsdirecteur van het bouwbedrijf DCA, zegt dat zij wél mobiliteitsproblemen ondervinden, al heeft dat niet altijd met de ligging van de Kempen te maken. "Wij hebben werknemers die soms lang onderweg zijn naar de werven. Dat is vaak ook de reden waarom ze uitstromen, niet alleen bouwvakkers, alle profielen. Iets waar we jammer genoeg momenteel geen oplossing voor zien."

Ontdek alle verhalen over werken in de Kempen en Mechelen hier!

Zinvolle banen en interne kansen

Stad Mechelen heeft een zeer divers aanbod aan vacatures (van boekhouders over redders in het zwembad tot architecten), maar sommige daarvan blijven erg lang open staan. “Onze troef is dat we “zinvolle” banen aanbieden met een grote maatschappelijke meerwaarde”, zegt Velleman. “Maar dan nog zijn sommige jobs amper in te vullen, ingenieurs, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers bijvoorbeeld. We bieden interne medewerkers loopbaankansen en zetten ons intern talent zo optimaal in.”

“Als familiebedrijf proberen wij verschil te maken met kleine initiatieven gericht op het fier en geëngageerd maken van de medewerkers’, zegt HR-medewerker Nele Vanherck van snoepjesproducent Astra Sweets uit Turnhout. “Dat gaat van kleine attenties doorheen het jaar, vergroten van technische kennis met opleidingen, vieren van mijlpalen binnen grote projecten en dergelijke.”

Bij DCA zijn er zowat twintig openstaande vacatures voor bouwvakkers en technisch bedienden. Die worden geregeld ingevuld door mensen uit de Roemeense gemeenschap die in Turnhout goed vertegenwoordigd is. Bij Signature Foods blijft de voertaal Nederlands en wordt de kennis van de medewerkers actief bijgespijkerd. “Dat is niet altijd gemakkelijk omdat ze op de werkvloer onderling soms in de eigen moedertaal praten”, zegt Geert Van Uytven.

Krapte

Hoe dan ook ervaren alle tafelgenoten dat de krapte op de arbeidsmarkt niet verbetert. “Wie bij ons komt solliciteren en motivatie toont, mag bijna altijd opstarten”, zegt Talent Coördinator Inka Mijnendonckx van DCA. “Vaak loopt dat positief af, soms ook niet. Een groot probleem is dat zowel in de technische opleidingen als de bacheloropleidingen bouw, het aantal studenten steeds verminderd. Wij zijn bijvoorbeeld al maandenlang op zoek naar een junior landmeter.”

Voor Luc Op de Beeck, Turnhouts Schepen van Economie, ligt daar een taak voor het onderwijs. “Zij moeten technische beroepen weer sexy maken”, vindt hij. “Ook aan het probleem van de uitval moet iets gebeuren, want dat is enorm vandaag. Op die manier droogt een belangrijke bron op en is er uiteraard minder instroom.”

Innovatief rekruteren

De Stad Turnhout is daarnaast ook een van de stakeholders van een heuse Taskforce Operatoren. “Er zijn heel veel productiebedrijven in onze stad die allemaal operatoren zoeken”, zegt Diensthoofd Ondernemen en Werk Melanie Ryckaert. “We proberen dat probleem samen op te lossen. We komen gezamenlijk met acht bedrijven naar buiten om het imago van het beroep en onze regio op te krikken en de opleidingen van de VDAB beter te laten aansluiten bij de realiteit.”

Tot slot zijn alle gesprekspartners het erover eens dat aanwerven heel anders moeten gebeuren dan pakweg vijftien of twintig jaar geleden. De zoektocht naar de ideale sollicitant, leidt nog te vaak tot de conclusie dat die niet bestaat. “We zoeken te veel de witte raaf”, zegt Luc Op de Beeck. “We hebben een heel diverse arbeidsmarkt met verschillende profielen en achtergronden. Bedrijven spelen daar nog te weinig op in en pinnen zich vast op één profiel. We moeten openstaan om dit blikveld te verruimen en als overheid moeten we dit potentieel helpen ontwikkelen."

Bij DCA is bijvoorbeeld al een project gestart waarbij zestien vluchtelingen de stiel “on the job” leren. Ook Stad Mechelen neemt hier een voortrekkersrol op: via initiatieven als 12Work krijgt iedereen die wil werken een kans. Het “Open Hiring” concept is succesvol bij de stad zelf en bij verschillende Mechelse organisaties. Geen uitgebreide selectieprocedures of vragen vooraf, alleen motivatie telt.

Sowieso moeten ook de vacatures zelf veel laagdrempeliger, besluit Bjorn Cuyt. “Nog altijd spreekt een kwart over “meer dan twee jaar ervaring”. Dat schrikt werkzoekenden enorm af, waardoor ze niet eens de moeite doen om te solliciteren. Alles wat “nice to have” is, moet je daar niet inzetten. Als een rijbewijs niet absoluut noodzakelijk is, vermeld het dan ook niet.”

Wil jij ook werken in de Kempen of Mechelen? Ontdek alle vacatures hier!
19 oktober 2022
Anderen bekeken ook