Heb ik toelating nodig om overuren te presteren?
Het presteren van overwerk is in principe verboden. Overwerk is enkel door de Arbeidswet toegelaten in specifieke onvoorziene omstandigheden.
In het verleden moesten werknemers die per kwartaal 65 overuren - de zogenaamde 'interne grens' - presteerden, onmiddellijk inhaalrust krijgen van hun werkgever. Deze grens is nu opgetrokken tot 78 uren per kwartaal. Een onderneming mag ook werken met een interne grens van 91 overuren per jaar. Je baas mag je dus vanaf nu meer overuren laten presteren zonder inhaalrust.
De overeenkomsten waarin sommige sectoren en ondernemingen een grens van 130 overuren per kwartaal of ten hoogste per jaar hebben vastgelegd, blijven geldig. Ook een sector (maar niet een individueel bedrijf) mag vanaf nu de interne grens optrekken, tot maximaal 143 uren per kwartaal of ten hoogste per jaar.
Werknemers mogen hun inhaalrust laten vallen en vragen aan hun werkgever dat de overuren worden uitbetaald. Een beslissing die bij de werknemers ligt, niet bij de werkgever. Voortaan mag je per jaar 91 overuren laten uitbetalen, vroeger was dit maar 65 uren.
Er verandert niets bij de sectoren en ondernemingen waar al een grens van 130 overuren werd opgesteld. Nieuw is wel dat een sector dit kan verhogen tot 143 uren.
Zowel voor de werknemer als voor de werkgever geldt een fiscale korting op het loon dat de werknemer verdient tijdens zijn eerste 130 overuren in een jaar. Per gewerkt overuur hou je hierdoor netto meer over dan per gewoon werkuur.
(nm) – Bron: Vdab.be
9 oktober 2013Het presteren van overwerk is in principe verboden. Overwerk is enkel door de Arbeidswet toegelaten in specifieke onvoorziene omstandigheden.
Ik werk 's avonds, in shifts of heb 's avonds overuren te doen; mag dat wanneer ik op mijn laatste acht weken van mijn zwangerschap ben?
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je in principe geen overuren maken. Je mag alleen overuren maken als er een duidelijke reden is, bijvoorbeeld een plotse of onverwachte toename van de hoeveelheid werk.
Er zijn steeds meer ‘accidental managers’: medewerkers die min of meer in stilte zijn gepromoveerd, maar daar helemaal niet goed op werden voorbereid...
Er staan op de lijst van knelpuntberoepen enkele jobs uit de financiële sector. Het gaat onder meer over de beheerder verzekeringen en de verzekeringsadviseur.
De kans is groot dat je een woon-werkvergoeding krijgt. Toch kan het ook zijn dat de werkgever deze niet uitbetaalt.
In de bouwsector is 1 op 10 van de medewerkers vrouw. Dat aandeel vrouwelijke medewerkers gaat (gelukkig) de hoogte in. Toch is de weg nog lang...
Wat als je er zo jong uitziet dat je op je werk niet meer serieus genomen wordt? Hoe los je dat op?
Je hebt een student in de familie, je wilt zelf een studentenjob óf een student aanwerven? Wij overlopen vier kwesties rond wat mag en kan.